Με την ευχή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιγνατίου, οι Νέοι του Ναού μας θα πραγματοποιήσουν μια προσκυνηματική εκδρομή στις Πρέσπες, στον ερειπωμένο Ναό (Βασιλική) του πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου, στο ομώνυμο νησάκι εντός της λίμνης. Εκεί είχε μεταφέρει τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου ο Βούλγαρος Τσάρος, Σαμουήλ, που τα έκλεψε, αφού πρώτα λεηλάτησε τη Λάρισα και την ισοπέδωσε. Τα εναπομείναντα λείψανα βρέθηκαν από τον καθηγητή, κ.Μουτσόπουλο και επανακομίστηκαν στην πόλη μας στις 14 Μαϊου 1981, περίπου 10 αιώνες από την κλοπή τους.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ : Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί από το Ναό μας (Πλατεία αλόγου).

1η ΣΤΑΣΗ : καφές στην Καστοριά, σύντομη περιήγηση της πόλης.

2η ΣΤΑΣΗ : Μικρή Πρέσπα, προσκύνημα στο Ναό του Αγίου Αχιλλίου-Παράκληση.

3η ΣΤΑΣΗ : Φλώρινα, όπου θα γευματίσουμε. Γνωριμία με την ακριτική αυτή πόλη. Επίσκεψη στις Ιερές Μονές Αγίου Μάρκου και Αγίου Αυγουστίνου.

4η ΣΤΑΣΗ : Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου-Εσπερινός.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : 15 Ευρώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : π.Ραφαήλ, e-mail: inaagr@gmail.com

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα η οποία βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας και απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά[1]. Το όνομά του έχει προκύψει από παραφθορά του ονόματος του Αγίου Αχιλλίου, επισκόπου της Λάρισας τον 4ο αιώνα[2]. Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλίου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα[3]. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.[4] Το νησί σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 21 κατοίκους. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων.