Τραγικές παράμετροι της άρνησης μετάγγισης αίματος από την εταιρεία “Σκοπιά”

Εν Πειραιεί τη 6η  Ιουλίου 2015
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΚΟΠΙΑ»
      Μια από τις παράδοξες δοξασίες της Εταιρείας «Σκοπιά», της γνωστής οργάνωσης των«Μαρτύρων του Ιεχωβά», είναι και η άρνηση της μετάγγισης αίματος στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Αναμφίβολα η εξωφρενική και πέρα από κάθε λογική και επιστημονική θεώρηση, δοξασία ενέχει τεράστια αντικοινωνικό χαρακτήρα και θέτει σε κίνδυνο και συχνά στο θάνατο, ανθρώπινες ζωές.

     Για την παρούσα ανακοίνωσή μας πήραμε αφορμή από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδος «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» (10-4-2015), με τίτλο: «ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ! Ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα, όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία», με συντάκτη τον κ. Καραμπάτση Ευάγγελο. Αναφέρει το δημοσίευμα πως: «Μια 28χρονη γυναίκα και μάρτυρας του Ιεχωβά, αρνήθηκε να της χορηγηθεί αίμα και προτίμησε να πεθάνει, επειδή, όπως δήλωσε στους γιατρούς, η μετάγγιση αίματος αντιβαίνει στις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Η νεαρή γυναίκα από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα, όταν διαγνώσθηκε πως πάσχει από λευχαιμία. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Prince of Wales Hospital  την συμβούλευσαν να κάνει καισαρική το συντομότερο για να γεννηθεί το παιδί και στην συνέχεια να την υποβάλλουν σε χημειοθεραπείες για να σωθεί η ζωή της. Εκείνη αρνήθηκε την καισαρική, επειδή θα χρειαζόταν μετάγγιση αίματος και είπε στους γιατρούς ότι προτιμά να πεθάνει εκείνη και το αγέννητο παιδί της. Η νεαρή γυναίκα πέθανε λίγο αργότερα και οι γιατροί του νοσοκομείου αποκάλυψαν το περιστατικό σε επιστημονική εφημερίδα. Οι ίδιοι έγραψαν σχετικά ότι η άρνηση της παρέμβασης για σωτηρία από έναν ενημερωμένο ασθενή είναι σεβαστή, αλλά τα δικαιώματα της μητέρας να αποφασίσει ή όχι για την σωτηρία του εμβρύου είναι αμφιλεγόμενα. Οι μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται τις μεταγγίσεις αίματος καθώς θεωρούν ότι η Αγία Γραφή τους απαγορεύει την κατάποση αίματος»(Βλ. και ιστοσελ. gazzetta.gr).
      Ο συντάκτης του άρθρου, πολύ εύστοχα επισημαίνει πως, «Η ηγεσία των αυτοαποκαλουμένων “Μαρτύρων του Ιεχωβά”, διδάσκει ότι “η μετάγγιση αίματος απαγορεύεται στους Χριστιανούς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το θάνατό τους”!!! Η θέση της Αγίας Γραφής είναι εντελώς αντίθεση, και συνεπώς η ηγεσία της εν λόγω οργάνωσης, φέρει ενοχή αίματος για τους οπαδούς – θύματά της που μέχρι τώρα έχουν πεθάνει. Όπως για παράδειγμα η 28χρονη έγκυος γυναίκα στην Αυστραλία που αρνήθηκε να της χορηγηθεί αίμα και προτίμησε να πεθάνει, παίρνοντας στον τάφο και το αγέννητο παιδί της (7 μηνών έμβρυο). Έτσι από θύμα (της εν λόγω Οργάνωσης) έγινε και θύτης του αγέννητου παιδιού της». Και συνεχίζει, τονίζοντας πως, «Ο Θεός απαγορεύει στο λαό Του να τρώει αίμα ζώου, γιατί αυτό το έκαναν οι ειδωλολάτρες πιστεύοντας ότι ρουφώντας το αίμα του ζώου, έπαιρναν ταυτόχρονα και τη δύναμη αυτού του ζώου. Συγκεκριμένα, στον καιρό του Νώε, ο Θεός απαγορεύει τη βρώση αίματος, μαζί με το κρέας του νεκρού ζώου (Γέν.9,4). Η απαγόρευση βρώσεως του αίματος γίνεται επίσης συμβολική αποδοχή της εξουσίας του Θεού, ως του μόνου κυρίαρχου πάνω στη ζωή του πλάσματός του, που είναι πλέον νεκρό. Σήμερα, ο δότης του αίματος δεν είναι νεκρός. Τα χωρία της Αγίας Γραφής τα οποία επικαλούνται οι Χιλιαστές, απαγορεύουν την βρώση του αίματος και όχι την μετάγγιση που (κείνη την εποχή) ήταν μια μέθοδος άγνωστη!!!. Δηλαδή, η μετάγγιση αίματος δεν υπήρχε την εποχή των χρόνων της Αγίας Γραφής και φυσικά δεν απαγορεύεται από το Θεό. Η μετάγγιση δεν έχει καμιά σχέση με τη βρώση του αίματος». Και καταλήγει: «Τέλος, ας μην λησμονούμε ότι ο πρώτος αιμοδότης της ανθρωπότητας είναι ο Ιησούς Χριστός! Και το σπουδαιότερο: Το αίμα του Χριστού (Θεία Κοινωνία) είναι η βάση της πνευματικής ζωής των Χριστιανών».
     Θεωρούμε πως ο αξιόλογος αρθρογράφος έβαλε στις σωστές του διαστάσεις το πρόβλημα αυτό και έδωσε ταυτόχρονα και τη θεολογική του θεμελίωση. Η εξωφρενική αυτή δοξασία, μία από τις πάμπολλες της Εταιρίας «Σκοπιά», είναι η πλήρης παρερμηνεία και διαστροφή, όχι απλά του πνεύματος, αλλά και του γράμματος της Αγίας Γραφής! Η καταπληκτική και θεοφώτιστη αυτή κατάκτηση της επιστήμης, η μετάγγιση αίματος, η οποία σώζει ανθρώπινες ζωές, χαρακτηρίζεται από την Οργάνωση αυτή ως ενέργεια «αντίθετη με τη θέληση του Ιεχωβά» και ως εκ τούτου, όσοι την υιοθετήσουν και σώσουν δι’ αυτής τη ζωή τους, θα είναι «οι καταραμένοι του Ιεχωβά», θα «σφαχτούν στον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα» και δεν θα«αναστηθούν για να απολαύσουν την γήινη βασιλεία του Ιεχωβά»! Και όχι μόνο αυτό. Δεν είναι τραγικά θύματα μόνο οι ενήλικοι οπαδοί της, οι οποίοι υπακούν μέχρι θανάτου τις εγκληματικές επιταγές της Οργάνωσης, αλλά γίνονται θύτες και σε άλλα αθώα θύματα, τα παιδιά και τα έμβρυά τους, καταδικάζοντάς τα σε θάνατο, με την άρνησή τους, για λογαριασμό τους, να γίνει η απαραίτητη μετάγγιση αίματος, που εισηγείται η επιστήμη!
      Υπάρχουν πάμπολλες αναφορές πως, όποιοι από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά υποχωρήσουν στις υποδείξεις των επιστημόνων ιατρών και δεχτούν την μετάγγιση αίματος, αυτόματα διαγράφονται από οπαδοί της Οργάνωσης. Σε περιπτώσεις που με εισαγγελική απόφαση έγιναν μεταγγίσεις αίματος σε ανήλικα παιδιά, οπαδών της Οργάνωσης, χωρίς τη θέληση των γονέων τους, αυτοί τα αποποιούνται από το φόβο για να μην υποστούν οι ίδιοι τις «συνέπειες» που δοξάζει η Οργάνωση! Απίστευτα πραγματικά πράγματα!
      Δεν υπάρχει λόγος εδώ να ασχοληθούμε με την θεολογική ανασκευή της παιδαριώδους, αλλά εγκληματικής αυτής δοξασίας της Εταιρίας «Σκοπιά», διότι έχουν γραφεί πάμπολλες εργασίες και έχει δοθεί πειστική απάντηση από την Εκκλησία μας. Είναι άλλωστε τόσο χονδροειδείς, στο σύνολό τους, οι δοξασίες της, που μας προκαλεί ανία και πλήξη να ασχοληθούμε με αυτές. Εκείνο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για την πεισματική άρνηση της Οργάνωσης αυτής στην μετάγγιση αίματος, είναι η κατάδειξή της ως μιας, από τις πολλές, αντικοινωνικές αρχές της. Το ύψιστο δώρο ζωής που μπορούμε να δώσουμε στους συνανθρώπους – αδελφούς μας, που το έχουν ανάγκη να επιζήσουν, το αίμα μας, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της αγάπης μας προς αυτούς. Ορθώς το επισήμανε ο επαινετός αρθρογράφος, πως ο πρώτος Αιμοδότης της ανθρωπότητας είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Οποίος έχυσε επάνω στο φρικτό Γολγοθά το τίμιο Αίμα Του για τη δική μας σωτηρία, αφού Αυτό «καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας»(Α΄Ιωάν.1,8). Εσθίουμε το ακήρατο Σώμα Του και πίνουμε το πανάγιο Αίμα του, για να έχουμε ζωή αιώνια (Ιωάν.6,54), σύμφωνα με τον σαφέστατο λόγο του Λυτρωτή μας Χριστού. Δεν κάνουν όμως το ίδιο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αφού αρνούνται να «μεταλάβουν» του υποτιθέμενου (έστω) «σώματος και αίματος του Κυρίου», κατά τον ετήσιο εορτασμό (!!!) τους, του «θανάτου του Χριστού», τα οποία αποκαλούν απλώς «σύμβολα»! Επιφυλάσσονται μάλιστα μόνον για το λεγόμενο «υπόλοιπο», τους υπεραιωνόβιους (!!!)«Μάρτυρες του Ιεχωβά», οι οποίοι ήσαν δήθεν παρόντες το 1914, κατά την δήθεν αόρατη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, και όχι για τους Έλληνες οπαδούς, το λεγόμενο «όχλο»!
       Αναφέρουμε επίσης και μια σημαντική άποψη για την άρνηση μετάγγισης αίματος από την Εταιρία «Σκοπιά». Είναι προφανές πως η πεισματική και αναίτια αυτή άρνηση έχει βαθύτερα αίτια. Οι οπαδοί της Οργάνωσης δεν θέλουν να πάρουν αίμα από εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς αιμοδότες, διότι ρέει στις φλέβες μας το πανάγιο Αίμα του Λυτρωτή μας Χριστού, το Οποίο κοινωνούμε! Η άρνηση μετάγγισης αίματος από εμάς που κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, είναι η ουσιαστική άρνησή τους να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού!
    Θεωρούμε όμως ότι η βασική αιτία της κακοδοξίας αυτής είναι άλλη. Η Εταιρία «Σκοπιά» τεστάρει έτσι τους οπαδούς της, διότι ένας οπαδός, ο οποίος θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, για τις δοξασίες της, είναι το απόλυτο θύμα! Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνει να ελέγχει την κριτική σκέψη, η οποία είναι καρπός της θεοσδότου ελευθερίας μας. Αντίθετος με αυτή την ολέθρια πρακτική είναι ο λόγος του Θεού, ο οποίος σαφέστατα μας προτρέπει: «ερευνάτε τας Γραφάς» (Ιωάν.5,39),«γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν.8,32)!
      Κλείνοντας την αναφορά μας αυτή θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε στους πιστούς μας, το αβυσσαλέο χάσμα που χωρίζει την Οργάνωση «Σκοπιά» από την Εκκλησία του Χριστού, αλλά και από την επιστήμη. Δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας του ανόθευτου Χριστιανισμού με τη συγκεκριμένη Οργάνωση. Κραυγαλέα απόδειξη η αντιγραφική και αντιεπιστημονική δοξασία της άρνησης μετάγγισης αίματος! Γι’ αυτό τους προτρέπουμε να βλέπουν με συμπόνια τα τραγικά θύματά της, τα οποία έπεσαν στα δίχτυα της και τα οποία πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους αυτό το τίμημα. Ακόμα καλούμε τους πιστούς μας να προσεύχονται για την απολύτρωση των πλανεμένων αδελφών μας, διότι εκτός της Εκκλησίας καραδοκεί ο θάνατος και του σώματος και της ψυχής!
 Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών
Αναρτήθηκε από