Η ΜΗΤΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΛΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ: Όταν η μητέρα μεγαλώσει τα πουλάκια της, τα ασκεί, για να μπορέσουν να πετάξουν από τη φωλιά τους. Αν όμως διαπιστώσει ότι είναι ακόμη αδύνατα και ότι πέφτουν στη γη και ότι έχουν ανάγκη να παραμείνουν ακόμη μέσα στη φωλιά, τα αφήνει μέσα σ’ αυτή ακόμη περισσότερες ημέρες, όχι για να μένουν παντοτινά μέσα στη φωλιά, αλλά για να δυναμώσουν καλά τα φτερά τους και, αφού αποκτήσουν όλη την απαραίτητη δύναμη, να μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια. (Περί παρθενίας, ιζ’, 1, ΕΠΕ 29, 498 – MG 48, 545).
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΩΤΑ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ: Σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπε να ριψοκινδυνεύουν και να στεναχωρούνται, για να έχουν κάποια αμοιβή. Κάπως έτσι κάνουν και τα πουλιά για τα μικρά τους. Γιατί και τα πουλιά όσον καιρό τα μικρά τους έχουν τρυφερά φτερά, κάθονται πάνω στη φωλιά και τα ζεσταίνουν, όταν όμως ιδούν ότι έβγαλαν φτερά και ότι μπορούν να πετάξουν, πρώτα τα ασκούν να πετούν γύρω από τη φωλιά και κατόπιν τα περιφέρουν και πιο μακριά, και στην αρχή μεν τα ακολουθούν και τα υποβαστάζουν, έπειτα δεν τα αφήνουν να βοηθούν μόνα τους τον εαυτό τους. Έτσι έκαμε και ο Χριστός, τρέφοντας, σαν σε φωλιά, στην Παλαιστίνη τους μαθητές. αφού όμως τους έμαθε να πετούν μένοντας μαζί τους και υποβαστάζοντας αυτούς, τελικά τους άφησε να πετάξουν σ’ όλη την οικουμένη, αφού τους πρόσταξε να βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι τον εαυτό τους. (Εις Ακύλαν και Πρίσκιλλαν, ομιλ. Β’, 2, ΕΠΕ 27, 62 – MG 51, 199).
ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Και οι κυβερνώντες των πλοίων σε περίπτωση που πνέει σφοδρός άνεμος, αν ανοίξουν τα πανιά πέρα από το κανονικό, ανατρέπουν το σκάφος. αν όμως τα ανοίξουν κανονικά και όπως πρέπει, τα οδηγούν με μεγάλη ασφάλεια. (Εις Ολυμπιάδα, επιστ. Γ’, 1, ΕΠΕ 37, 352 – MG 52, 608, επιστ. Θ’).