Μνήμη του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του μάρτυρος Ορέστου (10 Νοεμβρίου)

 

Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ολυμπά, Ροδίωνος, Σωσιπάτρου και Τερτίου εκ των εβδομήκοντα, οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, και του μάρτυρος Ορέστου.

Ο άγιος Ορέστης καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας. Την περίοδο του Διοκλητιανού ο ηγεμόνας Μάξιμος προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να τον δελεάσει ώστε να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό.

Αφού, όμως, δεν κατάφεραν να τον πείσουν να ασπαστεί τα είδωλα, τον γύμνωσαν, τον έδειραν και τον μαστίγωσαν. Μετά τον έριξαν στην φυλακή για επτά ημέρες. Ύστερα από το πέρας της έβδομης ημέρας τον πήγαν σε ένα ειδωλολατρικό ναό για να προσφέρει θυσίες και να προσευχηθεί. «Γιατί», τον ρώτησε ο ηγεμόνας Μάξιμος, «αρνείσαι να ασπαστείς τη λατρεία που με τόση ευλάβεια ακολουθούν οι σεπτοί μας αυτοκράτορες;» Κι ο Ορέστης δε δίστασε να του απαντήσει ότι δεν του ήταν δυνατόν να παραδεχτεί κανέναν άλλον αυτοκράτορα, πέρα από τον έναν αληθινό Θεό. Και μ’ ένα φύσημά του στα είδωλα τα έκαμε κορνιαχτό.

Τότε ο Μάξιμος διέταξε και τον έδεσαν πάνω σε ένα ατίθασο άλογο, σέρνοντας τον Άγιο πίσω του, το οποίο σταμάτησε μόνο αφού διένυσε εικοσιτέσσερα μίλια. Με αυτόν τον μαρτυρικό τρόπο ο άγιος Ορέστης παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Ο όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στο 1840 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Οι γονείς του πτωχοί, αλλά πλούσιοι σε αρετές, του προσέφεραν χριστιανική ανατροφή μέχρι τον πρόωρο θάνατό τους.

Σε ηλικία 26 περίπου ετών πήγε στη Μονή Φλαβιανών του Τιμίου Προδρόμου, όπου αργότερα εκάρη μοναχός και από Θεόδωρος, που ήταν το κοσμικό του όνομα μετονομάσθηκε Αρσένιος.

Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος στα Φάρασα με σκοπό να μάθει ελληνικά γράμματα στα παιδιά. Κατόπιν σε ηλικία τριάντα ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, στην Καισάρεια.

Ο Άγιος Αρσένιος θεράπευε αδιάκριτα τον ανθρώπινο πόνο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Ζούσε με αυταπάρνηση. Διαφύλαξε το ποίμνιό του τόσο από τους Τούρκους για να μην αλλαξοπιστήσει, όσο και από τους προβατόσχημους λύκους, που προσπαθούσαν με αιρετικές δοξασίες να αλώσουν την ποίμνη του Χριστού.

Έζησε πολλές πνευματικές εμπειρίες μέσα από την ζωντανή πίστη και τη θερμή προσευχή. Αξιώθηκε από το Θεό της πληροφορίας ότι ο ελληνικός πληθυσμός θα έφευγε από τη Μικρά Ασία για την Ελλάδα στις 14 Αυγούστου το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών και γνώριζε εκ των προτέρων για την κοίμησή του.

Ο Άγιος Αρσένιος επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, και εν ζωή και μετά θάνατον.

Σύμφωνα με το απολυτίκιο του, αναδείχθηκε σκεύος τίμιον του Παρακλήτου και παράδειγμα Οσίου και Αγίου που γέννησε ο 20ος αιώνας.

Για τη ζωή του έχει γράψει ο σύγχρονος Άγιος, ο Όσιος Παΐσιος, τον οποίο μικρό παιδάκι στα Φάρασσα, είχε βαπτίσει ο Άγιος Αρσένιος.

Πανηγυρίζουν σήμερα οι ομώνυμοι ναοί του αγίου Αρσενίου στη Δασούπολη, στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην κοινότητα Κυπερούντας.

Πρότυπα για όλους μας οι σημερινοί τιμώμενοι Άγιοι Απόστολοι, ο Μάρτυρας Ορέστης και Όσιος Αρσένιος. Μαρτύριο και άσκηση είναι δύο δρόμοι οι οποίοι και συμπορεύονται και διακρίνονται στη πορεία του ανθρώπου με προοπτική τη μετοχή στη Βασιλεία του Θεού.

 Του Επισκόπου Μεσαορίας ΓρηγορίουΕκκλησίας Κύπρου