Τι να συμβαίνει άραγε σε τουτα δώ τα χώματα Αγίων και ηρώων της πατρίδος μας συμπατριώτες…. αναρωτιόμουνα σήμερα το πρωί , όταν σήμερα εν έτη 19 Μαίου 2017 μ.Χ. ,ανήμερα ημέρας “Μαύρης Επετείου Γενοκτονίας Ποντίων (1917-1923)” ….353.000 αθώων θυμάτων και αλλων τόσων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, απο το Γερμανό-Κεμαλικό καθεστώς:

α) Στην εφήμερίδα της πόλης μου(Λάρισα), υπάρχουν δύο μονάχα αναρτήσεις (επισυνάπτονται) ,επιφανειακών και ασήμαντων αναφορών(εκ των οποίων η μια,κάτω υπο την παρουσία-προβολή, πολιτικών προσόπων και κομμάτων!)  γι’αυτη την “μνημόσυνη ημέρα” τελικής και ολοκληρωτικής σφαγής και εκδιωγμού Ελλήνων του Πόντου, το 1919!

 

β) Οι “καλοί μας γείτονες” εξ Ανατολών (Τουρκία) διοργανώνουν, επίσης ανήμερα τέτοιας αιματοβαμένης ημέρας “μαθήματα Ελληνο-Τουρκικής” υποκρισίας (και όχι  φιλίας!) μέσα απο την εκπομπή του ΣΚΑΙ… Survivor.Εκπομπή προβολής,δόξας,καταξίωσης και οχι τελικής και πραγματικής επιβίωσης (όπως στην πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826!).

 

γ) Σαν να μην έφθανε αυτο, η παραπάνω παραγωγή πραγματοποιείται με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη. Πόντιο και υιό του Στέφανου Τανιμανίδη Επίτιμου πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

 

δ) Χθές μέσα απο την Βουλή των Ελλήνων, την ώρα καταψήφισης του μνημονίου, ενας απο τους εκπροσώπους της-κυβέρνησης, ο κ.Τσακαλώτος, δήλωνε με θράσος πώς “μπορούμε να αρχήσουμε συνεδρία και ψηφοφορία.Ειμαστε άλωστε μόνοι μας εδώ πέρα(Βουλή), αφού οι 9 στους 10 Έλληνες βλέπουν Survivor”…., την στιγμή που εξωτερικά της Βουλής γινόνταν μάχες σώμα με σώμα για την νέα σκλαβιά-αλυσίδες(μνημόνιο) της πατρίδος μας μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών…..

 

ε) Παιδεία σχολείου και σημερινής οικογενείας θεωρούνται άραγε, πλέον (αντίθετα στο δρόμο που χάραξαν οι προγονοί μας και μας χαρήσαν σήμερα ελεύθερο αέρα!), οι ποδοσφαιρικές και Survivor γνώσεις και όχι Θεού (Αγία Γραφή) και πατρίδος (ιστορία); Γνωρρίζουμε και μεταδίδουμε στα παιδιά μας τι συμβαίνει σήμερα στον Αγ. Δομίνικο για ένα παιχνίδι αλλα όχι τι συναίβει πρίν 98 χρόνια σε Τραπεζούντα,Σαμσούντα,Κερασούντα,Αμάσεια,Μπάφρα , στις ρίζες αδερφών και προγόνων μας….;

 

ζ) Ποιό το κόστος όχι να ψιθυρήσουμε αλλα να φωνάξουμε σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ…. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ ΠΟΝΤΟ (και στον πρόσφατα φυλακισθέντα συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαλαλί); Οχι  διάσημοι,πλούσιοι και άρχοντες αλλα άγνωστοι,απλοί,ασήμαντοι και ελεύθεροι Χριστιανοί και Ελληνόψυχοι….”

‘Οσοι ζωντανοί …..

 

Ο Κύριος μας , μας έδωσε εντολή τα “ΝΑΙ” μας να είναι “ΝΑΙ” ,όπως και τα “ΟΥ(οχι)” να είναι ΟΥ, στην ζωή μας….Καμία εμπάθεια, όπως και πάσαν αληθείαν, ζητούνται άμεσα και αδιαπραγμάτευτα με το φώς της κάθε νέας μέρας που μας χαρίζει ο Κύριος! Έτσι οφείλουμε και έχουμε χρέος, να σταθούμε με ευθύνη, απέναντι σε ιστορία,προγόνους,μνήμη,παιδιά,εγγόνια αλλα και σύγχρονους εφιάλτες-λήθη! Πως θα σταθούμε άραγε ενώπιον θρόνου Θεού, στην τελική κρίση ,οταν τέτοια μέρα σιωπή(ΜΜΕ,επίσημοι άρχοντες,φορείς πόλεως και πατρίδος) αλλα και πράξεις ,βεβηλώνουν με τις παραπάνω παραγράφους(και όχι μόνο!) την τιμή και την μνήμη των μαρτυρικών προγόνων μας?

Τιμή και μνήμη ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΥΤΑ στις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν ,ανάβοντας ένα κερί, μένοντας μακρυά απ’ολα τα παραπάνω, μιλώντας στα παιδιά μας ,για τα ιερά κόκκαλα των προγόνων μας και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ τους ,ειτε μέσω ταγμάτων εργασίας, είτε μέσω επιστροφής στην πατρίδα, είτε ακόμα μέσω της προσωρινής τους “διαμονής-στάσης” στην Σοβιετική Ένωση και τελικής επιστροφής τους στην πατρίδα…

 

Δεν ήταν άραγε τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας αρκετά και τα αλλα τόσα μέχρι σήμερα Φραγκοκρατίας ; ” Όσοι ζωντανοί λοιπόν(Ιων Δραγούμης)…..” συν Θεό, ας τιμήσουμε πραγματικά και όχι στείρα και εθιμοτυπικά, τέτοια ημέρα, τους ένδοξους προγόνους μας ,το αντάρτικο του Πόντου(σωτήριο μέσο όσων επιβίωσαν της Γενοκτονίας) , την μνήμη των θυμάτων και ξεριζομένων αδερφών μας…..Ας τους χαρίσουμε λίγη “πνευματική δροσιά” με το σημερινό αλλα και ανα τους αιώνες μνημόσυνο….

 

 

 

                                                   Με εν Χριστό αγάπη

                                                     και πατρίδος μνήμη

                                                        Ο Ίων και Θράξ

                                                                 Σ.Μ.