Slobodan Milošević  20 Αυγούστου 1941 – 11 Mαρτίου 2006)

Η  είδηση δεν είναι πως το δικαστήριο της Χάγης, στην απόφαση για την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς το Μάρτιο, αθώωνε τον Σλομπόνταν  Μιλόσεβιτς, αλλά ότι το θέμα έχει περάσει “στο ντούκου” από όλα τα θεωρούμενα «σοβαρά» ΜΜΕ. Εκείνα που τον κατήγγειλαν ως “χασάπη των Βαλκανίων”.

Η αθώωση του Μιλόσεβιτς από το αποκαλούμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην π. Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη δημοσιεύθηκε στο www.slobodan-milosevic.org  στις  18 Ιουλίου με τίτλο: «Το Δικαστήριο της Χάγης αθωώνει τον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα στον πόλεμο της Βοσνίας, με καθυστέρηση δέκα χρόνων»: 

«Το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, αποφάνθηκε πως ο αποθανών πρόεδρος της Σερβίας ΔΕΝ ήταν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου 1992-95. Οι δικαστές προσδιόρισαν πως ο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς «ΔΕΝ πήρε μέρος στη από κοινού εγκληματικής επιχείρησης για να καταστήσει θύματα Βόσνιους Μουσουλμάνους και Κροάτες».

Σε μια απρόσμενη απόφαση, οι ίδιοι δικαστές που πριν μερικούς μήνες είχαν αποφασίσει να στείλουν  τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς  επί  40 χρόνια στη φυλακή, ομόφωνα αποφαινόντουσαν ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν αθώος. Επισημαίνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, είχαν χειροτερεύσει από το 1991 και ότι είχαν διαφορετικές απόψεις, ως προς την ανεξαρτητοποίηση των Σερβοβόσνιων από τη Σερβία. Και ότι ο Μιλόσεβιτς υποστήριζε  τους Μουσουλμάνους που επιθυμούσαν  να παραμείνει ενιαία η Γιουγκοσλαβία.

Σημειώνεται πως το ίδιο δικαστήριο, ουδέποτε άλλοτε είχε αποφανθεί για τηνυπόθεση Μιλόσεβιτς. Ούτε πως τον είχαν ήδη απαλλάξει από κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Η αθωωτική παράγραφος: 

  Συνωμοτικά είχαν θάψει τα ευρήματα της υπόθεσης στην 1.303 σελίδα με μία παράγραφο που παρεμβάλλεται στις 2.590 σελίδες της απόφασης για την καταδίκη του Κάρατζιτς, γνωρίζοντας πως οι ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι θα βρεθούν να καθίσουν και να τις διαβάσουν όλες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως  ο θάνατος του Μιλόσεβιτς στη φυλακή επισυνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες που ορισμένοι σχολιαστές τις είχαν χαρακτηρίσει «ύποπτες».

Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 11 Μαρτίου 2006, μόλις δύο εβδομάδες κατόπιν της αρνητικής απόφασης του δικαστηρίου να του επιτρέψει να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς στη Ρωσία.

Ο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς είχε δαιμονοποιηθεί από ολόκληρο τον δυτικό Τύπο και από κάθε πολιτικό χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Τον αποκαλούσαν «ο Χασάπης των Βαλκανίων», τον  παρομοίαζαν με τον Χίτλερ τον περιέγραφαν ως «αιμοδιψές τέρας» και τον κατηγορούσαν για γενοκτονία. Και αυτά όχι μόνο για να δικαιολογήσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Σερβίας, αλλά και τους ΝΑΤΟΪκούς βομβαρδισμούς του 1999 της Σερβίας στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Έτσι ο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στη φυλακή προσπαθώντας να υπερασπισθεί όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους Σέρβους τους οποίους οι ΝΑΥΟΪκοί κατηγορούσαν πως διεξάγουν έναν πόλεμο, που τώρα το δικαστήριο αποφαίνεται πως προσπαθούσαν να σταματήσουν.

  Χρειάσθηκε να περάσουν δέκα χρόνια από το θάνατό του για να δικαιωθεί  ο Μιλόσεβιτς αλλά φυσικά, ουδείς ζήτησε συγγνώμη» για το εγκληματικό «λάθος» τους. Και η είδηση πέρασε απαρατήρητη.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσιεύθηκε  στις 2 Αυγούστου σχόλιο του  Neil Clark στοRT.com με τίτλο «Ο Μιλόσεβιτς αθωώθηκε  καθώς η πολεμική μηχανή  του ΝΑΤΟ προχωράει».

Ο Κλαρκ έχει αρθρογραφήσει σε πολλά βρετανικά έντυπα (The Guardian, Morning Star, Daily and Sunday Express, Mail on Sunday, Daily Mail, Daily Telegraph, New Statesman, The Spectator, The Week, καιThe American Conservative).Και είναι τακτικός αρθρογράφος στο RT. Το σχόλιό του για το Μιλόσεβιτς,  αναδημοσιεύεται στις  3 Αυγούστου από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ρον Πολ (για την ειρήνη και την ευημερία).

Aποτέλεσμα ήταν να ενοχληθούν αντιδραστικοί κύκλοι όπως το φερέφωνο της αμερικανικής προπαγάνδας “Radio Free Europe”. Η διευθύντρια του βαλκανικού τμήματος του αμερικάνικου σταθμού Gordana Knezevic , κατηγόρησε τον Κλαρκ ότι «αποτελεί παράδειγμα δημοσιογραφικής παραποίησης γεγονότων».

Χωρίς ωστόσο η καλή αυτή κυρία, να πει ότι παρ΄όλο που ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν κατηγορούμενος στη δίκη Κάρατζιτς, η απόφαση στην παράγραφο 3460, της σελίδας 1303 περ4ιγράφει σαφώς, πως «δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις που να παρουσιασθούν στην υπόθεση ώστε να βρεθεί ο Μιλόσεβιτς ότι είχε συμφωνήσει στο σχέδιο (της δημιουργίας περιοχών που να έχουν εκκαθαρισθεί από μη Σέβρους)».

Το καλό στην υπόθεση ήταν πως η αντίδραση αυτή προκάλεσε το ενδιφέρον να ψάξουμε τις ακριβώς έχει συμβεί.

Επειδή η είδηση, όπως ήταν φυσικό είχε περάσει στο ντούκου από τα πολυδιαφημισμένα Μέσα του συρμού.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται πως το Ινστιτούτο ανήκει στον Αμερικάνο γιατρό και πολιτικό (επί χρόνια βουλευτή του Τέξας  1976 ως το 1977 και από το 1979 ως το 1985 και από 1997 – 2013),  Ronald Ernest “Ron” Paul. Ο Ρον Πολ, είχε διεκδικήσει τρεις φορές την αμερικανική προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος  (1988) και διεκδίκησε  το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το2008 και 2012.

Στο άρθρο του ο Κλαρκ κάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυσή σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας αρχικά στοχοποιήθηκε, στη συνέχεια δαιμονοποιήθηκε κι εν τέλει εξοντώθηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς.

Αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα www.styx.gr της Τρίτης, 5 Νοεμβρίου 2002, τον τρόπο που διεξαγόταν η δική του Μιλόσεβιτς.

Μεθοδεύεται εξόντωση του Μιλόσεβιτς

Ο Σλομπόνταν Μιλόσεβις όταν ήταν κατηγορούμενος στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

  H δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς διακόπηκε πάλι, για λόγους υγείας

Ο Μιλόσεβιτς παραπονέθηκε ότι έχει πάθει εξάντληση, ενώ  έχουν αρχίσει να διατυπώνονται απόψεις που θέλουν τη δίκη να μην ολοκληρώνεται.

Οι οπαδοί του Μιλόσεβιτς, υποστηρίζουν ότι οι δικαστές στην Χάγη, που γνωρίζουν ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από υψηλή πίεση και έχει εξαντληθεί από γρίππη, ελπίζουν ασκώντας του αφόρητη πίεση να πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Ο δικαστής Μέη, διάβασε στο δικαστήριο την ιατρική γνωμάτευση, που τόνιζε τα καρδιακά προβλήματα του Μιλόσεβιτς και ζητούσε να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας.

Αντ΄αυτού ο δικαστής έχει εντατικοποιήσει τη δίκη.

Στη Χάγη προετοιμάζουν σιωπηρά τη δολοφονία του Μιλόσεβιτς

Των Jared Israel και Vladimir Krsljianin

Το θέαμα που προετοίμαζαν να δώσουν από το δικαστήριο της Χάγης δεν τους βγαίνει φαίνεται. Η δίκη-σόου, δεν πηγαίνει και τόσο καλά για τους σκηνοθέτες της και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε αντίστροφα.

Ετσι κατά μεγάλα διαστήματα μας κάνουν να ξεχνάμε και την ύπαρξή της.

Εντυπωσιακά ανθεκτικός ο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς αντιμετώπισε όλες τις κατηγορίς και τα χαλκευμένα στοιχεία με τα οποία οι ΝΑΤΟϊκοί προσπάθησαν να τον στριμώξουν. Αποτέλεσμα να ακολουθήσει πλήρης αποσιώπηση της δίκης από τα δυτικά Μέσα.

Μια και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Μιλόσεβιτς με τα μέσα που είχαν προγραμματίσει προσπαθούν τώρα να τον εξωντώσουν με τις μεθόδους που πολύ καλά γνωρίζουν μια και δεν είναι η πρώτη φορά που τις εφαρμόζουν.

Στις 31 Οκτωβρίου ο Μιλόσεβιτς υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο λόγω εξαιρετικά υψηλής πίεσης, απότοκο της έντασης που ζεί όλο αυτότ ο διάστημα της φυλάκισής του και της δίκης.

Η κατάστασή του χρειάζεται καρδιολογική παρακολούθηση.

Ο δικαστής Μέι, που έχει αναγνώσει ενώπιον του δικαστηρίου την κατάσταση της υγείας του Μιλόσεβιτς, εντατικοποίησε την διαδικασία.

# Ετσι ενώ ως τώρα η διαδικασία στο δικαστήριο έληγε στοις 14.00, τώρα επεκτάθηκε ως τις 17.00.

# Το κελί του Μιλόσεβιτς, όπου επιστρέφει αργά, έχοντας να διαλέξει ένα σύντομο περίπατο ή να δειπνήσει, βρίσκεται σε παλιά ναζιστική φυλακή. Τα παράθυρα παραμένουν ερμειτικά κλειστά. Και η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά υγιεινή μπορεί να θεωρηθεί.

# Το φαγητό που του προσφέρεται είναι χαμηλής ποιότητας γεμάτο λιπαρά, χωρίς λαχανικά κάθε άλλο παρά δίαιτα που απαιτείται για έναν καρδιοπαθή.

(http://www.styx.gr)

  Η απόφαση για τον Κάρατζιτς αναφέρει ρητά:

… The UN war crimes tribunal has determined that the late Serbian president was not responsible for war crimes committed in Bosnia during the 1992-95 war. The judges determined that Slobodan Milosevic was not part of a “joint criminal enterprise” to victimize Bosnian Muslims and Croats.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης και η επίμαχη παράγραφος:

http://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement.pdf