Νέα σχολική χρονιά και νέες αρρώστιες

Ένα άρθρο του Νικόλαου Λιασκόπουλου, φοιτητή ιατρικής

Άρχισε και η νέα σχολική χρονιά… Οι γονείς επιστρέφουν στις εργασίες τους, τα παιδιά στα σχολεία, έχοντας όλοι ήδη νοσταλγήσει τις καλοκαιρινές αναμνήσεις τους, τις διακοπές τους, την ζέστη και την ηρεμία του καλοκαιριού. Η χρονιά αυτή, λοιπόν, υπόσχεται παραγωγική εργασία για τους μεν, κυνήγι γνώσης για τους δε και… πολλές καινούργιες αρρώστιες και για τις δύο πλευρές. Η επιστροφή στο εργασιακό και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον εγκυμονεί και κινδύνους καθώς ένα σύνολο παθογόνων μικροοργανισμών κάνουν την εμφάνισή τους, με πιο κοινό τον ιό του κρυολογήματος (ρινοϊός).

Εκτός από την εμφάνιση των ήδη υπαρχόντων μικροοργανισμών, τα βακτήρια και οι ιοί έχουν εξελιχθεί. Με την χρήση –υπερβολική και ανούσια πολλές φόρες, θα έλεγε κανείς- αντιβιοτικών, έχουν αναπτυχθεί εξελιγμένα βακτηριακά στελέχη, άθικτα από τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν. Οι ιοί, λόγω του εύθραστου DNA τους, έχουν εξελιχθεί και έχουν εμφανιστεί σε  νέες μορφές.

Εύλογα, θα μπορούσε ο καθένας να αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να αποφύγει τις ασθένειες αυτές.

Στο θέμα της φαρμακευτικής αγωγής, πρωτίστως θα πρέπει να γίνεται σωστή χορήγηση αντιβιοτικών. Οι γονείς συνηθίζουν, με την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων ασθενειών στα παιδιά τους, να χορηγούν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών -«καλού κακού». Ως αποτέλεσμα αυτού, αναπτύσσονται νέα πιο ανθεκτικά βακτηριακά στελέχη, τα οποία, με την επανεμφάνιση της ασθένειας, θα επιβιώσουν στην χορήγηση των συγκεκριμένων αντιβιοτικών. Επίσης, οι γονείς χρειάζεται να φροντίσουν να γίνονται εγκαίρως οι κατάλληλοι εμβολιασμοί στα παιδιά, με στόχο την πρόληψη συγκεκριμένων αρρωστιών.

Επιπρόσθετα, επείγει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση των προσωπικών ειδών υγιεινής στο σπίτι. Οι πετσέτες, οι οδοντόβουρτσες κ.α. δεν επιτρέπεται να είναι κοινόχρηστες καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η μετάδοση π.χ. δερματικών ασθενειών. Επιπλέον, επιβάλλεται η καθαριότητα στα τρόφιμα (καλό πλύσιμο λαχανικών, συντήρηση φαγητών στο ψυγείο, κλείσιμο συσκευασίας όπου διατηρούνται τα τρόφιμα κ.α.).

Ατομικά ο καθένας χρειάζεται να πλένει συχνά –και πάλι όχι υπερβολικά-  τα χέρια του (στην τουαλέτα, πριν το φαγητό), τα μαλλιά του και το σώμα του. Συνιστάται κατά το φτάρνισμα ή βήξιμο να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα, αφού πολλές φορές οι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται με μικροσταγονίδια σάλιου. Η χρήση της παλάμης κατά το φτάρνισμα και τον βήχα δεν συνίσταται, διότι η παλάμη έρχεται σε συχνή επαφή με το δέρμα μας, με άλλους ανθρώπους και με αντικείμενα ιδιωτικής ή/και δημόσιας χρήσης. Και βέβαια σε περίπτωση που ένα άτομο ασθενήσει είναι επιτακτικό να απομακρυνθεί από τον εργασιακό ή εκπαιδευτικό περιβάλλον του προσωρινά, ούτως ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της ασθένειας και το ίδιο να αναρρώσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σαφώς σε καμία περίπτωση δεν είναι φρόνιμο να πανικοβληθούμε σχετικά με την  εμφάνιση νέων αρρωστιών, να χορηγούμε υπερβολικές δόσεις φαρμάκων ή να καταφεύγουμε σε «γιατροσόφια». Όπως είπε ο Ολλανδός ουμανιστής Έρασμος, «η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία». Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η εφαρμογή των παραπάνω τρόπων πρόληψης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε με υγεία και αφοσίωση να διεκπεραιώσουμε τους στόχους μας, τα καθήκοντα μας. Ευχόμαστε αυτή η σχολική χρονιά να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί με υγεία και ευλογία.