ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ 14

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

ΕΠΙ ΤΗ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ

 

Τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προς τιμή και μνήμη του αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης και πολιούχου της πόλης μας με την πρέπουσα λαμπρότητα, ιερότητα και μεγαλοπρέπεια. Στην ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ.Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Γλυφάδας κ.Παύλου, Φωκίδος κ.Θεοκτίστου, Κηφισσίας κ.Κυρίλλου, Νέας Ιωνίας κ.Γαβριήλ, Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος κ.Τιμοθέου και του οικείου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός. Συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ.Ιγνάτιο για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συμμετάσχει στην φετινή πανήγυρη του αγίου Αχιλλίου. Απευθυνόμενος στον πιστό λαό υπογράμμισε πως η σημερινή ημέρα είναι αφορμή συνάντησης «με την χάρη του αγίου Πνεύματος» μπροστά στο Ιερό Θυσιαστήριο, μπροστά στον Χριστό, αλλά και μια συνάντηση του ενός με τον άλλο, γιατί η ζωή της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνάντηση, από μια κοινωνία. Αναρωτήθηκε δε ο Σεβασμιώτατος Διδυμοτείχου: «μπορεί άραγε, κανείς να γιορτάσει μόνος του;»· για να δώσει την απάντηση: «Γιορτάζουμε όλοι μαζί σε κοινωνία με τον Χριστό, με τους Αγίους, τους Επισκόπους, ο ένας με τον άλλο». Η Εκκλησία δεν είναι τίποτε άλλο παρά κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό, με τους αγίους, με τον άνθρωπο, με το περιβάλλον. «Επικοινωνούμε», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «συναντώμεθα στο όνομα του Ιησού Χριστού». Και κοινωνία είχαμε και στην περίπτωση σύγκλησης της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας για την καταδίκη του Αρείου και των διδασκαλιών του. Πρωταγωνιστικός στη Σύνοδο αυτή ο ρόλος του αγίου Αχιλλίου· κατατρόπωσε τον Άρειο, ο οποίος απέρριπτε την κοινωνία των προσώπων στην Αγία Τριάδα. Έθεσε, τέλος, ο Σεβασμιώτατος τις προϋποθέσεις της πραγματικής, εν Χριστώ, κοινωνίας, που είναι η αγάπη, η ταπεινοφροσύνη (κι όχι ο εγωϊσμός) και η θυσία, προϋποθέσεις, που μας εμπνέει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Κατά τη διάρκεια της τελετής του υψώματος και της αρτοκλασίας στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο, που του έδωσε την ευκαιρία να προσέλθει με τους άλλους αρχιερείς, τον κλήρο και τον λαό «ταπεινός προσκυνητής» του πολιούχου αγίου Αχιλλίου, ομίλησε για το έργο του αγίου, ο οποίος «διεσάλπισε την αλήθεια του ανθρωπίνου τιμιωτάτου προσώπου». Κηρύσσει ο άγιος Αχίλλιος «το θεούφαντον και θεοίδρυτον του ανθρωπίνου προσώπου», τη δόξα δηλαδή της κοσμικής δημιουργίας, το οποίο αποθεώθηκε δια της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου. «Αν» όμως συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «ο άνθρωπος εγκλωβιστεί στο γήϊνο χωροχρόνο και αν αφαιρέσουμε τη μεταφυσική αναγωγή, όλες οι αξίες, τα ιδεώδη και τα ιδανικά που συγκροτούν την κοινωνία μας μετατρέπονται σε μία τεράστια φενάκη. Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να αποθεώσει τον άνθρωπο». Διαπίστωσε, επίσης, με θλίψη πως στις μέρες μας «υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνε πεισματικά μέσα στις καρδιές τους ‘‘το τείχος του αίσχους’’» και «από αστάθεια ή αφέλεια αρνούνται τη θεϊστική αναγωγή του ανθρωπίνου προσώπου, αρνούνται, δηλαή ουσιαστικά τον ίδιο τον άνθρωπο». Τιμώντας, επομένως, τον άγιο τιμούμε, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς, «τον Θεό Λόγο και η ψυχή μας παραμένει απείκασμα της θείας ζωής και της θείας πραγματικότητας»

Αξιοσημείωτη για μια ακόμη φορά ήταν η πάνδημη συμμετοχή του λαού της Λάρισας τόσο στη Θεία Λειτουργία, όσο και στην περιφορά της ιεράς Εικόνας του Αγίου και των χαριτόβρυτων λειψάνων του.