Ένα από τα πιο σαθρά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται και για την πλειοψηφία του κόσμου είναι απόλυτα πιστευτό. Η βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από αυτό το θέμα έχει τεράστια έσοδα και την δύναμη να επηρεάζει κοινωνικά αλλά και πολιτικά εκατομμύρια ανθρώπους όπως κάθε φορά επιθυμεί.
Δισεκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώνονται σε δέκτες τηλεόρασης με την βιομηχανία- εν αγνοία τους – να καταφέρνει την άμβλυνση της κριτικής τους ικανότητας, να προβάλλει υλικά πρότυπα και παρουσιάζει το διάβασμα και γενικά τις πνευματικές ενασχολήσεις ως κουραστικές και άσκοπες δραστηριότητες – να ταυτίζει την πληροφορία με τη γνώση δημιουργώντας στο θεατή την αίσθηση ότι βλέποντας τηλεόραση κατακτά άκοπα τις γνώσεις.
Καθηλώνει έτσι το νου στα παραδομένα, δεν ερεθίζει την περιέργεια του ανθρώπου, ώστε να ψάξει και αλλού μια απάντηση και έτσι το βιβλίο, ένας από τους φορείς της γνώσης, να φαντάζει ασήμαντο.
Αποτέλεσμα Το ένα τέταρτο των Αμερικανών αγνοεί ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
Η άγνοια από μόνη της είναι μια μορφή γνώσης που καθιστά δυνατή την αδιαφορία και τη μη πληροφόρηση για γεγονότα που θα μπορούσαν να ήταν προφανή»(περιοδικό Psychological Science)
Η τηλεόραση προκαλεί οκνηρία στο μυαλό και αποχαύνωση στη σκέψη. Με τη συνεχή ροή των εκπομπών (ταινιών, ομιλιών, κλπ) προκαλείται κατά συρροή αποδοχή και δεν σου μένει καιρός να σταματήσεις κάπου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και να σκεφτείς, να κάνεις κριτική, να απορρίψεις ή να αποδεχθείς. Ό,τι σου σερβίρουν τα αποδέχεσαι άμεσα, γρήγορα και τελεσίδικα. Παρόλο που μπορείς να τα σκεφτείς αργότερα, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν γίνεται και αν γίνει είναι αργά.
Μπορεί ο ελεύθερο χρόνος να είναι περιορισμένος αλλά η ανάγνωση των βιβλίων όπως έδειξαν νεότερες έρευνες εξάπτει τη φαντασία, τονώνει τη μνήμη , ανακουφίζει από το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.
Η ανάγνωση βιβλίων κάνει τα παιδιά περισσότερο έξυπνα αφού τα βοηθά στην συγκέντρωση ενώ και η σκέψη τους είναι πιο καθαρή.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Σάσσεξ η ανάγνωση των βιβλίων είναι ο πιο εύκολος και ανέξοδος τρόπος για να μην έχετε άγχος.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το διάβασμα καταπολεμά το Αλτσχάιμερ αφού ενισχύει την μνήμη .
Τη συνήθεια του διαβάσματος συστήνουν οι ειδικοί είναι καλό να την μεταδώσετε στα παιδιά σας αφού μόνο οφέλη έχουν να προσκομίσουν.
Το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων βελτιώνει την συγκέντρωση τους και ενισχύει την μνήμη τους.
Την ίδια στιγμή αποκτά εμπειρίες και βιώματα μέσω των ηρώων των βιβλίων
Το διάβασμα εξάπτει τη φαντασία των παιδιών κάνοντας πιο δημιουργικά στο σχολείο.
Καταλαβαίνει καλύτερα τις έννοιες αλληλεγγύη, φιλία, συντροφικότητα και την αγάπη
Τα παιδιά που σήμερα δεν θα ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο με χρώματα ή και παραμύθια δεν θα δημιουργήσουν δεν θα φανταστούν δεν θα ονειρευτούν είναι οι αυριανοί ενήλικες που δεν θα έχουν γνώση δεν θα έχουν κρίση και σαν μοναδική πηγή πληροφόρησης και γνώσης θα έχουν όσα για χρόνια τους επέβαλαν παθητικά να παρακολουθούν και να τα θεωρούν γνώση.
Ο αναγνώστης μαθαίνει από τους χαρακτήρες και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος όταν τελειώσει ένα βιβλίο. Το βιβλίο επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τον αναγνώστη, τον βελτιώνει σαν άνθρωπο, τον τροφοδοτεί με νέες ιδέες και απόψεις. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί το πνεύμα του μαθαίνοντάς του να είναι ανοιχτόμυαλος και να δέχεται όλες τις απόψεις.
Η τηλεόραση προβάλλει περισσότερο ελκυστική ,κυρίως για τους νέους και παραγκωνίζει το βιβλίο .Ωστόσο δεν πρόκειται παρά για μια αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου συναρμολογημένη με βάση τις αξίες , τα μέσα και τις ιδεολογίες εκείνου ή εκείνων που ελέγχουν το μέσο.
Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία (Ν.Μπογιόπουλος)
Ιστορική άγνοια έδειξαν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης στη Βρετανία στην οποία πήραν μέρος περίπου 1.000 μαθητές ηλικίας 11-16 ετών. Σε ερωτήσεις σχετικές με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 10% των παιδιών απάντησε ότι το Αουσβιτς είναι μια χώρα γειτονική στη Γερμανία, ενώ το 2% πιστεύει ότι είναι κάποια μάρκα μπίρας! Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 2% των μαθητών πιστεύει ότι το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι θρησκευτική γιορτή, ενώ το 1% απάντησε πως είναι είδος ψωμιού. (εφημερίδα το Βήμα 10/3/2009)
Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει (Αριστοτέλης από Στάγειρα)
Νιώθοντας περηφάνια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και απ’ τους απόγονούς σου. (Κικέρωνας)
Διαβάστε ένα βιβλίο, όσο περιορισμένο χρόνο κι αν έχετε, ταξιδέψτε με ένα βιβλίο με το πλοίο της φαντασίας της γνώσης και της εξερεύνησης στο οποίο κρατάτε εσείς το τιμόνι.
Χαρίστε ένα βιβλίο σε αγαπημένα πρόσωπα.
Φροντίσαμε, γνωρίζοντας και ζώντας και εμείς τα οικονομικά αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει, να υπάρχουν βιβλία σε πολύ φθηνές τιμές – φθηνότερα και από ένα καφέ.