Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Ο Άγιος Αστείος ή Αστίος, Επίσκοπος Δυρραχίου, που η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Ιουλίου, με το φρικτό μαρτύριό του, εκμηδένισε τις αποστάσεις με το Θεό, ισοπέδωσε τις ανθρώπινες αδυναμίες και γεφύρωσε τα χάσμα με τον ουρανό, ρίχνοντας τις μαρτυρικές σανίδες προσπέλασης.

Ο Χριστός χτύπησε την πόρτα της καρδιάς του. Ο άγιος Αστείος, δεν αντέδρασε αστεία, αλλά έσυρε το σύρτη και ο Χριστός θρόνιασε μέσα του.

Αν και ιεράρχης, οι άρχοντες της πόλης του Δυρραχίου, επί αυτοκράτορα Τραϊανού και ηγεμονίας Αγρικόλα, του ζήτησαν να θυσιάσει στα είδωλα. Αυτός, φυσικά, αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή.

Δεν διανοήθηκε να βάλει τα χέρια του στην υπηρεσία του κακού. Αυτά τα χέρια, τα οποία ανύψωνε και ικέτευε τον Κύριο.

Ήταν υποταγμένος στο θέλημα του Θεού όχι ασυνείδητα, αλλά με την ακλόνητη πίστη ότι υπηρετούσε την αλήθεια, το καλό, το επωφελές, εκείνο, που οδηγεί στην πνευματική άνοδο, στην εσωτερική γαλήνη και την εκδήλωση αγάπης, εκείνο, που βγάζει στο ξέφωτο της θέωσης.

Ο άγιος Αστείος αγωνίστηκε και δεν έζησε μέσα στην αδράνεια και την απραγία. Πολέμησε το κακό στη ρίζα του και όχι στο κλάδεμα, γι’ αυτό δεν ματαιοπόνησε άδικα.

Και είχε ψυχική ασφάλεια και σιγουριά, γιατί κοντά του είχε στήσει τη σκηνή του ο Κύριος.

Γνωρίζοντας ότι στη δική του ζωή είχε κατασκηνώσει ο Χριστός, γινόταν λεοντόκαρδος και δεν φοβόταν τη μπόρα του κακού, τις θύελλες και τις καταιγίδες.

Αφού πέρασε από πολλά βασανιστήρια, τελικά τον άλειψαν ολόκληρο το σώμα του με μέλι και τον κάρφωσαν σε ξύλινο σταυρό.

Ήταν καλοκαίρι, η ζέστη πολύ, και οι σφήκες κατατσίμπησαν το σώμα του με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει, για να λάβει από το Θεό τα στεφάνια της νίκης.

Έτσι οι εχθροί του, δεν μπόρεσαν να τον βλάψουν. Δεν μπόρεσαν να σείσουν το πνευματικό του οικοδόμημα. Δεν μπόρεσαν να τον αππλανήσουν από την οδό του ουρανού.

Δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν κυριαρχικά δικαιώματα επάνω του. Ήταν εύκολο γι’ αυτόν να ζει με το Χριστό και για τον Χριστό.

Ήταν ωραίο γι’ αυτόν να πιστεύει στο Χριστό, γιατί το πνεύμα του δεν σκοτιζόταν. Μια ανταύγεια από το φως του Θεού έριξε στο δρόμο της ανθρωπότητας.