του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση 660/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά δήλωσε ότι, και μετά από αυτήν, τίποτε δεν αλλάζει στο μάθημα των Θρησκευτικών γιατί ακυρώνεται η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) Φίλη και όχι η ισχύουσα σήμερα δική του Υ.Α.

 

Το ίδιο επαναλαμβάνει στις πάμπολλες συνεντεύξεις του. Νομικίστικο κόλπο η εναλλαγή των Υ.Α. που στην ουσία ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, το οποίο υιοθετήθηκε ως τακτική από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η απόφαση του ΣτΕ μάλλον θα δικαίωνε τους προσφεύγοντες που ζητούσαν ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών.
Το κόλπο έχει όμως και συνέχεια. Επειδή ως γνωστόν η άρνηση συμμόρφωσης του Υπουργείου με την απόφαση του ΣτΕ οδήγησε άμεσα σε προσφυγές στην Επιτροπή Αναστολών αλλά και την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ και επειδή επιπλέον εκκρεμούν αιτήσεις ακύρωσης και για τις Υ.Α. Γαβρόγλου, ήδη ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, νέα Υ.Α. ώστε να παρακαμφθούν και πάλι οι νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που είναι αναμενόμενο ότι θα ακυρώνουν και τις Υ.Α. Γαβρόγλου που σήμερα ισχύουν. Το εγχείρημα έχει επενδυθεί και με δήθεν παιδαγωγικά επιχειρήματα. Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι δυναμικό, υπόκειται σε διαρκείς βελτιώσεις και έτσι είναι λογικό οι Υ.Α. να διαδέχονται η μία την άλλη, ισχυρίζονται τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας! Είναι όμως απορίας άξιον γιατί καμία αλλαγή δεν υπάρχει στις Υ.Α. που αφορούν στα προγράμματα σπουδών των υπολοίπων μαθημάτων. Τόση «δυναμική» έχει μόνο το μάθημα των Θρησκευτικών;
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η Ιερά Σύνοδος επιβεβαιώνοντας την βούλησή της για συνέχιση του διαλόγου επί των «νέων» Προγραμμάτων Σπουδών, βοηθά το Υπουργείο στην υλοποίηση του σχεδίου παράκαμψης των δικαστικών αποφάσεων. Εκτός της «δυναμικής» του Προγράμματος Σπουδών, το Υπουργείο θεωρεί δήθεν αναγκαία την διαρκή εναλλαγή των Υ.Α. για τα Θρησκευτικά επειδή, όπως διατρανώνει, επέρχονται σε αυτά αλλαγές που είναι καρπός του διαλόγου Εκκλησίας – Υπουργείου. Οι παρατηρήσεις της Εκκλησίας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, λέει ο Υπουργός, ενώ στην πραγματικότητα  πραγματοποιούνται μικρές και επουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Η πλειονότητα των Ιεραρχών που αντιτάσσεται στα «νέα Θρησκευτικά» προφανώς δεν συμμερίζεται την τακτική του Υπουργείου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, που είναι μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων που διαλέγεται με το Υπουργείο για τα Θρησκευτικά, και ο οποίος λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ έσπευσε να δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η όλη συζήτηση που ξέσπασε μετά την δικαστική απόφαση γίνεται περί όνου σκιάς. Ακολουθώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι το ΣτΕ ακύρωσε Υ.Α. που πλέον δεν είναι σε ισχύ. Την ίδια στιγμή το αίτημα του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το ζήτημα απορρίφθηκε επειδή προφανώς θα υπήρχαν ισχυρές αμφισβητήσεις της τακτικής να συνεχισθεί ο διάλογος Εκκλησίας –  Υπουργείου επί ενός προγράμματος σπουδών  που στην ουσία έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει μία ακόμη αλλαγή της Υ.Α. για τα Θρησκευτικά εντός του καλοκαιριού ή και νωρίτερα, ώστε, αφού εξασφάλισε την συνέχιση του παρελκυστικού διαλόγου με την Εκκλησία, να παρακάμψει τις νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έρχονται και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ακυρωτικές των Υ.Α. Γαβρόγλου. Επιδιώκει έτσι να παραμείνουν στα σχολεία τα «νέα Θρησκευτικά» και οι Φάκελοι Μαθήματος, που το ΣτΕ ακύρωσε και η κοινότητα των θεολόγων, των γονέων και των μαθητών απέρριψαν ως παντελώς ακατάλληλα.

 

Ορθόδοξος Τύπος, 27.04.2018