Πρωτοπρ. Βασίλειος Α. Γεωργόπουλος, Η παρουσία ενός γκουρού εις ελληνικόν τηλεοπτικόν δίαυλον

 
Η παρουσία ενός γκουρού εις ελληνικόν τηλεοπτικόν δίαυλον
Σε μικρής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στο νομό Αττικής, φιλοξενείται σε εβδομαδιαία βάση εκπομπή ενός κυρίου, ο οποίος παρουσιάζεται με την ονομασίαPrem Rawat.
Οι εκπομπές του έχουν ως θέμα την αγάπη, την κατανόηση, την ειρήνη, τη χαρά της ζωής. Ποιος είναι όμως ο Prem Rawat; Πρόκειται για ονομασία του γνωστού γκουρού Maharaj Ji (γεν. 19-12-1957), ιδρυτή της διεθνούς γκουρουιστικής κινήσεως ElanVital ή Αποστολή Θείου Φωτός (Divine Light Mission), όπως ήταν γνωστή παλαιότερα.
Η παρουσία του στο μικρό αυτό τηλεοπτικό κανάλι, αποτελεί συνήθη πρακτική της κινήσεώς του σε διεθνές επίπεδο, όπου τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χρησιμοποιούνται για τη διάδοση των ιδεών του. Ελληνικό έντυπο της κινήσεώς του, αναφέρει ότι είναι: «διεθνώς αναγνωρισμένος ομιλητής, που απευθύνεται στην έμφυτη αναζήτηση, που έχουμε όλοι μας για την ειρήνη, την αγάπη, την κατανόηση και τη χαρά της ζωής».
 
Ας δούμε όμως ορισμένες πληροφορίες για το πρόσωπο του Prem Rawat, για να επισημάνουμε μία άλλη πλευρά της ιδιότητάς του ως γκουρού, η οποία αποσιωπάται.
Στις 8.11.1970 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, για να τιμήσει τα γενέθλια του νεκρού πατέρα του, παρουσία χιλιάδων οπαδών του, όπως διαβάζουμε σε ελληνικό έντυπο της κινήσεως, δήλωνε για τον εαυτό του: «Ο Κύριος, ο Αληθινός Άγιος, ο Αληθινός Γκουρού Μαχαράτζι έχει ενσαρκωθεί σ’ αυτόν τον κόσμο. (…) Παράδωσε τα ηνία της ζωής σου σε μένα και θα σου δώσω τέτοια ειρήνη, που ποτέ δεν θα πεθάνει. Έλα σε μένα και θα δώσω λύτρωση». (Πρβλ. Bundes Ministerium fur Umwelt, Jugend und Fami- lie, Sekten.Wissen schutzt, Wien 1996, σ.31).
Σε έρευνα του Γερμανικού περιοδικού Stern τον Νοέμβριο του 1979, σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του εν λόγω γκουρού είχε φτάσει στα ύψη στον δυτικό κόσμο, οι οπαδοί δήλωναν στο εν λόγω περιοδικό ότι λατρεύεται: «ως Κύριος του Παντός, ως ο μοναδικός τέλειος διδάσκαλος, ως η μεγίστη ενσάρκωση του Θεού, που έχει δει αυτός ο πλανήτης».
Ιδιαίτερη σημασία έχει εν προκειμένω να δούμε τις αντιλήψεις του γκουρού Prem Rawat για το πρόσωπο του Χριστού. Εκφράζει κι αυτός την τυπική θέση και άλλων γκουρουιστικών κινήσεων ότι ο ιστορικός Ιησούς είναι απλώς ένας διδάσκαλος μιας πολύ παρωχημένης εποχής. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τον σύγχρονο ζωντανό διδάσκαλο, τον γκουρού Maharaj Ji ή Prem Rawat, σήμερα. Ο ίδιος ο γκουρού ζητούσε από τους οπαδούς του να τον λατρεύουν ως Θεό, ως τον Κύριο του Παντός (Βλ. F. W. Haack, Die neuen jugendreligionen, [18 έκδ.], 1979, σ. 49. Πρωτ. Βασ. Γεωργοπούλου, Οι Γκουρού και ο Χριστός, 2006, σσ. 35-36).
Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα ανωτέρω, θα κλείσουμε την μικρή αυτή ενημερωτική παρέμβασή μας, υπενθυμίζοντας τους αγιογραφικούς λόγους, ότι «από τον καρπό αναγνωρίζεται το δέντρο» (Ματθ. 12, 33) και το «Κανείς μη σας εξαπατήσει με κανέναν τρόπο» (Β’ Θεσ. 2, 3).
Ορθόδοξος Τύπος, 21/11/2014