Αυτό λοιπόν κάνε και συ. Στέναξε βαθειά, φέρε στη μνήμη σου τις αμαρτίες σου, στρέψε το βλέμμα σου στον ουρανό, πες με τον νου σου. «Ελέησέ με, Θεέ μου», και ολοκληρώθηκε η προσευχή σου. Διότι αυτός που είπε «ελέησέ με», έδειξε εξομολόγηση και μετάνοιωσε για τα αμαρτήματά του. διότι το να ζητούν έλεος ταιριάζει σε αυτούς που αμάρτησαν. Αυτός που είπε «ελέησέ με», πήρε συγχώρεση των σφαλμάτων του. διότι αυτός που ελεήθηκε, δεν κολάζεται. Αυτός που είπε «ελέησέ με», κέρδισε την Βασιλεία των ουρανών. διότι αυτόν που ελεεί ο Θεός, δεν απαλλάσσεται μόνον από την κόλαση, αλλά γίνεται άξιος και των μελλοντικών αγαθών.
Ας μην προφασιζόμαστε λοιπόν λέγοντας ότι δεν υπάρχει κοντά μας οίκος προσευχής. διότι εμάς τους ίδιους η χάρις του Θεού μας έκανε ναούς, εάν βέβαια είμαστε επάγρυπνοι, ώστε να έχουμε από παντού μεγάλη ευκολία. Διότι η λατρεία μας δεν είναι τέτοια, όπως ήταν παλαιότερα η λατρεία των Ιουδαίων , που είχε πολύ το υλικό στοιχείο και χρειαζόταν πολύ απασχόληση. Γιατί εκεί, αυτός που ήθελε να προσευχηθεί, έπρεπε να ανεβή στο ιερό, να χρησιμοποιήσει ξύλα και φωτιά, να πάρει μαζί του μαχαίρι, να σταθεί μπροστά στο βωμό και να εκτελέσει πολλές άλλες εντολές. Ενώ εδώ δεν υπάρχει κάτι το παρόμοιο, αλλά όπου και αν βρίσκεσαι έχεις μαζί σου το θυσιαστήριο και το μαχαίρι και το θύμα. Διότι εσύ ο ίδιος είσαι και το μαχαίρι και το θυσιαστήριο και το θύμα.
Όπου λοιπόν και αν βρίσκεσαι, μπορείς να στήσεις τον βωμό, δείχνοντας μόνον νηφάλια πρόθεση, και δεν σε εμποδίζει σε τίποτε ο τόπος, ούτε η ώρα, αλλά και χωρίς να γονατίσεις, χωρίς να χτυπήσεις το στήθος σου και χωρίς να υψώσεις τα χέρια σου στον ουρανό, μόνον αν δείξεις διάνοια θερμή, ολοκλήρωσες τον άπαν της προσευχής.