Πλησιάζοντας στο τέλος και αυτής της ιεραποστολικής χρονιάς,οι Νέοι του Ναού μας,με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου,κ.Ιγνατίου,πραγματοποίησαν προσκύνημα στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ.Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η αργυροχρυση επένδυση-το πουκάμισο της Παναγίας- οφείλεται σε εκπλήρωση τάματος του γενναιότατου στρατηγού Καραϊσκάκη ο οποίος όταν συχνά αρρώσταινε από την ασθένεια της θέρμης, πολλές φορές φιλοξενούνταν στην Μονή Προυσού και νοσηλευόταν εκεί. Έταξε στην Παναγία να του χαρίσει την γιατρειά για να συνεχίσει τους ένδοξους αγώνες του για την απελευθέρωση του γένους, και θα την έντυνε με αργυρόχρυσο πουκάμισο. Πράγματι μετά την θεραπεία, ευγνωμονώντας Την, εκπλήρωσε το τάμα του στολίζοντάς την με την θαυμάσια τεχνουργημένη επένδυση ,έργο του χρυσοχόου καλλιτέχνη Γεωργίου Καρανίκα το 1824, όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας : « Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824 ».

Η μονή απέχει 35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και  στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών.Από το Καρπενήσι ακολουθώντας τον φιδίσιο ασφαλτόδρομο της Ποταμιάς και ακολουθώντας μια διαδρομή που ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου τα αναφέρει ως Ευρυτανικά Τέμπη φτάνουμε στις αυλές της Παναγίας. Ο δρόμος προς τον Προυσό κρύβει εναλλαγές του τοπίου. Αρχικά ο τόπος είναι καταπράσινος γεμάτος από έλατα όπου χαίρεσαι να το απολαμβάνεις ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω η φύση αγριεύει. Τα βουνά σμίγουν ερμητικά το ένα με το άλλο και συνάμα η ανθρώπινη επέμβαση τα κάνει να ανοίγουν για να φτάσουμε στο Μεγάλο και Μικρό χωριό. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας προς την Ιερά Μονή φτάνουμε στην περιοχή τριπόταμο όπου ο ποταμός Καρπενησιώτης ενώνεται με τον Κρικελοπόταμο για να σχηματίσουν τον Τρικεριώτη και αυτός με τη σειρά του να φτάσει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Αφού περάσουμε την παλιά και τη νέα γέφυρα πάνω από το σημείο της ένωσης των τριών ποταμών ξεκινάει ο ανηφορικός πλέον δρόμος για να αγναντέψουμε από μακριά το ρολόι, ένα παλιό καμπαναριό,που μας υποδεικνύει ότι ο τόπος είναι αγιασμένος χάρη στην Παναγία. Έμψυχα και άψυχα αντικείμενα κάνουν έντονη την παρουσία της Παναγιάς μας και μας δηλώνουν ότι φτάνουμε στο σπίτι της Υψηλοτέρας όλων των Αγίων και των Αγγέλων -όλης της στρατευόμενης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας.Η θέα και η μορφολογία της περιοχής κατέπληξαν όλους μας,ενώ το καταπράσινο ορεινό τοπίο φώτιζε ο ανοιξιάτικος ήλιος.Στα νοτιοδυτικά της Ευρυτανίας, στις απολήξεις των βουνών Καλιακούδα και Χελιδώνα από τον 9ο αιώνα, στις νότιες κορυφογραμμές της Πίνδου, διάλεξε η Κυρά της Ρούμελης να χτίσει το σπίτι της, μακριά από πόλεις και θορύβους αλλά κοντά σε φτωχούς, άσημους βοσκούς και σε άγριους τόπους . Κοιτώντας από ψηλά το μοναστήρι θαρρείς που είσαι σε ουράνια κλίμακα, αισθάνεσαι την μηδαμινότητα του ανθρώπου αλλά παράλληλα αισθάνεσαι και την απεραντοσύνη του Δημιουργού. Βλέποντας ολόκληρη την Ιερά Μονή από ψηλά αισθανθήκαμε να μας κρατεί το νοερό χέρι της Παναγίας.

Στο μοναστήρι τελέσαμε την Παράκληση μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και κάναμε αρτοκλασία.Με ιερό δέος σταθήκαμε εμπρός στο Θεομητορικό αυτό θησαυρό και αποθέσαμε στην Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων τις αγωνίες,τα βάσανα,τα προβλήματα,τα δάκρυα,καθώς και τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.Πόσα αιτήματα άκουσε η Παναγιά μας τόσους αιώνες…Πόσα δάκρυα και πόσες μετάνοιες δέχτηκε…Πόσα θαύματα έκανε…Και σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα δικά μας…Ξεναγηθήκαμε στους διάφορους χώρους της μονής,στα παρεκκλήσια και το μουσείο.Όλα συνηγορούσαν στο να δοξολογήσουμε το Άγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού και να αναφωνήσουμε μαζί με τον ιερό ψαλμωδό ”ΩΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΑΣ!”

Ακολούθως,κάναμε στάση στα ”πατήματα της Παναγίας”,ένα προσκυνητάρι με μια σειρά με αποτυπώματα ανθρώπινου πέλματος πάνω στα βράχια,απ΄ όπου πέρασε η Παναγία πηγαίνοντας στο Προυσό.Στη συνέχεια,ερχόμενοι από το Προυσό προς το Καρπενήσι συναντήσαμε ένα μοναδικό θέαμα.Ο Καρπενησιώτης ποταμός ο οποίος μας συνόδευε για αρκετή ώρα στην διάρκεια της διαδρομής μας σε κάποιο σημείο περνάει ανάμεσα από δύο τεράστιους κάθετους βράχους, ο δρόμος με την σειρά του μην έχοντας άλλη επιλογή περνάει μέσα από τον ένα από αυτούς στην βάση του ο οποίος έχει σκαφτεί δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα που προκαλεί δέος. Η τοποθεσία αυτή ονομάζεται «θέση κλειδί» λόγο της εισχώρησης του δρόμου μέσα στον τρυπημένο βράχο.Το μεσημέρι είχε προχωρήσει.Ώρα για φαγητό.Φτάσαμε στο ορεινό Καρπενήσι,όπου γευματίσαμε.

Τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας η Ι.Μ.Αγάθωνος,όπου προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου,τα λείψανα του οσίου Αγάθωνα και το άφθαρτο σκήνωμα του μακαριστού γέροντα Βησσαρίωνα.(Ο ήσυχος αυτός  παππούλης με τη χάρη του Θεού  τάραξε το πανελλήνιο. Μετά από δεκαπέντε χρόνια βρέθηκε το σκήνωμα αυτού του ανθρώπου σε πλήρη συνοχή, απλώς συρρικνωμένο, αφυδατωμένο, να κρατά μάλιστα το Ιερό Ευαγγέλιο και να μην είναι εύκολο να του το αποσπάσει κανείς). Στο χώρο της Ιεράς Μονής, αλλά και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο,είχαμε τη χαρά, όχι μόνο να απολαύσουμε τη φύση, αλλά και να βιώσουμε έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα.Επίσης θαυμάσαμε τον μοναδικό βιότοπο με τα παγώνια, τους φασιανούς, τις πέρδικες, τις πάπιες και διάφορα αλλά είδη πτηνών,καθώς και τα ελάφια και τα αγριοπρόβατα  σε έναν ειδικό χώρο 1.200 περίπου στρεμμάτων, που αποτελεί και  το Εκτροφείο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος,ενώ λειτουργεί και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

Πολύ όμορφη και ψυχωφελής ήταν η συζήτηση στο αρχονταρίκι με τον ηγούμενο,π.Δαμασκηνό,ο οποίος με τον αυθόρμητο,απλό αλλά περιεκτικό και γλαφυρό λόγο του ανέπαυσε όλους μας.Οι νουθεσίες του βάλσαμο στις καρδιές μας…Ήταν το καλύτερο κλείσιμο για αυτό το προσκύνημα.Χαρούμενοι και ”πεπληρωμένοι” επιστρέψαμε στην πόλη μας,μεταφέροντας την ευλογία της Παναγίας…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα γίνουν ακόμη 2 συναντήσεις,την Τρίτη 30 Μαϊου και την Τρίτη 6 Ιουνίου,στις 9 το βράδυ.