«Βόμβα» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς αιφνιδιαστικά και με την αποστολή ενός email άνοιξε θέμα πλήρους απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», το Ταμείο την  Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και χωριστά από τους άλλους θεσμούς έστειλε email στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας να νομοθετήσει εντός του Δεκεμβρίου το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το έγγραφο του ΔΝΤ απεστάλη σε μια φάση κατά την οποία η ελληνική πλευρά οδηγείται στη συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο προαπαιτουμένων που αφορούν την αγορά και τον ανταγωνισμό.
Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, κάνοντας όμως γνωστό πως προχωρά στην τροποποίηση της νομοθεσίας. Για την ακρίβεια θα θεσπίσει γενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται περιοχές ως τουριστικές. Γι’ αυτές οι αντιπεριφερειάρχες θα αποφασίζουν σε συνεννόηση με τους εμπορικούς φορείς την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και επιπλέον Κυριακές από αυτές που ισχύουν στην υπάρχουσα νομοθεσία (οκτώ ετησίως).
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», απέστειλε στο ΔΝΤ έρευνα που διενήργησε σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τρέχουσας νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του αριθμού των Κυριακών που είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλους τους νομούς είναι 38,6.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Χατζηδάκη καθορίζει τη λειτουργία σε οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες των περιοχών και των αγορών τους και επιπλέον Κυριακές.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», απάντησε στο ΔΝΤ πως η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί και από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που έκαναν μικρομεσαίοι και εμποροϋπάλληλοι για την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2014 που όριζε την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ