«Διπλή ονομασία είναι προδοσία» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική» βροντοφώναξαν οι Λαρισαίοι που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για το συλλαλητήριο της Μακεδονίας.

Η μουσική και τα συνθήματα πλημμύρισαν τη πλατεία από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 που ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.«Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία»!

Η έναρξη έγινε με την Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Λαρίσης και Τυρνάβου, που έψαλλε τα απολυτίκια του Αγίου Αχιλλίου και του  Αγίου Δημητρίου και το ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ.

Έπειτα έγινε η αναγγελία συμμετοχών στήριξης και ο χαιρετισμός των Κρητικών που ήρθαν ειδικά για το συλλαλητήριο της Λάρισας.

Μήνυμα του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιγνατίου διάβασε ο  πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Νικόδημος Γαλιάτσος. Εβρισκόμενος στις ΗΠΑ και δίνοντας τη δική του μάχη, ο Μητροπολίτης μας,κ. Ιγνάτιος, απέστειλε μήνυμα για την Μακεδονία με αφορμή τις σημερινές συγκεντρώσεις σε 24 πόλεις της χώρας μεταξύ αυτών και στην Λάρισα. (Όλο το μήνυμα θα το διαβάσετε παρακάτω). Ο Σεβασμιώτατος ενώνει κι αυτός τη φωνή του με τους Έλληνες τονίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει και να σεβαστεί τον λαό.

Επίσης, μίλησαν κατά σειρά οι : Δημήτριος Νατσιός Δάσκαλος, Θεολόγος και συγγραφέας,  Κώστας Καραΐσκος Μαθηματικός, Βασίλειος Ροζής στρατηγός εν αποστρατεία, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

«Να αποφασίσει με δημοψήφισμα ο λαός και όποιος “λούστρος” της εξουσίας το αρνηθεί να αναλάβει και την ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο μαθηματικός από την Κομοτηνή Κ. Καραΐσκος, τονίζοντας πως «καμία υποχώρηση της ψευτοελίτ δεν δεσμεύει το λαό και τη δημοκρατία».

Μέσα σε αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα ο δάσκαλος από το Κιλκίς Δ. Νάτσιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργείου Παιδείας κάνοντας λόγο για «μαγαρισιές του υπουργείου αθεΐας και αφελληνισμού», σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «η διαστροφή έγινε μόδα και παρελαύνει καμαρωτά την ώρα που κάποιοι σφετερίζονται τη Μακεδονία». Κλείνοντας οι ομιλητές δεν ξέχασαν και τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και υπογραμμίζοντας πως «δεν κινδυνεύει από ξένους αλλά από βάρβαρους Έλληνες σύγχρονους Εφιάλτες».

Αναγνώστηκε το μήνυμα της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και το ψήφισμα του Συλλαλητηρίου Λάρισας από το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεοφάνη Σιμόπουλο, μαθητή Λυκείου το οποίο και εγκρίθηκε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το “Μακεδονία ξακουστή” ,ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι πολίτες!

Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Λόγοι υγείας που ξεπερνούν την επιθυμία μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι κοντά σας αυτήν την στιγμή. Ενώνω όμως εκ του μακρόθεν την φωνή μου με την δική σας και διαλαλώ μαζί σας: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»!

Δεν αγνοώ την διεθνή κατάσταση. Δεν αγνοώ ότι ο κόσμος σήμερα δεν θέλει να πορεύεται με βάση την γνώση της Ιστορίας, με βάση την αλήθεια για το ποιος είναι τι, με βάση τον σεβασμό στο παρελθόν. Δεν αγνοώ ότι τα συμφέροντα των ισχυρών και οι αντιθέσεις τους δημιούργησαν ένα μικρό κράτος, το οποίο το προίκισαν με ένα όνομα που δεν του ανήκει και εκπαίδευσαν τους ανθρώπους από σφετεριστές να θεωρούν τους εαυτούς τους κληρονόμους. Δεν αγνοώ τις πιέσεις που οι ίδιοι Ισχυροί του κόσμου ασκούν στην πατρίδα μας και την δύσκολη θέση στην οποία φέρνουν τους πολιτικώς κρατούντες μας.

Δεν ξεχνώ όμως έναν λόγο του Θεού, στον Οποίο πιστεύουμε ως Έλληνες και Ορθόδοξοι: «ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού μεγαλυνθησόμεθα. Αυτοί συνεποδίσθησαν και έπεσαν, ημείς δε ανέστημεν και ανορθώθημεν»(Ψαλμ. 19).

Ποτέ ο Θεός δεν μας ξεχνά, όταν είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την αλήθεια. Όταν, ακόμη κι αν οι πιέσεις φαίνονται ανυπόφορες, εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι. Όταν αγαπούμε την πατρίδα μας, γιατί είναι ζυμωμένη με τις αξίες του Χριστιανού, του ανθρώπου, του Έλληνα, ο οποίος χωρίς να γίνεται δυνάστης, γνωρίζει εν τούτοις να κρατά τα δικά του μέτρα, τα δικά του στοιχεία ανόθευτα. Και το χώμα του δεν το θεωρεί απλώς ως λίγα ή πολλά μέτρα γης, αλλά βλέπει σ’ αυτό να αναπαύωνται οι γενιές των προγόνων του, άνθρωποι με σάρκα και οστά, που ο Θεός όρισε να μένουν σ’ αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων, άνθρωποι που αναζήτησαν την αλήθεια, που πάλεψαν για να το κρατήσουν ελεύθερο, που δημιούργησαν πολιτισμό, που έκλαψαν για τις ψυχές που θάφτηκαν σ’ αυτό, για όλους εκείνους που κάποια στιγμή μέσα από αυτό το χώμα θα αναστηθούν για την αιωνιότητα.

«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες εν αυτή» (Ψαλμ. 23). Είμαστε όμως οι συνδημιουργοί της ζωής μαζί με τον Θεό. Δεν μας επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Ο,τι είναι δικό Του είναι και δικό μας. Είναι μεγάλη η γη και μπορούμε όλοι οι λαοί να ζήσουμε σ’ αυτήν. Ο καθένας όμως «εφ’ ω ετάχθη». Δεν ζητούμε να πάψουν οι άλλοι λαοί να υπάρχουν. Δεν θέλουμε όμως αυτοί να υπάρχουν εις βάρος μας και να απαιτούν το όνομά μας.

Η σημερινή συγκέντρωση ας είναι ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα. Η Εκκλησία της Λαρίσης, οι Χριστιανοί της Λαρίσης διατρανώνουμε ελεύθερα, με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια το ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα, το ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική». Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τον λαό, την ιστορία μας, τα όσια και τα ιερά μας, να επιδείξει αληθινό πατριωτισμό, εις πείσμα των καιρών, να διαμορφώσει μαζί με όλα τα άλλα κόμματα και τους φορείς που εκφράζουν την λαική βούληση μία υπεύθυνη εθνική στάση, χωρίς φανατισμούς, αλλά και χωρίς καμία υποχώρηση στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, της γλώσσας, των συμβόλων, της ιστορίας, της ταυτότητας. Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται εχθρός μας. Σε όσους όμως παλεύουν για την αλήθεια είναι σύμμαχος.

Ενώνω την φωνή μου με την δική σας, ενώνω την προσευχή μου με τις δικές σας και διατρανώνω: «Έστι ούν Ελλάς η Μακεδονία»!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

Ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος