Αρχισαν τα κόλπα με τα θρησκευτικά

Η αναπλ. υπουργός Παιδείας καταργεί τις δηλώσεις απαλλαγής από το μάθημα!
Αρχισε τα κόλπα με το μάθημα των Θρησκευτικών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν καλά καλά αναλάβει το χαρτοφυλάκιο. Την αρχή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία (προφανώς έχοντας τακτοποιήσει όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης) έσπευσε μέσω του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγείλει την κατάργηση των δηλώσεων απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.
Ωστόσο, δεν εξήγησε με ποιον ακριβώς τρόπο θα λαμβάνεται πλέον η απαλλαγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χωρίς καμία αιτιολογία και χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο όποιος θέλει θα μπορεί να μην παρακολουθεί το μάθημα.
«Ανεξιθρησκεία»
«Η ταύτιση ή η σύγχυση του θρησκευτικού χώρου με τον δημόσιο χώρο, που είναι κοσμικός και ανεξίθρησκος, είναι προβληματική. Αν κάποιος θεωρήσει ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να είναι ανεξίθρησκος, εκεί κόβονται οι φωνές ότι πάμε να κατεδαφίσουμε την Εκκλησία και τη θρησκεία. Είναι πράγματα που στον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι λυμένα. Υπάρχει ένας δημόσιος χώρος όπου το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία» ανέφερε αρχικά. Αμέσως μετά όμως (παραποιώντας την αλήθεια) έριξε τη «βόμβα»!
«Δεν πρέπει κανείς να υπογράφει σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να το καταργήσουμε άμεσα. Δεν μπορεί να δηλώνει ή να μη δηλώνει αν είναι ή δεν είναι κάποιος οτιδήποτε θέλει». Η νέα υφυπουργός παιδείας (πέραν του τραγικού επιπέδου των ελληνικών της, όπως φάνηκε στην παραπάνω ασύντακτη δήλωση), είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω εμπάθειας, παρέλειψε να αναφέρει ότι, με βάση όσα ισχύουν σήμερα στα σχολεία, όποιος ζητεί απαλλαγή δεν υποχρεούται να δηλώσει το θρήσκευμά του! Επομένως πιάστηκε αδιάβαστη ή ψεύδεται σκοπίμως.
Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία ο μαθητής επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Προφανώς η κυρία Αναγνωστοπούλου θέλει αυτό να γίνεται χωρίς καμία διαδικασία (ίσως γιατί ελπίζει σταδιακά στην κατάργηση των Θρησκευτικών).
Νωρίτερα, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει ότι τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Νίκος Φίλης δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Εκκλησία.
Η «νέα Ρεπούση» και οι απόψεις της
Πάντως η κυρία Αναγνωστοπούλου δεν είναι… άγνωστη. Στα έργα και τις ημέρες της είχε αναφερθεί εγκαίρως η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 19 Ιουλίου με δημοσίευμα που είχε τον τίτλο «Η νέα Ρεπούση στα σαλόνια του υπουργείου Εξωτερικών». Κι αυτό γιατί οι απόψεις της (όπως το ότι οι Σκοπιανοί πρέπει να λέγονται «Μακεδόνες») θυμίζουν έντονα όσα ανιστόρητα υποστήριζε η αλήστου μνήμης Ρεπούση. Να σημειωθεί ότι η νέα υφυπουργός είναι τουρκομαθής (!) με ειδικότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχε υποστηρίξει φανατικά το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν.
Σε δηλώσεις του, σχετικά με την τοποθέτηση της κ. Αναγνωστοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚΑνδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι η εγκύκλιος που εξέδωσε την περίοδο που ήταν υπουργός Παιδείας προέκυψε από την στάθμιση δικαιωμάτων και αγαθών.
«Η προκείμενη υπόθεση έχει να κάνει με ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι προϊόν σταθμίσεως. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμουν ο υπουργός που έφερε στην Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Όπως υπενθύμισε, η ενέργεια αυτή επαινέθηκε από τον ΟΗΕ, από το διεθνές συμβούλιο εκκλησιών και από ολόκληρο τον πλανήτη.
Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, ελευθερίας της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και προστασίας  της βούλησης ενός πολίτη να μην πιστεύει πουθενά, είναι προστατευμένα. «Και όποιος θέλει σε εμάς να κάνει υποδείξεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ