Γνωρίζουμε ότι η όποια αντίδραση απέναντι στις ειλημμένες αποφάσεις γύρω απ’ το επίμαχο και εθνικά επικίνδυνο Μακεδονικό ζήτημα καταντάει φωνή βοώντων εν αχανεί ερήμω. Όμως, ως Ομάδα Ιστορικής Έρευνας, για λόγους δεοντολογίας, δεν γίνεται να σιωπήσουμε, ώστε να μην επισημάνουμε ορισμένους ορατούς εθνικούς κινδύνους.

Βεβαίως η Ελληνικότητα της Μακεδονίας, της Μακεδονικής καταγωγής και γλώσσας έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα και αδιαμφισβήτητα και συνεπώς είναι πλέον ηλίου φαεινότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τούτα μόνο τα ολίγα:

Το 337 π.Χ. ο Φιλίππος ο Β’ στο συνέδριο των ελληνικών πόλεων, πλην Λακεδαιμονίων, στην Κόρινθο, συν τοις άλλοις, ίδρυσε υπό την αρχηγία του πανελλήνια συμμαχία, αμυντική και επιθετική. Η συμμαχία αυτή αποτελούσε πανελλήνια ένωση και όχι Ελληνομακεδονική προσέγγιση! Και ήρθε ως φυσικό επακόλουθο ύστερα απ’ την ηγεμονία των Αθηναίων, των Λακεδαιμονίων και στη συνέχεια των Θηβαίων. Το 336 π.Χ., δολοφονηθέντος του Φιλίππου, ο γιος του Αλέξανδρος συγκάλεσε εκ νέου το συνέδριο στην Κόρινθο ζητώντας απ’ τους αντιπροσώπους των πόλεων να ανανεώσουν τον όρκο, που είχαν δώσει στον πατέρα του. Και βεβαίως ο ίδιος ανακηρύχθηκε στρατηγός αυτοκράτωρ. Στην επισήμανση του Κορίνθιου Δημάρατου: «χαίρει ούν η τε Ελλάς άπασα καί η Μακεδονία…», ο Αλέξανδρος ανασηκώθηκε και φώναξε με οργή: «Άλλ’ ώ μακάριε, έστιν ούν Ελλάς και η Μακεδονία!» δηλώνοντας έτσι και πιστοποιώντας ιστορικά την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

Στη συνέχεια: «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, ανέλαβαν εκστρατεία, προκειμένου ν’ απελευθερώσουν απ’ τους Πέρσες τους Έλληνες της Μ. Ασίας και να διαδώσουν τον Ελληνικό πολιτισμό στη βάρβαρη Ανατολή. Μπορούν να μας απαντήσουν οι κ.κ. Ζάεφ και συν αυτώ σε ποια κατάσταση βρισκόταν οι πρόγονοί των τω καιρώ εκείνω; Ποιοι δηλαδή ήταν, πώς και πού ζούσαν, ποιόν πολιτισμό είχαν δημιουργήσει;

Διατείνονται πως είναι Μακεδόνες! Και, ώ του θαύματος, βρήκαν ήδη και Έλληνες συμμάχους! Έτσι εκ του μη όντος σφετερίζονται το όνομα, τη γλώσσα, την εθνικότητα. Το ότι με την ιστορία της Μακεδονίας δεν έχουν ουδεμία σχέση, ή το ότι τα ονόματα Μακεδονία, Φίλιππος, Αλέξανδρος, Αμύντας, Αντίγονος, Ολυμπιάδα, κ.α., είναι γνησίως Ελληνικά, το αποσιωπούν. Το ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Σλάβοι ή Άβαροι ή Τάταροι ή Μογγόλοι… το παραμερίζουν σκοπίμως.

Ο Ζάεφ όμως τη δουλειά του κάνει, και μάλιστα την κάνει πολύ καλά βοηθούμενος κι από εμάς! Οι δικοί μας, όμως, που πήγαν στις Πρέσπες να «διαπραγματευτούν» γελώντας, τρώγοντας και πίνοντας και του πουλιού το γάλα, με φόντο μάλιστα τη Σκοπιανή σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας (!) έμβλημά της, όλα αυτά δεν τα γνώριζαν; Θα πει κανείς ότι οι άνθρωποι δεν είναι Ιστορικοί επιστήμονες! Σωστά. Είναι, όμως, δυνατό να διαπραγματεύεται κάποιος εθνικά ζητήματα αγνοώντας την εθνική του Ιστορία; Και σε περίπτωση που δεν τη γνωρίζει, δεν μπορεί να συμβουλευτεί ανθρώπους ειδικούς; Εκτός εάν κρίνουν πρέπον και ορθόν να θυσιάζεται η ιστορική αλήθεια στον βωμό της καιροσκοπικής πολιτικής…

Καλό θα είναι, όμως, οι «εξαναγκασμένοι» και οι πολιτικά άστεγοι βουλευτές, που σε λίγο ετοιμάζονται να επικυρώσουν την περιλάλητη συμφωνία των Πρεσπών με αντάλλαγμα τη διατήρηση της καρέκλας και του παχυλού μισθού για λίγους επιπλέον μήνες, προτού δώσουν την ψήφο τους, που θα έχει απρόβλεπτες εθνικές επιπτώσεις, να συμβουλευτούν τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Στράβωνα, τον Αρριανό, τον Πλούταρχο ή και τον Ρωμαίο Τίτο Λίβιο. Αν μη τι άλλο, θα καταλάβουν ότι η Ιστορία της Μακεδονίας φέρει σφραγίδα ιστορικά Ελληνική και όχι Σλάβικη!

Απ’ τη Βουλή ίσως και να το περάσουν κουτσά στραβά. Η ζημιά, όμως, που θα προκληθεί δεν φαίνεται να τους αγγίζει καν! Τι θα απαντήσουν αύριο που στα σχολεία των Σκοπίων θα διδάσκεται σφετεριστικά μεταλλαγμένη η Ελληνική ιστορία; Τι θα πουν, όταν η Ελλάδα θα βρεθεί στην ανάγκη ν’ αντικαταστήσει μέσα στους οδικούς κόμβους της Μακεδονίας τις σημάνσεις. «Προς Σκόπια» με κείνες που θα γράφουν «Προς Μακεδονία»; Θυμηδία τουλάχιστο προκαλεί το να διασχίζουν οδικώς τη Μακεδονία οι Έλληνες και να διαβάζουν πινακίδες. «Προς Μακεδονία»!

Ποιος επιπλέον μας βεβαιώνει ότι δεν θα αξιώσουν αύριο τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία»; Ή ότι δεν θα απαιτήσουν απ’ την Ελλάδα να προσδιορίσει επιθετικά ή γεωγραφικά την «Ελληνική» Μακεδονία; Ήδη μιλούν για Μακεδονία του Αιγαίου και κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες χάρτες!

Τέλος, όλοι όσοι ελαφρά τη συνηδείσει πιπιλίζουν τον όρο «αλυτρωτισμός» καλό θα είναι να μάθουν πρώτα τι σημαίνει ιστορικά ο όρος αυτός! Με καιροσκοπική, όμως, πολιτική, έναν τέτοιο βαρύ εθνικά όρο δεν θα τον κατανοήσουν ποτέ! Τότε, λοιπόν, δεν απομένει παρά να προταθεί απ’ την Ελλάδα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ζάεφ! Κι ύστερα, γαία πυρί μειχθήτω…

Για την Ομάδα Ιστορικής Έρευνας Δήμου Αγιάς «Δημήτρης Αγραφιώτης»

Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος-Ελευθερία30/12/2018