Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι σήμερα, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της πόλης μας, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού. Ημέρα χαρμόσυνη για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, τονίζοντας τα χαρίσματα του Αγίου Αχιλλίου και πώς εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να τα βιώσουμε μέσα στη ζωή μας. Συλλειτούργησαν μαζί του οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος.

Παρόντες όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της Πόλεως και του Νομού, τίμησαν με την παρουσία τους την Εύηχο Σάλπιγγα της Εκκλησίας και συμπροσευχήθηκαν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μαζί με πλήθη  πιστών.

 Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σχηματίστηκε,στη συνέχεια, η λιτανευτική πομπή από τον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου μας ευλόγησαν όλη την πόλη, ενώ η στρατιωτική και η δημοτική φιλαρμονική απέδωσαν όμορφα τα εμβατήρια προς τιμή του Αγίου μας.

Από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κ. Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, απευθυνόμενος στους Άρχοντες και στο λαό της πόλης τόνισε ότι σήμερα εορτάζει ο δικός μας Άγιος, ο Άγιος Αχίλλιός μας, σήμερα εορτάζει η δική Του πόλη, η Λάρισά Του, σήμερα εορτάζει το σπίτι κάθε Λαρισαίου, όπου κι αν αυτός ευρίσκεται, σήμερα η καρδιά μας σκιρτά και το στόμα μας αναμέλπει δοξολογία.

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε  την παραμονή της εορτής του αγίου Αχιλλίου, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της πόλης μας, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος κηρύσσοντας το Θείο λόγο,εμπνευσμένα αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου και μίλησε για την Αναστάσιμη χαρά που πρέπει να έχουμε κάθε μέρα στη ζωή μας, ενώ έκανε μνεία και στο γεγονός της μετακομιδής των Λειψάνων στη Λάρισα το 1981 ως αυτόπτης μάρτυρας του ιστορικού γεγονότος.

Στον Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος δια θερμών λόγων ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες για την ευλογημένη παρουσία τους και το ιερό προκύνημά τους.

Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερὸ κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου μας.

Ακολούθησε κατανυκτική αγρυπνία,στην οποία έψαλε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας,υπό τη διεύθυνση του Σχολάρχη αυτής,κ.Ηλία Παπαδόπουλου.

Απόψε στις 8.00 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών,κ.Χρυσοστόμου.Επίσης,

ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2017

* 7.00μ.μ. Εσπερινός.

* 7.30 μ.μ.  ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ του ιατρού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όλες τις ιερές Ακολουθίες είναι ανοικτή η λάρνακα των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου.