π.Ραφαήλ.

Χαρά μεγάλη έχω που η θεατρική ομάδα του Αγίου Αχιλλίου πραγματοποιεί ακόμη μία προσπάθεια πάνω στο σανίδι. Αυτή τη φορά ανεβάζει το έργο «ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ» ή καλύτερα το κλασικό αριστούργημα «ΦΑΒΙΟΛΑ». Απόψε έγινε η πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν 12, 13, 16, 17, 18 και 19 Μαϊου, στις 9.15 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, Κουμουνδούρου και Φαρμακίδου γωνία.

     Η υπόθεση μας μεταφέρει στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν η πίστη στον Χριστό διωκόταν και άφθονο έρεε το αίμα των Μαρτύρων της Εκκλησίας. Αυτό που τονίζεται εδώ είναι η μεταποιητική δύναμη του Αναστημένου Χριστού, που μεταβάλλει ελεύθερα και μυστικά τον κάθε καλοπροαίρετο  άνθρωπο από «άγριο» σε «Άγιο», που εξημερώνει  συνειδήσεις, που αλλοιώνει τις καρδιές, για να εισέλθουν στον Νυμφώνα της Βασιλείας του Θεού και μάλιστα χωρίς εξαναγκασμό, αλλά καρδιακά, ήρεμα, εσωτερικά.

     Βρισκόμαστε στις αρχές του 4ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού. Η Φαβιόλα, μια Ρωμαία ευγενικής καταγωγής, με πλούτη και ανώτερη μόρφωση, δεν είναι ευχαριστημένη από ζωή της. Η έντονη συζήτηση με τη χριστιανή σκλάβα της, τη Σύρα, την εμφανίζει μειωμένη μπροστά στην ταπεινοφροσύνη, την ωριμότητα της σκέψης και την αφοσίωση στο πρόσωπό της που δείχνει η νεαρή χριστιανή. Τόσο η αυτοθυσία και η σταδιακή αποκάλυψη της χριστιανικής διδασκαλίας που συντελείται από τη χριστιανή δούλη, όσο και η δημόσια ομολογία της χριστιανικής πίστης από την αγαπημένη της εξαδέρφη, την Αγνή, συμβάλλουν στην βαθμιαία μεταστροφή της περήφανης Ρωμαίας και τελικά στην αποδοχή της νέας θρησκείας. Μέσα από μια σειρά απρόσμενων και συχνά σκληρών γεγονότων η ηρωίδα μας ασπάζεται τον Χριστιανισμό και γίνεται κοινωνός της αλήθειας…

     Θερμές ευχαριστίες στον φίλο και σκηνοθέτη Γιάννη Τσιάτσιο που ικανοποιεί  μια κρυφή μου επιθυμία να ξαναδώ αυτό το θεατρικό που το είχαμε παίξει στο Κατηχητικό των Αγίων Τεσσαράκοντα στα μαθητικά μας χρόνια.  Ιδιαίτερη χαρά και τιμή ήταν για μένα η παρουσία στην πρεμιέρα της κ.Πόπης Κουρσούμη, η οποία είχε παίξει τότε τη χριστιανή σκλάβα Σύρα. Ευχαριστώ και συγχαίρω πολύ τα παιδιά που ερμήνευσαν τους ρόλους για τις δυνατές συγκινήσεις που μας προκάλεσαν: Δήμητρα Δρομπίλα, Χρυσούλα Ζαγκότη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κατερίνα Κούκου, Στέλλιο Κούκο, Αναστασία Μπουχώρη, Κων.νο Νικολακούλη, Γιάννη Τσιάτσιο, Άννα Τσιτσιρίκα και Ελένη Φούκου.

     Συγχαίρουμε, επίσης, τον Γιάννη Γεωργιάδη για τα σκηνικά, τον Γιώργο Αλεξόπουλο για τη μουσική επιμέλεια, την Ελίνα Μιχμίζου για την επιλογή των κοστουμιών και το φροντιστήριο, τον Φώτη Νατσιούλη για τις φωτογραφίες, τον Γιάννη Χλιόπτσιο για την ωραία συμβολική αφίσα, την Πελαγία Δολμέ και τη Νίκη Ντισλή για τις κομμώσεις και το μακιγιάζ.

     Ευχαριστίες στον Δήμο Λαρισαίων για την παραχώρηση της αίθουσας προβών στη συνοικία Ιπποκράτη, τη σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον πρόεδρό της, κ.Δαούλα, τον διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου, κ.Νάστα και το Θεσσαλικό Θέατρο και τη πρόεδρό του, κ.Σπανού για τον δανεισμό των περισσοτέρων κοστουμιών του έργου.

Ευγνωμοσύνη εκφράζουμε και στους χορηγούς της παράστασης:

 • ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ “Xcopy”
 • ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ “ΝΤΑΛΑΚΑΣ”
 • ΕΠΙΠΛΑ “ΔΟΥΡΟΣ”
 • ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ “TRADE CON AE”
 • ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ “ΑΡΤΙΟ”
 • ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ “ΣΕΪΤΗΣ”
 • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ “ΣΟΚΟΛΑ”
 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΑΝΕΜΟΣ”
 • ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ “ΠΡΟΤΥΠΟ”
 • ΚΑΦΕ “arco”
 • ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ “IRENAE”
 • ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ “ΝΙΚΟΛΑΚΟΥΛΗΣ”
 • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ “ΠΟΔΗΛΑΤΟ”
 • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ “ΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΣ”