Στις 24 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του οσίου Σιλουανού, του μεγάλου σύγχρονου Αγιορείτη αγίου, που με την ζωή και το παράδειγμά του έχει εμπνεύσει χιλιάδες χριστιανούς στην σύγχρονη αποχριστιανοποιημένη εποχή μας.

Το 1919 ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ταξίδεψε στη Ρωσία, όπου και επισκέφθηκε διάφορες μονές. Σε ένα από τα ταξίδια του με τραίνο, καθόταν απέναντι από ένα έμπορο. Αυτός άνοιξε μπροστά του μια ταμπακιέρα και του προσέφερε φιλικά τσιγάρο.

Ο άγιος Σιλουανός ευχαρίστησε το συνεπιβάτη του και αρνήθηκε την προσφορά.

Τότε ο έμπορος ρώτησε αν ο λόγος της άρνησης ήταν οτι θεωρούσε το κάπνισμα ως «αμαρτία». Πρόσθεσε δε, ότι κατ’ αυτόν το κάπνισμα βοηθάει στην πολυάσχολη ζωή, αφού είναι αναγκαίο να σταματά κανείς την ένταση στην εργασία και να αναπαύεται για λίγα λεπτά.

Διαβάστε εδώ:  Αγιος Γέροντας Πορφύριος: “Πονάω πολύ, υποφέρω, αλλά είναι πολύ ωραία η αρρώστιά μου”

 

Επίσης ανέφερε ότι διευκολύνει την επαγγελματική ή τη φιλική συνομιλία και γενικά τη ροή της ζωής. Συνέχισε να προσθέτει και άλλα πλεονεκτήματα του καπνίσματος για να πείσει τον ασκητή.

Ο άγιος Σιλουανός άκουγε αμίλητος και κάποια στιγμή είπε στο συνεπιβάτη του:

«Κύριε πριν καπνίσετε προσευχηθείτε κάθε φορά λέγοντας το “Πάτερ ημών”».

Ο έμπορος απάντησε ότι αυτό φαινόταν σ’ αυτόν ανάρμοστο.

Ο άγιος Σιλουανός τότε του αποκρίθηκε: «Κάθε έργο προ του οποίου δεν αρμόζει η ατάραχος προσευχή καλύτερα να μη γίνεται».