Κυβέρνηση: Νέο πλαίσιο για τις υιοθεσίες, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες το σχέδιο του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

 

Δηλώσεις του γγ Δικαιωμάτων

Κυβέρνηση: Νέο πλαίσιο για τις υιοθεσίες, κανονικά το Σύμφωνο Συμβίωσης

Αθήνα

Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και ως εκ τούτου θα ανακύψουν και ζητήματα αναθεώρησης της υιοθεσίας, είπε ο γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Παπαϊωάννου.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9Fm σημείσε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται η επιτροπή αναθεώρησης και στις αρχές του 2016 θα αρχίσουν οι απαραίτητες διεργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

«Το σύστημα υιοθεσίας-παιδοθεσίας στη χώρα μας είναι ένα ακραία προβληματικό σύστημα. Ούτως ή άλλως πρέπει να το ρυθμίσουμε. Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια ετερόφυλα που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδί αλλά είναι δραματικές οι συνθήκες» είπε.

Υπογράμμισε δε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες το σχέδιο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε, επίσης, ότι στο opengov κατατέθηκαν πάνω από 3.000 σχόλια, τα περισσότερα από άτομα που αντιδρούν στην ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης και οι διαφωνίες -ορισμένες από τις οποίες ακραίες- επικεντρώνονται στο γεγονός ότι το σύμφωνο επιτρέπει να νομιμοποεί τη συμβίωση και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει με δεδομένες τις αντιδράσεις που σημειώνονται,ο κ. Παπαϊωάνου είπε:

«Δεν έχω κάποια ένδειξη που θα μπορούσε να σημάνει ότι υπάρχει στη σκέψη κάποιου κυβερνητικού παράγοντα το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουμε στο σύμφωνο συμβίωσης. Εξάλλου σε ό,τι μας αφορά έχουμε δεσμευτεί ρητά για αυτό.»

Τόνισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει πως υπάρχουν σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών και τις ρυθμίζει νομικά.

«Η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές οικογενειακής ζωής πλην αυτής που γνωρίζουμε με το γάμο. Αυτό δεν είναι κάποια εφεύρεση δική μας. Υπάρχει και ως θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι οικογενειακή ζωή δεν συγκροτείται μόνο με το γάμο» επισήμανε.

Υπογράμμισε, ότι πλέον τα ομόφυλα ζευγάρια ανασύρονται από μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης και αντιμετωπίζονται με όρους ισότητας από τον Έλληνα νομοθέτη και τόνισε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί μια καινούργια κατάσταση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικά το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα με ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό είτε κάποιους τους σοκάρει είτε όχι είναι μια πραγματικότητα. Και θεωρώ ότι πάντα οι νόμοι πρέπει να προσπαθούν να ρυθμίζουν την υπάρχουσα πραγματικότητα και όχι απλώς να κρυβόμαστε πίσω από μια φαντασιακή πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Newsroom ΔΟΛ

news.in.gr