Ο κόσμος των αγγέλων

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου
Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου
 
 Βασική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, είναι η ύπαρξη του αγγελικού κόσμου. Για τους αγγέλους, μας μιλεί η Αγία Γραφή, η Παλαιά και κυρίως η Καινή Διαθήκη, αλλά και ολόκληρη η Ιερά Παράδοση. Πολλοί προφήτες, οι Απόστολοι, όλοι οι Άγιοι, αλλά και ο ίδιος ο Χριστός, αναφέρονται πολλές φορές στους αγγέλους.
 
Οι άγγελοι είναι αγαθά πνευματικά όντα και δημιουργήθηκαν πριν τον υλικό κόσμο. Ως  λειτουργικά πνεύματα, υμνούν ακατάπαυτα το Θεό και αποστέλλονται προς τους ανθρώπους, ως αγγελιοφόροι του Θεού. Διακρίνονται σε εννέα τάγματα:
 
 Χερουβείμ, Σεραφείμ, Θρόνοι,
Δυνάμεις, Κυριότητες, Εξουσίες
Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
            
Το δέκατο τάγμα του Εωσφόρου,  απίστησε  στο Θεό, επαναστάτησε εναντίον του, έπεσε από   τη δόξα του και έγινε το δαιμονικό τάγμα.  Παγιώθηκε στο κακό, δεν θέλει να δεχτεί την φωτιστική και αγιαστική ενέργεια του Θεού, δέχεται μόνο – για να μπορεί να υπάρχει –  την  ουσιοποιό και ζωοποιό ενέργεια του Θεού. Μισεί τα έργα του Θεού και φθονεί πολύ τον άνθρωπο, επειδή είναι το προσφιλέστερο δημιούργημα του Θεού.
 
Αυτό σημαίνει, ότι οι άγγελοι πλάστηκαν από το Θεό, «ελεύθερα όντα», γι’ αυτό μπόρεσαν και να αμαρτήσουν. Με τη Σταύρωση του Χριστού, οι δαίμονες «παγιώθηκαν» στο κακό, ενώ οι άγγελοι «παγιώθηκαν» στο καλό.   Ούτε ο διάβολος μπορεί πια να μετανοήσει και να γίνει άγγελος, ούτε οι άγγελοι υπάρχει κίνδυνος, να ξεπέσουν από την αγαθή φύση τους, να αμαρτήσουν εναντίον του Θεού και να στερηθούν τη σοφοποιό και θεοποιό ενέργεια του Θεού. Μπορούμε μετά την Ενανθρώπηση,  Σταύρωση και την Ανάστασητου Χριστού, να μιλάμε για «ατρεψία» προς το καλό των δαιμόνων και για «τέλειαατρεψία» προς το κακό των αγγέλων. 
 
Οι άγγελοι είναι απείρως περισσότεροι από τους δαίμονες. Είναι πνεύματα του καλού και αγαπούν πολύ τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν ευλάβεια και αγάπη το Θεό. Τους προστατεύουν και τους διαφυλάσσουν από το κακό, από την αμαρτία κι από τις ώρες του πειρασμού. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, είναι οι άνθρωποι να ζουν, με πίστη στο Θεό και μετάνοια. Η αμαρτία στενοχωρεί τους αγγέλους, ενώ η μετάνοια ενός αμαρτωλού, τους δίνει μεγάλη χαρά.
 
Γνωρίζομε τρία ονόματα Αρχαγγέλων: Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Τον Αρχάγγελο Γαβριήλκαι τον Αρχάγγελο Ραφαήλ. Και οι τρεις αρχάγγελοι, συνδέονται με θαυμαστά γεγονότα, με τους ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος προστάτης των ανθρώπων, με μεγάλη χάρη από το Θεό και ακατανίκητη δύναμη, είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ. Αγαπά πολύ τους ανθρώπους, έχει επέμβει σε πολλές περιπτώσεις με θαύματα, για να τους βοηθήσει και τρέμουν την παρουσία του οι δαίμονες.
 
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, είναι κυρίως εκείνος, που έφερε στη γη τα μεγαλύτερα μηνύματα του Θεού. Αναγγέλλει στον ιερέα Ζαχαρία, ότι θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Επειδή ο Ζαχαρίας, λόγω της προχωρημένης  ηλικίας της Ελισάβετ, δυσκολεύτηκε να πιστέψει στα λόγια του, τιμωρήθηκε από τον Γαβριήλ, να μείνει κωφάλαλος, μέχρι να γεννηθεί το παιδί. Η γλώσσα  του Ζαχαρία λύθηκε, την όγδοη μέρα από τη γέννηση του Προδρόμου, και είπε ότι: «το παιδί θα ονομασθεί Ιωάννης».
 
Το δεύτερο και μεγαλύτερο  μήνυμα, του αρχαγγέλου Γαβριήλ ήταν: ο «Ευαγγελισμός της Παναγίας». Εδώ βλέπομε το δέος και τη χαρά του Γαβριήλ, μπροστά στην «ωραιότητα» της Παναγίας και τα γεμάτα θεολογικά νοήματα λόγια του. Η παράδοση της Εκκλησίας μας, τον ξαναφέρνει πολλές φορές κοντά μας, να υπηρετεί «το μυστήριο της παρουσίας»  του Χριστού  κι αργότερα να φέρνει στο όρος των ελαιών,  το μήνυμα στην Παναγία, ότι θα την πάρει  μετά τρεις μέρες, για πάντα κοντά Του, ο Υιός και Θεός της.
 
Στους Αγγέλους οι χριστιανοί, αποδίδομε τιμητική προσκύνηση,  όπως στους Αγίους. Τους επικαλούμαστε, να μας προστατεύουν από το διάβολο και το κακό αλλά και να μας χαρίζουν, ό, τι καλό προέρχεται από το Θεό. Την υγεία μας, φώτιση  και αγάπη. Θα ήθελα  να πω,  σε κάποιους  αδελφούς μας χριστιανούς, που φοβούνται τον διάβολο και τρέμουν τη δύναμη του, ότι ένας τρόπος υπάρχει, να βγάλουν από την ψυχή τους, αυτό το φόβο.
 
Όχι να μην πιστεύουν στην ύπαρξη του  διαβόλου, αλλά να γνωρίζουν, ότι  η δύναμη του  είναι ασήμαντη, μπροστά στη δύναμη των αγγέλων και των Αγίων και στη χάρη του Θεού. Ο  Σταυρός που φέρει ο άνθρωπος στο στήθος του, η Θεία Λειτουργία, η Θεία Κοινωνία, απομακρύνουν  το διάβολο και μηδενίζουν τη δύναμη του.
 
Οι άγγελοι μας αγαπούν, όπως οι Άγιοι και διαλύουν τις μεθοδείες του διαβόλου. Μίση, κακίες, ζήλειες, μαγείες. Οι δαίμονες, μεταδίδουν σκοτάδι. Οι άγγελοι, μεταδίδουν  το φως και την αγάπη του Χριστού.