Με ιερό ενθουσιασμό προσήλθαν και αυτή την Τρίτη τα μέλη των Νεανικών Συνάξεων της ενορίας μας,στην καθιερωμένη ”Συνάντηση της Τρίτης”.Μετά την Παράκληση του Αγίου Λουκά και το Μικρό Απόδειπνο,συμμετείχαν στην Ακολουθία του Αγιασμού,που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως,π.Αχίλλιος,ο οποίος μετέφερε και τις πατρικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,κ.Ιγνατίου. Με πολλή προσοχή οι Νέοι μας άκουσαν την ομιλία του π.Αχιλλίου σχετικά με το Ορθόδοξο Χριστιανικό λατρευτικό ήθος και εξέφρασαν γνώμες και απορίες σχετικά με το εκκλησιαστικό ήθος του πιστού χριστιανού στις μέρες μας.

Στο τέλος άκουσαν τις ανακοινώσεις από τον υπεύθυνο της Νεανικής Σύναξης,π.Ραφαήλ,σχετικά με τις δραστηριότητες που δρομολογούνται και αυτή τη χρονιά και συζήτησαν την προετοιμασία της εκδρομής τους,που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Ι.Μ.Οσίου Παταπίου Λουτρακίου και στο Ναύπλιο.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στην έναρξη των Νεανικών Συνάξεων του Ναού μας,με την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας,κ.Ιγνατίου,έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσουμε προσκυνηματική εκδρομή με τους Νέους της ενορίας μας (το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017). ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ : 12 το βράδυ της Παρασκευής 13 προς Σάββατο 14 Οκτωβρίου,από την Πλατεία Αλόγου,στον Άγιο Αχίλλιο.

Αυτή τη φορά θα κατέβουμε στην Πελοπόννησο.Αρχικά θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή οσίου Παταπίου,στο Λουτράκι,όπου φυλάσσεται ολόσωμο και άφθαρτο το λείψανό του,καθώς και τα λείψανα της οσίας Υπομονής της Παλαιολογίνης.Θα τελέσουμε Θεία Λειτουργία και θα έχουμε την ευκαιρία να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Ναύπλιο,την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.Στο Ναύπλιο θα επισκεφθούμε το Παλαμήδι,ένα στρατιωτικό «μπαρόκ» φρούριο στα ανατολικά της πόλης. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο 216 μέτρων από τους Βενετούς κατά την δεύτερη κυριαρχία τους στην περιοχή (1686-1715). Το φρούριο ήταν ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο έργο, αλλά τελείωσε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 3 χρόνια, το 1714. Οι προμαχώνες αρχικά είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα, απέκτησαν τούρκικα ονόματα κατά την Οθωμανική εποχή και ονόματα Ορθόδοξων αγίων όταν το Ναύπλιο έγινε μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας από τους προμαχώνες, που ονομάζεται «Μιλτιάδης», χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ήρωα της Ελληνικής επανάστασης.

Το περίφημο κάστρο του Παλαμηδίου

Το περίφημο κάστρο του Παλαμηδίου με την έντονα μεσαιωνική ατμόσφαιρα, «στεφανώνει» την πόλη του Ναυπλίου. Ο απόκρημνος λόφος, που έδωσε το όνομά του στο κάστρο, οχυρώθηκε από τους Ενετούς, όταν ο Φραντσέσκο Μοροζίνι απέσπασε την πόλη από τους Τούρκους (1686).Τα οχυρωματικά έργα στη σημερινή τους μορφή ανήκουν στη β΄ περίοδο της βενετσιάνικης κυριαρχίας. Την κατασκευή τους ανέλαβε για λογαριασμό των Ενετών ο Γάλλος Λα Σαλ, που σε λίγο τους πρόδωσε, αχρηστεύοντας τα κανόνια τους για χάρη των Τούρκων.
Στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 216 μέτρων και πάνω σε ίχνη προϊστορικού φρουρίου, δεσπόζουν τα ερείπια επτά οχυρών, έξι από τα οποία έχουν τα ονόματα αρχαίων πολεμιστών: Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Φωκίων, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας.

Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης με τα πόδια το κάστρο, 857 σκαλισμένα στο βράχο απότομα σκαλοπάτια τον οδηγούν στο Παλαμήδι. Από εκεί, ανακαλύπτει το θαυμάσιο θαλάσσιο φόντο που πλαισιώνει το Ναύπλιο, περνώντας κάτω από αλλεπάλληλες πύλες.Στην κορυφή του φρουρίου διατηρείται το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών. Ο θυρεός τους, «το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», βρίσκεται σε πολλά σημεία του φρουρίου. Διατηρούνται επίσης τα κελιά που χρησίμευαν ως φυλακές. Σε ένα από τα κελιά αυτά φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Το Παλαμήδι θεωρούταν απόρθητο οχυρό, και γι’ αυτό τον λόγο η κατάληψή του το 1822 από τους Έλληνες με οπλαρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο έπειτα από πολύμηνη πολιορκία, θεωρήθηκε σημαντικότατη.

Πρόσβαση στο Κάστρο
Σήμερα η πρόσβαση στο φρούριο είναι δυνατή είτε μέσω αυτοκινητόδρομου που καταλήγει στην ανατολική του πύλη είτε από τη γνωστή κλίμακα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, ανατολικά του προμαχώνα Γκριμάνι.
H κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού. Aπό εδώ υπάρχει άριστη θέα προς το Kάστρο της Aκροναυπλίας.

Θα περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης,στο Ναό του αγίου Σπυρίδωνα(όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης,Ιωάννης Καποδίστριας),στην παραλία του Ναυπλίου και θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να δούμε τα μουσεία,το Μπούρτζι και τα υπόλοιπα αξιοθέατα.Στο κέντρο όλων, η πλατεία Συντάγματος με την εντυπωσιακή ανοιχτωσιά της είναι το σημείο μηδέν της παλιάς πόλης, και αυτό που συγκεντρώνει γύρω του τα περισσότερα αξιοθέατα: Την Βουλή που στεγαζόταν εδώ όταν το Ναύπλιο ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και, λίγο πιο μακριά, τον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Γεωργίου.
Μπορούμε να περπατήσουμε ως την Αρβανιτιά

ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

Σε αυτή την υπέροχη παραθαλάσσια διαδρομή που αγκαλιάζει τους πρόποδες του Παλαμηδίου και διαρκεί 10 απολαυστικά λεπτά, ξεκινώντας από την παλιά πόλη.