ΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΆΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΔΙΔΆΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΣΟΎΝ ΤΟΥΣ ΜΗ

Στα τέλη Ιουλίου, οι εμπειρογνώμονες της Εθνικής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη στην Καθολική Επισκοπή του εξέδωσαν έκθεση, σύμφωνα με την οποία τα εγκεκριμένα σχολικά βιβλία σε κρατικό επίπεδο και τα σχολικά προγράμματα στο Πακιστάν συγκλίνουν στην προώθηση της εκπαίδευσης για τα παιδιά της μισαλλοδοξίας και του μίσους κατά των μη-μουσουλμάνων.

Το έγγραφο 40 σελίδων, που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή, εξετάζει τον αντίκτυπο των προτεινόμενων συγγραμμάτων, των μουσουμανικών κειμένων, στους φοιτητές και στην κοινωνία, καθώς και την ανάλυση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαιδευτική πολιτική της χώρας και στο σχολικό σύστημα, δίνοντας παραδείγματα για το πώς στα σχολικά βιβλία οι συγγραφείς παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα υπό ένα ψευδέςπρίσμα. Σύμφωνα με την έκθεση, δηλαδή, οι συντάκτες των αναλυτικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Πακιστάν, είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των περιπτώσεων μαζικής βίας, θρησκευτικού φανατισμού και εξτρεμισμού στη χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι οι μοναδικές χώρες στη Νότια Ασία, όπου η ισλαμική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, και η μελέτη των άλλων θρησκειών δεν περιλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της χριστιανικής κοινότητας, από πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές, εκτιμάται ότι το 74% των βιβλίων εξακολουθούν να περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν τους μαθητές κατά ένα εχθρικό τρόπο προς τους μη-μουσουλμάνους.

Για παράδειγμα, σε σχολίο στην περιοχή της Πεσαβάρ, ένα από τα κέντρα της δραστηριότητας των «Ταλιμπάν»χρησιμοποιείται ως βιβλίο,ιστορίας ένα σύγγραμα που μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι Βρετανοί αφαίρεσαν τη δύναμη των μουσουλμάνων, έτσι ώστε να θεωρούνται πραγματικοί εχθροί των μουσουλμάνων. Δεν δίνουν στους μουσουλμάνους καμία ευκαιρία να αναπτυχθούν. Ως εκ τούτου, οι μουσουλμάνοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αγωνιστούν ενάντια στους Βρετανούς χριστιανούς ιερείς που βίαια επιχείρησαν μετατροπή του τοπικού πληθυσμού στο χριστιανισμό. ”