Πάντως για να πάει κανείς στον παράδεισο, πρέπει να φάει πολλά πικρά εδώ, να έχει διαβατήριο των δοκιμασιών στο χέρι. Τι γίνεται στα νοσοκομεία! Τι πόνο έχει ο κόσμος! Τι δράματα! Πόσες μητέρες, οι καημένες, κάνουν επεμβάσεις, σκέπτονται τα παιδάκια τους και έχουν την αγωνία όλης της οικογένειας! Πόσοι οικογενειάρχες έχουν καρκίνο, κάνουν ακτινοβολίες και τι βάσανα έχουν! Να μην μπορούν να δουλέψουν, να πρέπει να πληρώσουν νοίκια, να έχουν ένα σωρό έξοδα! Εδώ άλλοι έχουν την υγεία τους και πάλι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πόσο μάλλον να μην έχει κανείς την υγεία του και να ζορίζεται να δουλέψει, για να ανταποκριθεί λίγο στις υποχρεώσεις του! Πολύ με έχουν καταβάλλει τα προβλήματα των ανθρώπων. Πόσα ακούω κάθε μέρα! Συνέχεια βάσανα, δυσκολίες, πίκρα όλη μέρα. …..

          Οι αρρώστιες βοηθούν τους ανθρώπους να “εξιλεωθούν”, όταν δεν έχουν αρετές. Μεγάλο πράγμα η υγεία, αλλά και το καλό που προσφέρει η αρρώστια, η υγεία δεν μπορεί να το δώσει! Πνευματικό καλό! Είναι πολύ μεγάλη ευεργεσία, πολύ μεγάλη! Καθαρίζει τον άνθρωπο από την αμαρτία και μερικές φορές του εξασφαλίζει και μισθό. Η ψυχή του ανθρώπου είναι σαν το χρυσάφι και η αρρώστια είναι σαν τη φωτιά που την καθαρίζει. Βλέπεις και ο Χριστός είπε στον Απ.  Παύλο: “ Η δύναμή μου εν ασθενεία τελειούται”. Όσο περισσότερο ταλαιπωρηθεί με κάποια αρρώστια ο  άνθρωπος, τόσο περισσότερο εξαγνίζεται και αγιάζεται, αρκεί να κάνει υπομονή και να την δέχεται με χαρά.

          Μερικές αρρώστιες θέλουν μόνο λίγη υπομονή, και τις επιτρέπει ο Θεός, για να πάρει ο άνθρωπος λίγο μισθό και να του αφαιρέσει μερικά κουσούρια. Γιατί η σωματική αρρώστια βοηθάει στην θεραπεία της πνευματικής αρρώστιας. Την εξουδετερώνει με την ταπείνωση που φέρνει. Ο Θεός όλα τα τα αξιοποιεί για το καλό! Ό, τι επιτρέπει είναι για το πνευματικό μας συμφέρον. Ξέρει τι χρειάζεται ο καθένας μας και μας δίνει κάποια αρρώστια, είτε για να ανταμειφτούμε, είτε για να εξοφλήσουμε αμαρτίες……

          Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου