Νικόλαος Γεωργίου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Διαχρονικά οι Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες. Το ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών μπορεί να καταγραφεί μόνο από ιστορικούς και εκπαιδευτικούς, γνώστες των ιδιαιτεροτήτων που διαμόρφωσαν η βυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη συνύπαρξη των δύο λαών στην περιοχή. Η ανακοίνωση της εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων περί πρότασης σχεδίου υλοποίησης και δημιουργίας μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού σε Ιωάννινα και Τεπελένι που θα εστιάζουν στην ιστορία και την κληρονομιά του Αλή Πασά δημιουργεί απορία και ανησυχία.

Απορία για την επιλογή της χρονικής στιγμής όταν η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρος με συνεχείς δηλώσεις και αλυτρωτικές διαθέσεις θέτει ζητήματα σε βάρος της Ελλάδος. Ανησυχία γιατί το πρόγραμμα δεν υποστηρίζεται από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία (Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου, Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας). Η ιστορική μελέτη γεγονότων με ιδιαίτερη εθνική σημασία όπως είναι οι αγώνες των Σουλιωτών δεν μπορεί να ανατεθεί σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι Ηπειρώτες και ιδιαίτερα οι Σουλιώτες θα περίμεναν λ.χ. από την Εφορεία αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα να προβληθούν τα Ιστορικά, Αρχαιολογικά και Λαογραφικά στοιχεία της Σουλιώτικης Συμπολιτείας. Μιας κοινότητος με στενούς δεσμούς οικογενειακής τιμής και ήθους, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίζονταν να διατηρήσουν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, την οποία προσπάθησε να εξαφανίσει ο Αλή Πασάς.
Επειδή εύκολο είναι να κάνει κάποιος κριτική σε αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης αντιπροτείνω την διόρθωση του σχετικού εγγράφου από την Υπουργό Πολιτισμού με την αλλαγή του Προγράμματος και την συμμετοχή θεσμικών φορέων – συνομιλητών της Πολιτείας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ηπείρου δεν υπήρξε ως ιστορική φυσιογνωμία μόνο ο Αλή Πασάς. Πλήθος πνευματικών ανθρώπων, εθνικών ευεργετών και Ιεραρχών με τα έργα τους και τις ιδέες τους τίμησαν την Ηπειρωτική Γή.
Ανεπίτρεπτο λάθος η επιλογή του προσώπου του Αλή Πασά που θα προβληθεί, για τα έργα και τις ημέρες του εναντίον των υπόδουλων Ελλήνων, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του οποίου ήταν σκληρή ακόμη και εναντίον ομόθρησκών του. Κάθε μουσειακή δραστηριότητα περιλαμβάνει και περιέχει παιδαγωγικά μηνύματα ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες όταν εκείνες διαπλάθουν συνειδήσεις. Η πολιτιστική δραστηριότητα εκφράζει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό εκπροσωπεί τους απόδημους, τους ομογενείς μας και διαμορφώνει την εθνική μας ταυτότητα.
Ποτέ δεν είναι αργά να γίνει επανόρθωση του λάθους με την έκφραση συγγνώμης προς τους απογόνους των Σουλιωτών και την διόρθωση του σχετικού εγγράφου.
Υ.Γ. Να προβλέψω πως η επόμενη κίνηση θα είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Σουλίου με το Δήμο Τεπελενίου;
dimokratianews,22.11.2016
…………………………………………………………….
Κοινή έκθεση σε Αθήνα και Τεπελένι για τον Αλή Πασά!
dimokratianews.gr ,22.11.2016
´Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον συμβαίνει το δεύτερο, μια και την ώρα που ο Εντι Ράμα το έχει ρίξει στο… τσάμικο προκαλώντας κάθε στιγμή την Ελλάδα, κάποιοι σκέπτονται να υλοποιήσουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να φέρουν πιο κοντά Ελληνες και Αλβανούς!
Με έγγραφο και μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα – Αλβανία ΙΙΙV 2014-2020), υπέβαλε πρόταση για έργο που θα συμπεριλάβει την αποκατάσταση και την επανάχρηση του κτιρίου της οθωμανικής βιβλιοθήκης στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο, που θα φέρει τον τίτλο Virtual Technologies and Novel Museological Explorations for the promotion of cross-border cultural assets in Ioannina and Tepelene, θα είναι η διαμόρφωση δύο μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού στα Ιωάννινα και στο Τεπελένι, που θα φιλοξενούν εκθέσεις με καινοτόμες εφαρμογές πολυμέσων και φυσικά αντικείμενα.
Οπως αναφέρει στην πρότασή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα αναλάβει τη συλλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση για τη δημιουργία της έκθεσης, την επίβλεψη της ιστορικής τεκμηρίωσης και της μουσικολογικής εφαρμογής. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εστιάσει στο ιστορικό παλίμψηστο και στα εν γένει μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (με έμφαση στη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο), στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην παρουσία του Αλή Πασά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Το υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας προβλέπεται να αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη και τον καθορισμό του περιεχομένου της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η Green Poin θα αναλάβει τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου του μουσείου και τις δράσεις δημοσιοποίησης του γεγονότος.
Η έκθεση θα εστιάζει στην ιστορία και την… κληρονομιά του Αλή Πασά. Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ, εκ των οποίων 400.000 θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά και 300.000 η αλβανική.