Μεγαλοπρεπώς στην Λάρισα κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2017 το πανσεβάσμιο τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του αγίου Όρους. Της λαμπράς υποδοχής και της Δοξολογίας για την άφιξη του Τιμίου Ξύλου, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, παρουσία του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού. Κατά την διάρκεια της υποδοχής παιάνιζε πανηγυρικούς ύμνους η νεοσύστατη πολυμελής φιλαρμονική που αποτελείται από νέους και νέες της ενορίας του αγίου Γεωργίου, της παλαιάς εθνικής οδού, συνοδευόμενοι υπό του πνευματικού τους πατρός Αρχιμανδρίτου π.Νικηφόρου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, χοροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγιας Θεοτόκου και ομίλησε καταλλήλως για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την στάση της ενώπιον του Σταυρού του Υιού της. «Ο Κύριος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, έδωκε την μητέρα του στον ηγαπημένο μαθητή, την Παρθένο στον Παρθένο, την Θεολογία στον Θεολόγο. Ελογχίσθη την πλευράν και τότε της Παναγίας μητρός του την ψυχή διεπέρασε ρομφαία». Στο τέλος του κηρύγματος ο Ιεράρχης της Λαρισαϊκής Εκκλησίας 
ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο της εν αγίω Όρει Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη π.Αλέξιο για την μεγάλη αυτή ευλογία που παρεχώρησε στην πόλη του αγίου Αχιλλίου.
Ακολούθησε ιερά αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Αχιλλίου, όπου πλήθη πιστών χριστιανών συμμετείχαν και κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων. Το τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Πέμπτη 16 Μαρτίου.(Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα)

Ολες τις ημέρες παραμονής του Τιμίου Ξύλου στο ναό μας λειτουργεί ΔΩΡΟΕΚΘΕΣΗ με πασχαλινές λαμπάδες και άλλες χειροτεχνίες,που φιλότιμα ετοίμασαν οι Κατηχήτριες και οι Κατηχητές του ναού μας,για την ενίσχυση εμπερίστατων και φτωχών συνανθρώπων μας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ Π.ΛΟΥΚΑ – ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ

 

΄΄Η Βασιλεία του Θεού΄΄ ήταν το θέμα του ομιλητού, π.Λουκά Ξενοφωντινού, ο οποίος μίλησε για την Ουράνια Βασιλεία, την αιώνια και ατελεύτητη και για το πως θα εισέλθουμε σε αυτήν που είναι και ο πόθος της ψυχής μας. Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό του αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά,το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017 στο Ναό μας,όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Ιγνάτιος και την ομιλία του αγιορείτου π.Λουκά, έλαβε χώρα μουσική εκδήλωση από ομάδα νέων Ιεροψαλτών της τοπικής Εκκλησίας,στο πλαίσιο της  φιλοξενίας του Τιμίου Ξύλου, προερχόμενο από την εν αγίω Όρει Ιερά Μονή του Ξενοφώντος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε θερμότατα τον Χοράρχη κ.Αλέξανδρο Κωνσταντίνου, τον και Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού μας για την άριστη παρουσία τους, εκείνου και των χορωδών, οι οποίοι πρωτότυπα και με αυστηρά βυζαντινό ύφος παρουσίασαν ξεχωριστούς ύμνους της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκομένους.

ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ.

 

 

 

«Η ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ ΤΩΝ ΡΑΘΥΜΩΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ…ΓΡΗΓΟΡΙΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕ…»

Πολλοί πιστοί χριστιανοί συμμετείχαν στην πανηγυρική θεία λειτουργία, που τελέσθηκε την Κυριακή Β’ των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του αγίου Αχιλλίου, στην Λάρισα, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, μαζί με πολλούς πατέρες. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας οι πιστοί είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τον σταυρό με το τίμιο ξύλο, προερχόμενο από την εν αγίω όρει Ιερά Μονή του Ξενοφώντος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος θερμότατα ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη π.Αλέξιο για την μεγάλη αυτή ευλογία του τιμίου Ξύλου στην πόλη μας καθώς και τους εκ Λαρίσης Ξενοφωντινούς πατέρες, όπως και τους δύο πρωτοπρεσβυτέρους, κατά σάρκα υιούς του π.Παναγιώτη Αποστολοπούλου, π.Βασίλειον και π.Σωτήριον που συλλειτούργησαν μαζί του και παρεκάλεσε τον π.Λουκά Ξενοφωντινό να μιλήσει στο πυκνό εκκλησίασμα για την τόσο σημαντική αυτή ημέρα και εορτή, της μνήμης του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ο π.Λουκάς εμπνευσμένα και αγιοπατερικά σκεπτόμενος και εκφραζόμενος είπε πως η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει αφιερώσει την Β’ Κυριακή των Νηστειών στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον οποίο είδε ως συνεχιστή της πατερικής παραδόσεως και του θριάμβου της Ορθοδοξίας. Είναι πάρα πολύ βασικό για τον σύγχρονο άνθρωπο, που ταλανίζεται από την ποικιλώνυμη κρίση, ότι μπορεί να γνωρίσει τον Θεό όχι διανοητικά η συναισθηματικά μέσα από προτεσταντικά η δυτικά σχήματα, αλλά, μέσα από την αγιοπνευματική εμπειρία, καθώς την έζησαν και τη δίδαξαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και μάλιστα ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
Το αδαμάντινο αυτό στήριγμα της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος βυζαντινός Θεολόγος του ΙΔ’ αιώνα και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των αιώνων. Συνδύαζε δε, κατά τον καλύτερο τρόπο το θεόπνευστο διδάσκαλο των δογμάτων με τον έμπειρο απολογητή της μυστικής και νηπτικής Θεολογίας της εποχής του.
Σύμφωνα με όσα αυθεντικά μας διέσωσε ο βιογράφος του, Άγιος Φιλόθεος Κόκκινος, τον ΙΔ’ αιώνα λάμπρυνε την Κωνσταντινούπολη η ονομαστή και πολύτεκνη οικογένεια του Κωνσταντίνου Παλαμά και της συζύγου του Καλής, πρώτο παιδί των οποίων υπήρξε ο Γρηγόριος.
Απ’ αυτούς τους θαυμαστούς γονείς ο Γρηγόριος πήρε την καλύτερη ανατροφή και την κατά Θεόν
παιδεία για ν’ αναδειχθεί «ταμείον ακένωτο της κατά Θεόν και θύραθεν σοφίας». Παρακάμπτοντας ο ίδιος επιφανείς κοσμικές θέσεις φρόντισε να στραφεί στους ασκητές και διδασκάλους της αρετής του Άθω, τους οποίους θέλησε να μιμηθεί στην κατά Θεόν άσκηση και χριστιανική τελειότητα.
Στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα συνδυάστηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο σπάνια φυσική καταβολή, άριστο οικογενειακό περιβάλλον, υψηλή παιδεία, θεολογική κατάρτιση, ασκητική αγωγή και ολοκληρωτική θέληση.
Γι’ αυτό αναδείχθηκε ισοστάσιος των μεγάλων Πατέρων, στύλος της Εκκλησίας και αδαμάντινο στήριγμα της Ορθοδοξίας.
Η Θεία Πρόνοια έστειλε τον Άγιο Γρηγόριο σ’ εκείνη την κρίσιμη για την Εκκλησία περίοδο της ησυχαστικής αναγέννησης, για ν’ αναλάβει την υπεράσπιση των κατασυκοφαντημένων ησυχαστών μοναχών του Αγίου Όρους.
Γνώστης ων της πατερικής εμπειρικής παραδόσεως συνέβαλε τα μέγιστα στη δικαίωση των Ησυχαστών από τις τρεις μεγάλες τοπικές Συνόδους, που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον ΙΔ΄ αιώνα και την καταδίκη του αιρετικού Βαρλαάμ Καλαβρού. Τέλος ανεδείχθη ο άγιος του φωτός που κατηύθυνε τις ψυχές των ανθρώπων στο ουράνιο θείο Φως, ενώ για τον εαυτό του πάντοτε έλεγε και εδέετο: «Κύριε φώτισόν μου το σκότος…»

Πρόγραμμα Υποδοχής και Φιλοξενίας ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ από την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ στον ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Μαρτίου: 6.15 μ.μ. ΥΠΟΔΟΧΗ Τιμίου Ξύλου στην Πλατεία Αλόγου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου,κ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ,του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Μαρτίου: 6.45 μ.μ. ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ επί τη υποδοχή.

7 μ.μ.Ακολουθία Β΄Στάσης Χαιρετισμών,χοροστατούντος

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,κ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ

9 μ.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ (Όρθρος και Θ.Λειτουργία)

-ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Μαρτίου: 7.30-10.00 π.μ. Όρθρος και Θ.Λειτουργία.

5 μ.μ. Μέγας Εσπερινός.

6 μ.μ. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΡΙΩΔΙΟΥ από μαθητές του

Σύγχρονου Ωδείου υπό τον Λαμπαδάριο του

Ναού μας,κ.Αλέξανδρο  Κωνσταντίνου-ΟΜΙΛΙΑ π.ΛΟΥΚΑ Ξενοφωντινού-Αγιορείτου.

8 μ.μ. Μικρό Απόδειπνο.

-ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Μαρτίου: 7.15 π.μ. Όρθρος και Θ.Λειτουργία.

5 μ.μ. Εσπερινός-Παράκληση Τιμίου Σταυρού.

9 μ.μ. Μικρό Απόδειπνο.

-ΔΕΥΤΕΡΑ 13 Μαρτίου: 7 – 9.30 π.μ. Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία.

12μ. Παράκληση Τιμίου Σταυρού.

5μ.μ. Μέγα Απόδειπνο-Χαιρετισμοί Τιμίου Σταυρού.

8 μ.μ. ΙΕΡΟ  ΕΥΧΕΛΑΙΟ.

-ΤΡΙΤΗ 14 Μαρτίου: 7 – 9.30 π.μ.  Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία.

12μ. Παράκληση Τιμίου Σταυρού.

6μ.μ. Μέγα Απόδειπνο-Χαιρετισμοί Τιμίου Σταυρού.

7.30 μ.μ. Παράκληση Τιμίου Σταυρού και Αγίου Λουκά.

-ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Μαρτίου: 7.30– 9.30 π.μ.  Όρθρος-Ώρες-ΑΓΙΑΣΜΟΣ.

12μ. Παράκληση Τιμίου Σταυρού.

6 μ.μ. ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ.

8 μ.μ Μέγα Απόδειπνο-Χαιρετισμοί Τιμίου Σταυρού.

-ΠΕΜΠΤΗ 16 Μαρτίου: 7 – 9.30 π.μ.  Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία.

11 π.μ. Παράκληση Τιμίου Σταυρού και

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Ο ΝΑΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛ 2410-537159  ΚΑΙ  email: inaagr@gmail.com