Ο επεκτατικός πόλεμος που ενορχηστρώνει το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αναβίωση του κομματιασμένου πια οθωμανικού ονείρου -δηλαδή στην επέκταση των ισλαμιστών και την επιβολή του νόμου της σαρίας ακόμα και σε τόπους όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο- και σε μια νέα μορφή «μεταλλαγμένου» πολέμου, που δεν θα είναι παρά η «αντεπίθεση των σύγχρονων αθλίων», όπως σημείωσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

 

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι απειλή μονάχα για τα κράτη της Μέσης Ανατολής και για τη θεμελιώδη ιδέα του μοντέρνου κράτους». Αυτό είναι το συμπέρασμα του ισπανικού άρθρου με τίτλο «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος», στο οποίο αναλύονται τα αίτια της έκρηξης της βίας, η αντιστροφή των κανόνων του παιχνιδιού και ο ρόλος της παγκοσμιοποίησης.
 Παγκόσμια διάσταση
Την παγκόσμια διάσταση της ισλαμικής απειλής έθιξε και το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει παγκόσμιες βλέψεις και επεκτατικές τάσεις. Γι’ αυτό και έσπευσε να ανακοινώσει ότι επιχειρεί να στήσει έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον του.
Το αμερικανικό περιοδικό Matter εμφανίστηκε να επισφραγίζει με αριθμούς  και γραφήματα τη θέση του Πενταγώνου, υποστηρίζοντας ότι «καμία άλλη οργάνωση αυτού του τύπου δεν ελέγχει μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή, καμία άλλη δεν έχει τόσα χρήματα, καμία άλλη δεν είναι τόσο ικανή να προσηλυτίζει νέους στρατιώτες και να κάνει επικοινωνιακές εκστρατείες σε όλο τον πλανήτη».
Αφού συνέκρινε το Ισλαμικό Κράτος με μια… start-up επιχείρηση, η οποία βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη και είναι καταστροφική και άγρια», προχώρησε στη σύγκριση των τζιχαντιστών με τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου. Συμπέρασμα; Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μονάχα η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, αλλά έχει και τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή δύναμη. Επιπλέον, αν ήταν κράτος, θα είχε πληθυσμό 6.000.000 κατοίκους. Η έκτασή του, δε, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, από τη στιγμή που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» και κάλεσαν τζιχαντιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο να εκφράσουν την πίστη τους σε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα, άλλωστε, του επεκτατικού πολέμου τους έχει ήδη εκδοθεί και περιλαμβάνει και την Ευρώπη.
Οσο για το «σεντούκι» του; Γεμίζει, αντί να αδειάζει, φτάνοντας ήδη τα 2 δισ. δολάρια χάρη τόσο στις στρατιωτικές νίκες των τελευταίων μηνών όσο και στον έλεγχο των πετρελαιοπηγών.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι στρατιωτικοί επιτελείς στην Ουάσινγκτον εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον των θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και αναζητούν μια νέα «συμμαχία προθύμων» για αυτές τις αεροπορικές επιδρομές.
Παράλληλα, οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν παύουν να εκφράζουν φόβους για τα παιδιά που βρίσκονται στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους και να κατηγορούν τους τζιχαντιστές για την τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, με αφορμή τις τακτικές δημόσιες, μαζικές εκτελέσεις αμάχων ή αιχμαλώτων.
Επιπροσθέτως, τα φαινόμενα δείχνουν να απατούν και να συγχύζουν τους ειδήμονες, αφού ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους, που εμφανίζεται στο βίντεο της φρίκης, μπορεί τελικά να μην είναι ο εκτελεστής του Φόλεϊ. Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Ρος Πατέλ, «υπάρχει και δεύτερος άνδρας, που πιθανώς να είναι ο πραγματικός δολοφόνος (…) Αλλαξε σίγουρα ο πρωταγωνιστής. Υπάρχουν εμφανείς αλλά και λιγότερο εμφανείς αλλαγές στο ανάστημα, στη φυσική παρουσία του»…