Αρχιεπίσκοπος: Τα νέα προγράμματα του Υπ. Παιδείας θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας

20.9.2016

Απαράδεκτα και επικίνδυνα χαρακτήρισε τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, επισημαίνοντας πως μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας και ζημία στην κοινωνία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και τα μέλη της Ένωσης, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο για να «εκφράσουν», όπως είπαν «την αγωνία των θεολόγων καθηγητών, των παιδιών και των γονιών για τα νέα προγράμματα σπουδών που βεβιασμένα εφαρμόζει ο Υπουργός Παιδείας. Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στη θέση της Εκκλησίας και τη διάθεση να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η άλωση της Ορθόδοξης Παιδείας» υπογράμμισε ο κ. Τσαγκάρης.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «το μάθημα των θρησκευτικών περνάει μία κρίση. Και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική θέση. Όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια πέντε ή δέκα ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και άνεση, για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Ως Αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση των Θεολόγων, είτε στον «Καιρό», αλλά επέμενα ότι οι δύο αυτές προσπάθειες πρέπει να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για να δώσουν καρπούς».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ακούμε τώρα, βεβιασμένα, τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς αποφασίσθηκαν, πώς προωθήθηκαν και με τη σφραγίδα ποιών ανθρώπων. Τα καινούργια προγράμματα, τα οποία διάβασα, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μία μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και ΠΕΘ για τα θρησκευτικά

……………………………………………………………

Είχε συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Ιερώνυμος για αλλαγές στα Θρησκευτικά: Απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα

20/09/2016 protothema.gr

Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία και στην κοινωνία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος – Απηύθυνε έκκληση στον Τσίπρα να αναβάλει τις αλλαγές

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών με το νέο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει το υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα».

«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας» είπε ο κ.Ιερώνυμος μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο, επίσης, για βεβιασμένα νέα προγράμματα που ξέρουμε πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιών ανθρώπων προωθήθηκαν.

«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος» κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

………………………………………………..

Ιερώνυμος: Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι αλλαγές στα Θρησκευτικά

newsbomb.gr

Προειδοποιεί για ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να «κάνει πίσω».

«Απαράδεκτες και επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, με το νέο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Επειδή διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου:

«Με πολύ χαρά δέχτηκα σήμερα εδώ την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με τα μέλη της οποίας συζητήσαμε καυτά προβλήματα που έχουν σχέση με τα Θρησκευτικά γενικότερα και ειδικότερα με τα μέσα των ημερών αυτών που ελήφθησαν.

Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει μία κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι, και από πλευρά Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε γερά πάνω σε μεγάλη βάση με θετική άποψη όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια δέκα ημερών, πέντε ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις.

Εγώ ως Αρχιεπίσκοπος στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο και βλέπω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτό της αγωγής των παιδιών μας. Μελετούσα πάντοτε τα προβλήματα. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, είτε από το άλλο τμήμα, που θέλει να ανανεώσει τα πράγματα, αλλά επέμενα ότι αυτές οι δύο προσπάθειες έπρεπε να συνεργαστούν, κάτω και από την επίβλεψη της Εκκλησίας.

Βεβιασμένα, λοιπόν, ακούμε τώρα τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς ελήφθησαν και πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα, πως είναι απαράδεκτα. Είναι επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία.

Για αυτό, από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην ιεραρχία όλης της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει κάθε πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Πολιτείας – Εκκλησίας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους, σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».