«Αδειασμα» Φίλη από το Μαξίμου για τα Θρησκευτικά

«Βαραίνει» διαρκώς το κλίμα για τον Νίκο Φίλη στην κυβέρνηση μετά τα συνεχή ολισθήματά του, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή άτυπη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την τελευταία ανιστόρητη επίθεση του υπουργού Παιδείας στην Εκκλησία, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να τον «αδειάζουν» λέγοντας ότι «είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα». Αμεση συνέπεια ήταν ο Νίκος Φίλης να τα μαζέψει άρον άρον και πάλι.

Αναδίπλωση

Με νέες δηλώσεις του (Real fm) εμφανίστηκε διατεθειμένος να βάλει στην άκρη το θέμα των Θρησκευτικών στα σχολεία. «Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής, ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν.

Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση» τόνισε. Εν ολίγοις αναγκάστηκε σε μια από τις γνωστές κωλοτούμπες του μετά το θρασύτατο ξέσπασμά του την Κυριακή το βράδυ, όταν υποστήριξε ότι τον στηρίζει πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας και λέγοντας «εμείς είμαστε κυβέρνηση, δεν θα γελοιοποιηθούμε κάνοντας πίσω». Προφανώς μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να «θυσιαστεί» προς… γελοιοποίηση ο κ. Φίλης (ως πιο εύκολη κίνηση για το Μαξίμου) κι έτσι έκανε δηλώσεις σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Χρήστου Καλογρίτσα αλλά και η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Οχι» από φοιτητές του ΑΠΘ

«Διαμαρτυρόμαστε για την εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της χώρας μας του λεγόμενου “πιλοτικού προγράμματος” του μαθήματος των Θρησκευτικών από το τρέχον σχολικό έτος. Είναι φανερό ότι αυτά τα προγράμματα υποδομούνται από μία επιστημονική για τη θεολογική επιστήμη αντιδεοντολογία, με στόχο το στοιχείο της θρησκευτικής παραπλάνησης των μαθητών και των γονιών τους. Πρόκειται δηλαδή για μία κατήχηση στον θρησκευτικό συγκρητισμό που αντιστρατεύεται την εντοπιότητα του θρησκευτικού πολιτισμού του τόπου μας» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, που αντιδρά στις αλλαγές που έκανε στο μάθημα το υπουργείο Παιδείας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «καταστρατηγείται με τα προγράμματα αυτά η επιστημονική αλήθεια».

Υπέρ Βαλλιανάτος – Τατσόπουλος

Παρηγοριά στη Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου αλλά και στον Πέτρο Τατσόπουλο θα πρέπει να αναζητήσει ο Νίκος Φίλης μετά και το τελευταίο «κάζο» που υπέστη. Την ώρα που η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου αποδοκιμάζει τον υπουργό για τις αντιεκκλησιαστικές εμμονές του, οι φιλελεύθεροι μαζί με τον συγγραφέα, άλλοτε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και τα υπόλοιπα ορφανά του εκσυγχρονισμού – εθνομηδενισμού δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς το πρόσωπό του. «Μια από τις θεμελιώδες αξίες των φιλελεύθερων δημοκρατιών είναι η εμπέδωση του κοσμικού κράτους ως πρωταρχικού κανόνα. Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας δεν είναι θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, αλλά κάτι το δεδομένο. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να υπάρχει η επιθυμία από τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη για ουδετεροποίηση της θρησκείας στο σχολικό περιβάλλον, κάτι που επί της ουσίας μάς βρίσκει σύμφωνους» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Φιλελεύθερη Συμμαχία.

dimokratianews 27.09.2016