Του Αιμίλιου Πολυγένη

Το παρών στο συλλαλητήριο δίνουν αυτή την ώρα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης κ. Άνθιμος, και οι Ιεράρχες της Μακεδονικής γης.

Ελληνικές σημαίες ανεμίζουν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

“Σήμερα εδώ στο συλλαλητήριο, κάνετε ομολογία εθνικής πίστεως. Όσοι συμμετέχετε και όσοι είναι να φτάσουν εδώ ακόμη, σε αυτό το σύνολο μέσα από την ψυχή μας, σας απευθύνουμε όλους αδιακρίτως, ελληνικό δυναμικό χαιρετισμό” ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Κατάλαβα πολύ καλά το πρωί στην Εκκλησία τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν όταν είπαμε για αυτήν εδώ την εκδήλωση, και παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να αναπαύσει τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων που έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι τη Μακεδονία μας.”

“Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, Ελλάδα είναι Μακεδονία” πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μιλούν για διάσπαση της Ιεραρχίας στο θέμα του Μακεδονικού, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συγκεκριμένοι Ιεράρχες τάχθηκαν κατά των συλλαλητηρίων.

Άνθιμος: ”Πρέπει να συζητηθεί στη ΔΙΣ ξανά η συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια”

«Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι» ξεκαθάρισε ο κ. Άνθιμος

Την άποψη ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει ξανά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής.

«Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμμετοχή της Εκκλησίας ώστε τα πράγματα να συζητηθούν και να γίνει καλύτερη εκτίμηση» δήλωσε ο κ. Άνθιμος χαρακτηρίζοντας αποκαλυπτική την παρουσία των πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι «δεν δεχόμεθα το όνομα της Μακεδονίας να το ιδιωποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο οποιοιδήποτε από τη διεθνή κονίστρα».

«Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι» ξεκαθάρισε ο κ. Άνθιμος.

Όσον αφορά, τέλος, την αλλαγή στάσης του ιδίου, καθώς αρχικά έλεγε ότι δεν θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρατήρησε ότι «ο άνθρωπος είναι ον μεταλλακτικό» προσθέτοντας ότι «όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι μετά την παράκληση του κυριοτέρου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα».

Ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι «είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τι θα γίνει στο συλλαλητήριο. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε ξένη Μητρόπολη».