Ημέρα της εορτίου μνήμης του Αγίου Αχιλλίου η 15η Μαΐου και η πόλις της Λάρισας εορτάζει και τιμά την εύηχο σάλπιγγα της Εκκλησίας και τον ακοίμητο φρουρό και προστάτη της! Ημέρα χαρμόσυνη για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, κατά την οποία όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθειά του, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε στην Λάρισα, την παραμονή της εορτής, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της Αγίου Αχιλλίου, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος μάλιστα στο κήρυγμά του, εμπνευσμένα αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου, τους πολλούς δογματικούς και ποιμαντικούς αγώνες του και στην ενάρετη οσιακή πολιτεία του, που τον κατέστησαν νοερό αδάμαντα της Εκκλησίας, υπερασπιστή των αδικουμένων και των πτωχών και αληθινό φωτεινό αστέρα της οικουμένης ολοκλήρου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Τρίκκης και Σταγών κ. Xρυσόστομος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.

Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερὸ κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσευχήθηκαν στον χαριτόβρυτο Άγιο Αχίλλιο για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με ιερά κατάνυξη αλλά και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα και τον θείο λόγο, κατά την διάρκεια της ιεράς λιτανεύσεως και δεήσεως στην κεντρική πλατεία της πόλεως. Ακόμη έλαβαν μέρος στην θεία λειτουργία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου κ. Ιγνατίου. Στην θεία λειτουργία της εορτής την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ομίλησε για τα πολλά μηνύματα του εορταζομένου αγίου μας στην σύγρονη εποχή των προκλήσεων και της αθεΐας.

Ο κ. Στέφανος έκανε λόγο για χαρά και αγαλλίαση που νιώθουν όλοι όσοι τιμούν τον άγιο Αχίλλιο και ευρίσκονται στον οίκο του, νιώθοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη χάρη του αγίου Αχιλλίου. Η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου κοσμείται από την παρουσία του αγίου Αχιλλίου, πόλη της Λάρισας χαριτώνεται και η θεσσαλική γη χαίρεται, διότι τιμάται η μνήμη του προεξάρχοντος των θεσσαλών αγίων. Ο άγιος Αχίλλιος χριστιανοποίησε τη Θεσσαλία με τη βιοτή του, το κήρυγμά του και τα θαύματά του. Έζησε τη στιγμή που ο Μέγας Κωνσταντίνος εξέδωσε το διάταγμα των Μεδιολάνων, το διάταγμα της ανεξιθρησκείας. Έζησε στην εποχή που η Εκκλησία κάνει τα πρώτα της βήματα σε καθεστώς ελευθερίας. Είδε να εμφανίζεται ο μοναχισμός. Σύγχρονοί του ήταν ο άγιος Αθανάσιος, ο άγιος Νικόλαος, ο άγιος Σπυρίδωναςπου στερέωσαν την Εκκλησία. Τα θαύματά του συγκλονίζουν τον τόπο. Έγινε επίσκοπος στην πόλη και την επαρχία της Λάρισας και επετέλεσε σπουδαίο κοινωνικό έργο. Βοηθούσε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και αγωνίστηκε για την οργάνωση της τοπικής Εκκκλησίας. Αποτελεί ένα μήνυμα αγάπης Χριστού και κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος. Αγίασε τα χώματα της θεσσαλικής γης. Είναι ο προστάτης και βοηθός της πόλης της Λάρισας. Τελείωνοντας ο σεβασμιώτατος ζήτησε από τους πιστούς να μην εγκαταλείψουν την κληρονομιά που τους παρέδωσε ο πολιούχος και ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο μητοπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την τιμή που του έκανε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις, ευχόμενος ταχεία αποκατάσταση της υγείας του.

Παρόντες στην ιερά πανήγυρη ήσαν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της Πόλεως και του Νομού, οι οποίοι μαζί με τα πλήθη των πιστών χριστιανών που συνέρρευσαν, τίμησαν με την παρουσία τους τον ηγιασμένο και θαυματουργό Ιεράρχη και συμπροσευχήθηκαν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του χαριτοβρύτου μεγάλου Αγίου.

Πανηγυρικά τελέσθηκε και ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη αποδόσει του αγίου Πάσχα, στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Προστάτου των Λαρισαίων, Αγίου Αχιλλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, το απόγευμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Σεβασμιώτατος ενεδύθη άπασαν την αρχιερατικήν του στολήν, ως το τυπικόν ορίζει και ανήλθε λιτανευτικώς εκ του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ναού στον κυρίως Ναό ψάλλοντας αναστασίμους ύμνους παρουσία του ιερού κλήρου και σύμπαντος του χριστεπωνύμου πληρώματος, τέλεσε τον μέγα πανηγυρικό, αναστάσιμο εσπερινό, στο τέλος του οποίου ομίλησε θεολογικώς περί της αγιότητος και πώς αυτή κατακτάται, ενώ αναφέρθηκε και στο σπουδαίο έργο του ηγιασμένου Ιεράρχου, Αγίου Αχιλλίου, του μυροβλύτου και θαυματουργού, τις πρεσβείες του οποίου επικαλέσθηκε για τον Σεπτόν Ποιμενάρχην της Λαρίσης, Σεβασμιώτατον κ. Ιγνάτιον, αλλά και για όλο τον ευλογημένο λαό του Θεού, που καρτερικά ανέμενε στην σειρά για να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Αγίου και να λάβει την ευλογία του.
Στην συνέχεια τελέσθηκε ιερά αγρυπνία με την συμμετοχή πολλών πιστών χριστιανών.