Ο Ζάεφ κι η παρέα του δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να… παρακαμφθεί το δημοψήφισμα αν κάτι «δεν πάει καλά»

Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας

 

Οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν πλέον ανοιχτά ως πιθανό το ενδεχόμενο να μη λάβει λαϊκή νομιμοποίηση η Συμφωνία των Πρεσπών την Κυριακή, είτε γιατί στις κάλπες για το δημοψήφισμα δεν θα προσέλθει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είτε γιατί δεν θα επικρατήσει το «ναι».

Γι’ αυτό μηχανεύονται τρόπους ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να κυρωθεί η συμφωνία με τα 2/3 της Βουλής. Μεταξύ αυτών είναι να επικεντρωθούν στο ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό και παράλληλα με εκβιασμούς και απειλές εκ μέρους της Δύσης να πιέσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν θετικά.

Απόδειξη ότι το δημοψήφισμα μοιάζει με μια ισορροπία τρόμου για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος μίλησε χθες έπειτα από πολύ καιρό.

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης» δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «δυνατότητα και όχι αναγκαιότητα».

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει την επανέναρξη όλης της διαδικασίας ή τη μετάβαση στο τελικό στάδιο, που είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ελάχιστη πλειοψηφία τα 2/3. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «ναι» προηγείται με μικρή διαφορά, όμως η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης των Σκοπίων εστιάζεται στη συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί το 50% ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας, με τον Νικολά Ντιμιτρόφ να λέει επί της ουσίας ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν για να φτάσει η προσέλευση στο 50%, όρο που έχει θέσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου εν συνεχεία να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

Οπως τόνισε και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, από τους 1.800.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 300.000 έως 400.000 έχουν μεταναστεύσει.

«Συνεπώς, το στρατόπεδο του “ναι” πρέπει να πετύχει πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65%-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται» ανέφερε εμφανώς προβληματισμένος. Εως την Κυριακή και σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κόσμο που θα υποστηρίξει το «ναι» ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει στα περί «Μακεδονίας» και «μακεδονικής γλώσσας».

«Φτάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε: τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές, αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία» είπε ο κ. Ζάεφ σε συγκέντρωση στη Γευγελή.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να ρωτήσει τον Αλέξη!

Μάθαμε ότι ο… σύντροφος Ντιμιτρόφ ψάχνει τρόπο να ακυρώσει προτού ακόμη γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χθες έριξε τη ρουκέτα του ισχυριζόμενος ότι το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης του Σκοπιανού.

Χωρίς να θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά του κρατιδίου, θα λέγαμε στον ΥΠΕΞ ότι δεν υπάρχει λόγος να δυσκολεύεται.

Οταν ξέρεις τον μετρ της κυβίστησης στα δημοψηφίσματα, κάνεις το απλό: Τον παίρνεις τηλέφωνο και σου λέει το… μυστικό. Ελα, Αλέξη…

dimokratianews25.09.2018