Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016,ομάδα Νέων του Ναού μας επισκεφθήκαμε το Διαχρονικό Μουσείο της πόλης μας,ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του.Το Μουσείο αυτό δημιουργήθηκε λόγω του πλούτου των ευρημάτων από τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή,για να αποκαλύψει τη μεγάλη Ιστορία της πόλης μας στο χρόνο,αφού η Λάρισα είναι απο τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.Στην είσοδο του Μουσείου μας περίμενε η Προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας,κα Σταυρούλα Σδρόλια,η οποία,πρόσχαρη και ευγενική,μας ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου.

Αρχικά θαυμάσαμε τα παλαιολιθικά ευρήματα (2.500.000-10.000 π.Χ.) που βρέθηκαν κατά μήκος της όχθης του Πηνειού ποταμού,ο οποίος διατρέχει όλο το πλάτος της Θεσσαλίας από την Πίνδο ως το Αιγαίο.Έπειτα περάσαμε στη Νεολιθική Εποχή (6.500-3.200 π.Χ.),την Εποχή του Χαλκού (3.200-1.050 π.Χ.) και την Εποχή του Σιδήρου-Γεωμετρική περίοδο (τέλη 11ου-8ος αι. π.Χ.) όπου γνωρίσαμε αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων(αγγεία,ειδώλια,κοσμήματα…).Στη συνέχεια περάσαμε στην Αρχαϊκή(7ος-6ος αι. π.Χ.) και την Κλασσική(5ος-4ος αι. π.Χ.) Περίοδο όπου η κα Σδρόλια μας εξήγησε πώς άλλαξε η ζωή των κατοίκων,όταν άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να χρησιμοποιούν τα άλογα.Τότε ανέπτυξαν πλουσιότερο πολιτισμό με κομψώτερα κοσμήματα,νομίσματα,στρατιωτικές περιβολές,επιτύμβιες στήλες…Αμέσως μετά ήρθαμε σε επαφή με την Ελληνιστική περίοδο(4ος-1ος αι. π.Χ.) και τη Ρωμαϊκή περίοδο(1ος αι. π.Χ.-4ος αι. μ.Χ.)και θαυμάσαμε αγάλματα,θρησκευτικά αντικείμενα,΄΄εξελιγμένα΄΄ είδη οικιακής χρήσης κλπ. Ακολούθησε η Παλαιοχριστιανική περίοδος(4ος-8ος αι. μ.Χ.) με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά δάπεδα,τα μαρμάρινα κιονόκρανα και τέμπλα των Ναών(με δεσπόζουσα τη Βασιλική του αγίου Αχιλλίου που τα ερείπιά της σώζονται στο λόφο του Φρουρίου) και η Βυζαντινή περίοδος(9ος-14ος αι. μ.Χ.) με τις βυζαντινές εικόνες και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών(όπου πάλι κέντρο της θρησκευτικής ζωής των Λαρισαίων ήταν ο Ναός του αγ.Αχιλλίου).Η ιστορική διαδρομή στο χρόνο της όμορφης πόλης μας τελείωσε με την Οθωμανική περίοδο(15ος-19ος αι. μ.Χ.) που περιλαμβάνει τα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς και μάς έφερε σε γμωριμία με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε αυτή.

Η πολύ όμορφη αυτή εμπειρία έκλεισε με την επίσκεψη στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο με θέμα το έτος αφιερωμένο στη Ρωσία.Εκεί πράγματι εντυπωσιαστήκαμε από τις 2 ρώσικες εικονες του 1.800 μ.Χ. που ανήκουν στο Ναό μας,προερχόμενες από τον παλαιό Ναό του αγίου Αχιλλίου,του ΄΄Καλλιάρχη΄΄, και τις οποίες το μουσείο συντήρησε και θα επιστρέψει στο Ναό μας στο τέλος της έκθεσης,στις αρχές του νέου έτους.Η μία εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και η δεύτερη τον άγιο Γεώργιο.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Σδρόλια για το χρόνο που διέθεσε για μας,τις πολλές και ωφέλιμες γνώσεις που μας μετάγγισε και τη γλυκύτητα της παρουσίας της.

Ομολογουμένως ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία,ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας,μια γνωριμία με το ένδοξο παρελθόν του σπουδαίου και ιστορικού τόπου μας.Ήταν μια αφορμή να μάθουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη στην οποία γεννηθήκαμε και ζούμε,τη ΛΑΡΙΣΑ,τη Λάρισά μας!

Νέοι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας.