Για να βρίσκουμε μεθόδους και λύσεις ώστε να διαχειριστούμε επιτυχώς την υπόθεση των Σκοπίων, πρέπει να ανατρέχουμε συχνά στον Θουκυδίδη. Το σύνολο των διακρατικών αλλά και των περισσότερων προσωπικών σχέσεων διέπεται από την ακόλουθη, κυνικότατη αρχή που διατυπώθηκε σε ένα από τα πολλά επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου, που περιγράφει:

 

«Επιβάλλεται να επιδιώξωμεν και ημείς και σεις ό,τι θεωρούμεν αληθώς κατορθωτόν, αφού εξίσου γνωρίζομεν και οι δύο, ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Ετσι μετέφρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το απόσπασμα από το «Ιστορίαι» του Θουκυδίδου, όπου οι Αθηναίοι ψυχρά και απροκάλυπτα εξηγούν στους Μηλίους τι πρόκειται να πάθουν και γιατί. Οι Αθηναίοι κινήθηκαν με τόση ωμότητα και απέφυγαν κάθε διπλωματική διατύπωση, διότι διεξήγαγαν πόλεμο εναντίον της Λακεδαίμονος και δεν είχαν χρόνο και διάθεση για καλούς τρόπους.

Ισχύει ακόμα η προαναφερθείσα λογική, αλλά οι διατυπώσεις είναι κομψότερες, ακόμα και στον πόλεμο, ένεκα πολιτικής ορθότητος και τήρησης των προσχημάτων. Τα προαναφερθέντα διδάγματα του Θουκυδίδη τα γνωρίζει και η Ελλάδα και τα έχουν εμπεδώσει -απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα- και τα Σκόπια.

Στην περίπτωση των σχέσεών μας με το υπό διάλυση κρατίδιο ο ισχυρός είναι η Ελλάς και τα Σκόπια βρίσκονται σε σχεδόν απόλυτη αδυναμία ακόμα και να διατηρήσουν κάποια στοιχειώδη εθνική και κοινωνική συνοχή. Τα Σκόπια, αντί να ποντάρουν στην καλή γειτονία με την Ελλάδα και να στηρίξουν στις σχέσεις με την πατρίδα μας την ασφάλεια και τον εξευρωπαϊσμό τους, επιδόθηκαν σε μια καμπάνια ανοησίας, υποστηρίζοντας έναν πλαστό, κιτς και γελοίο «σλαβομακεδονισμό».

Τώρα που τα πράγματα δείχνουν να οδηγούνται σε επικίνδυνες για τα Σκόπια ατραπούς, φυσικά και δεν είναι κατάλληλη στιγμή για υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδος. Τα Σκόπια πρέπει να κινηθούν όπως επιβάλλουν η λογική, το συμφέρον τους και η ιστορική αλήθεια: να ξεχάσουν κάθε αξίωση για το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας, να αποκηρύξουν σαφώς και ηχηρά τις αλυτρωτικές βλέψεις τους και να συνεργαστούν με την Ελλάδα για την εισδοχή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Η παράταξη της ήσσονος προσπάθειας και του ενδοτισμού πάλι θα επικαλεστεί την ανάγκη για ελληνικές υποχωρήσεις ένεκα «πιέσεων» του διεθνούς παράγοντα, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα έχει λησμονήσει τις αναρίθμητες φορές που έχουν διαψευστεί οι στομφώδεις και κενές περιεχομένου αναλύσεις τους. Τώρα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για ξεκάθαρη και οριστική νίκη στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

 

Από dimokratianews,18.06.2017