«Πρέπει, αδελφοί μου, να αγωνιζόμαστε να γίνουμε όλο και καλύτεροι. Έτσι θα έχει νόημα η ζωή μας » αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας.

Αναλυτικά το μήνυμα:

 1. Πρώτη του έτους σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί. Νέον έτος έχουμε, το έτος 2017. Ως ποιμενάρχης της Μητροπόλεως αυτής Σας εύχομαι το έτος αυτό όλοι εσείς, αλλά και όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Θεό και να τον ζήσουμε σωστά μέσα στην αγία Του Εκκλησία. Γιατί πρέπει, αδελφοί μου, να αγωνιζόμαστε να γίνουμε όλο και καλύτεροι. Έτσι θα έχει νόημα η ζωή μας και έτσι θα ανεβαίνει και θα προάγεται η κοινωνία των ανθρώπων.Συμβαίνει όμως να πνιγόμαστε με τα διάφορα και πολλά προβλήματα της ζωής και να αμελούμε να «φτιάξουμε» τον εαυτό μαςκάνοντας καλύτερη την σχέση μας με τον Θεό Έτσι κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο και θυμάται κανείς εδώ τον λόγο του προφήτου Ιερεμίου ότι περνούν οι καιροί, το καλοκαίρι και ο χειμώνας, και όμως «δεν σωθήκαμε» (Ιερ. 8,20). Έτσι και σε μας. Πέρασε η δεκαετία του ᾽90, ήρθε το 2000, πέρασε μία δεκαπενταετία του και ακόμη δεν έχουμε γνωρίσει και δεν έχουμε γευθεί τον Θεό μας, γιατί «δεν σωθήκαμε», όπως μας είπε ο προφήτης Ιερεμίας. Γι᾽ αυτό, χριστιανοί μου, είναι ανάγκη το νέο έτος, το 2017 να βάλουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα και να φροντίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αυτό, για να γίνουμε καλύτεροι σαν χριστιανοί. Και αν γίνουμε καλύτεροι σαν χριστιανοί, θα γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι, στην κοινωνία μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι θα κυλάει όμορφα η ζωή με την όμορφη αγαπητική και καθαρή σχέση μεταξύ μας.
  2. Συγκεκριμένα, να τι θέλω να σας πω:
  (α) Όταν ξυπνάτε το πρωί, να λέτε το «Πάτερ ημών» και να παρακαλείτε την Παναγία να περάσει ωραία η ημέρα, χωρίς να κάνετε κακό στους άλλους, αλλά ούτε και σείς να πάθετε κακό.
  (β) Στις δουλειές σας που πηγαίνετε θα αντιμετωπίζετε βέβαια δυσκολίες. Αυτό είναι μία καλή ευκαιρία, χριστιανοί μου, να εξασκείτε την υπομονή σας, η δε υπομονή φτιάχνει έναν τέλειο άνθρωπο. Δεν βγαίνει τίποτε, χριστιανοί μου, με τα μεταξύ μας μαλώματα και μάλιστα, όταν αυτοί οι «μεταξύ μας» είναι οι καθημερινοί συνεργάτες μας. Και αυτοί και εμείς και όλοι μας έχουμε ελαττώματα. Ας υπομένουμε λοιπόν ο ένας τον άλλο, ας ανεχόμαστε αλλήλους, όπως ο Θεός μακροθυμεί και ανέχεται εμάς, παρά τα τόσα αμαρτήματά μας.
  (γ) Κάθε μέρα, αδελφοί μου, κάθε μέρα, ξαναλέγω, είναι πολύ καλό να διαβάζετε ένα κομματάκι από το Βιβλίο του Θεού, που το λένε «Καινή Διαθήκη». Είναι ένα καινούργιο συμβόλαιο με τον Θεό αυτό το Βιβλίο, συμβόλαιο που γράφτηκε με Αίμα, γι᾽ αυτό και λέγεται «Διαθήκη». Πρέπει να το διαβάσουμε το βιβλίο αυτό. Τώρα τελευταία με τα καλά σας παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου έστειλα σε όλους σας την Καινή Διαθήκη, με το κείμενο και την μετάφρασή της, από τον Αρκάδα μέγα θεολόγο, τον πατριάρχη των θεολόγων, τον μακαριστό καθηγητή του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Τρεμπέλα (κατάγεται από την Στεμνίτσα· είναι δικός μας). Σας παρακαλώ πάλι, χριστιανοί μου, να διαβάζετε καθημερινά ένα κομματάκι από τον λόγο του Θεού. Επιθυμώ να γίνετε σεσοφισμένοι και ενσυνείδητοι χριστιανοί.
  (δ) Παρατηρώ, αδελφοί μου, ότι δεν αγαπάτε την εξομολόγηση. Ο πολύς λαός και μάλιστα τα νέα τα παιδιά και νέοι άνδρες και γυναίκες παραμένουν ανεξομολόγητοι. Η Μητρόπολή μας έχει πνευματικούς. Εξομολογώ και εγώ ο Επίσκοπος. Θα μου δίνετε μεγάλη χαρά με το να με απασχολείτε σε μία προσωπική συνάντηση μαζί σας, για εξομολόγηση όμως η συνάντηση αυτή. Αλλά, και αν, για λόγους που εσείς έχετε, δεν θέλετε να εξομολογείστε σε τοπικούς πνευματικούς, ούτε σε εμένα, στην Αθήνα που πηγαίνετε ή στις γείτονες εδώ πόλεις, να πάτε κάπου να εξομολογηθείτε.
  (ε) Βάλετε, χριστιανοί μου, μόνοι σας, σαν κανόνα της ζωής σας, για σας και την οικογένειά σας, να εκκλησιάζεστε κάθε Κυριακή. Ιδιαίτερα τα παιδιά σας πρέπει να έχουν την εμπειρία αυτή του κυριακάτικου εκκλησιασμού με τον μπαμπά και την μαμά τους. Στην θεία Λειτουργία ζούμε τον Θεό και όλη την πίστη μας. Εκεί παίρνουμε την Χάρη του Θεού, που μας είναι αναγκαία για την ζωή μας. Εκεί λέγουμε και ψάλλουμε το «είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον».
  (στ) Είναι πολύ σημαντικό το τελευταίο αυτό που σας γράφω τώρα, χριστιανοί μου: Να πηγαίνετε να κοινωνάτε τα Άχραντα Μυστήρια.Να λαμβάνετε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού με την θεία Κοινωνία. Είστε παιδιά του Θεού και δεν πρέπει να αποκόπτεστε από το Τραπέζι του Θεού. Τα απόπαιδα αποκόπτονται από το τραπέζι του πατέρα τους. Αλλά εσείς είστε παιδιά του Θεού ευλογημένα, αμαρτωλοί βέβαια, όπως και εγώ, αλλά που αγαπάμε όλοι μας τον Θεό και ζητάμε συγγνώμη για τα αμαρτήματά μας. Δεν πρέπει λοιπόν να μένετε ακοινώνητοι. Πάτε να εξομολογηθείτε και με την ευχή του πνευματικού σας να κοινωνάτε.
 2. Σας έδωσα, χριστιανοί μου, με αυτά που σας είπα σήμερα ως ποιμενάρχης σας την πρώτη του έτους, σας έδωσα, λέγω, ένα πρόγραμμα πνευματικής ζωής, που παρακαλώ να αρχίσετε να το εφαρμόζετε το νέο έτος. Ας είναι ευλογημένος από τον Χριστό και την Παναγία ο χριστιανός και η χριστιανή εκείνη που θα θελήσει να κάνει εφαρμογή το 2017 αυτά που σας έγραψα στην εφετινή μου αυτή εγκύκλιο για το νέο έτος. Έτσι θα ζήσουμε καλύτερες μέρες στην ταλαίπωρη πατρίδα μας, γιατί, για το κακό που συμβαίνει σ᾽ αυτήν, την ευθύνη την έχουμε όλοι μας με τα αμαρτήματά μας. Καλή μετάνοια λοιπόν σε όλους μας.

Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας