Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr.

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Μαρτίου ο εόρτιος εσπερινός του Ευαγγελισμού και η Δ΄ Στάσις των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου – Παναγίτσας Π. Φαλήρου.

Στις Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και την παρουσία πλήθος πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος καθήλωσε κυριολεκτικά τους πιστούς, μιλώντας για την παρθενία της Παναγίας, την σημερινή εποχή αλλά και τον χριστιανικό γάμο.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος υπήρξε αειπάρθενος σε όλη την ζωή της, υπήρξε παρθένος προ του Τόκου και ενσάρκωσε την αγνότητα και την καθαρότητα σε όλη την ύπαρξη. Υπήρξε παρθένος εν τω τόκω, και είναι αδύνατο να εξηγηθεί ανθρώπινα ότι η Παναγία υπήρξε Παρθένος εν τω τόκω, αφού συνέλαβε χωρίς σπέρμα και γέννησε χωρίς τα φαινόμενα της λοχείας. Αυτή την παρθενία της εγκωμιάζει η Εκκλησία μας» – ανέφερε ο Μητροπολίτης Συμεών.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Ζούμε αγαπητοί μου αδελφοί σε μια δύσκολη εποχή, μια εποχή που δεν είναι εύκολο σήμερα στους σημερινούς ανθρώπους αποτεινόμενη η Εκκλησία να ομιλήσει για αγνότητα και παρθενία, αλλά και για παρθενική ζωή. Γιατί; Γιατί το κλίμα το οποίο επικρατεί και οι αντιλήψεις δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν αυτή ακριβώς την μεγάλη αλήθεια.»

«Η εποχή μας και οι άνθρωποι σήμερα καυχώνται για την ανεκτικότητα που επιδεικνύουν, δηλαδή αποδέχονται και επιδοκιμάζουν πράγματα για τα οποία εμείς ως χριστιανοί, όχι μόνο επιφυλασσόμαστε αλλά και αντετιθέμεθα. Η εποχή μας, ας μην διστάσουμε να το πούμε, είναι ροζ εποχή, της τσόντας και του σκληρού πορνό! Είναι η εποχή των ροζ διαφημίσεων και τηλεφωνημάτων» – υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πολιός Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Επίσης ο κ. Συμεών ανέφερε ότι «δεν είναι δύσκολο να βεβαιωθούμε γι αυτό, όταν ρίξουμε ένα βλέμμα προσεκτικό σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις που λανσάρονται. Επίσης όποιος θέλει μπορεί πολύ εύκολα να το έχει σερφάροντας στο διαδίκτυο, αλλά και σε περιοδικά που αναρτώνται στα περίπτερα.»

«Πόσο δύσκολο είναι για την Εκκλησία όμως σήμερα να απευθυνθεί στα παιδιά της, και να μιλήσει για το θέμα της αγνότητας και της παρθενικότητας; Παρόλα αυτά η Εκκλησία συνεχίζει να υποδεικνύει τον τρόπο ζωής που κηρύττει το Ευαγγέλιο και να καλεί τα παιδιά της να ακούσουν την φωνή του. Στον κόσμο δεν ήρθαμε να κάνουμε μόνο σεξ, στο κόσμο αυτό δεν καταξιώνεται ο άνθρωπος πραγματοποιώντας μόνο τα πιο σκοτεινά ένστικτά του» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο ρόλο της γυναίκας, τονίζοντας ότι «η γυναίκα δεν είναι όπως πολλές φορές εμφανίζεται, εργαλείο ηδονής στα χέρια μας. Η γυναίκα είναι εικόνα του Θεού και ισότιμη με τον άνδρα.»

«Για εμάς σεξ και αγάπη δεν χωρίζονται συνυπάρχουν συνενωμένα και εκφράζονται μέσα στον ευλογημένο χριστιανικό γάμο. Έξω από τον ευλογημένο γάμο οποιαδήποτε συμβίωση, έστω και εάν έχουν την κάλυψη νομιμότητας για εμάς τους χριστιανούς προσκρούει ευθέως στο Ευαγγέλιο και την χριστιανική ηθική. Γι’ αυτό η Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ να προβάλει ως κορυφαίο ιδανικό τον Χριστιανικό γάμο και να ζητά από τα παιδιά της να ζουν μέχρι εκείνη την ώρα όπως επιτάσσει το θέλημα του Θεού» – είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών αναφέρθηκε στους αγώνες των ηρώων προγόνων μας του 1821 που απελευθέρωσαν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αύριο όλοι οι έλληνες γιορτάζουμε.