ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ: ΄΄η ευχή βγαίνει από την αγάπη στο Χριστό΄΄

[Από το βιβλίο ΄΄ανθολογιο συμβουλών΄΄]

Ένας νεαρός μοναχός από το Άγιο Όρος επισκέφτηκε μια μέρα τον Γέροντα Πορφύριο στον Ωρωπό και μεταξύ άλλων τον ρώτησε:

-Γέροντα,θέλω να μου πείτε κάτι για την ευχή.Πως πρέπει να τη λέω και με ποιον τρόπο.Μερικοί λένε να κρατούμε την αναπνοή μας,άλλοι πως πρέπει να καθόμαστε σ’ένα σκαμνί,να σκύβουμε το κεφάλι και να συμμαζεύουμε έτσι το νου μας κι άλλα πολλά.Θέλω,λοιπόν,να μου πείτε εσείς,που έχετε πείρα,πώς να λέω την ευχή.

Εκείνος απάντησε:

-Eγώ,παιδί μου,δεν ξέρω απ’αυτά τα πράγματα.Εγώ ένα μόνο γνωρίζω και θα σου πω ένα περιστατικό,για να το καταλάβεις.Είχα μια νεαρή κοπέλα,πνευματικό μου παιδί.Με αγαπούσε πάρα πολύ και πάντα με άκουγε και με συμβουλευόταν.Πήγαινε και στο πανεπιστήμιο.Ήρθε,λοιπόν,μια μέρα και μου λέει:

-Γέροντα,χτες είχα πάει στη γιορτή μιας φίλης μου κι εκεί γνώρισα ένα νεαρό και πολύ τον συμπάθησα και τον αγάπησα και δε μπορώ να τον ξεχάσω κι έχω λογισμό να πάω να τον βρω και να του το πω, ότι θέλω να προχωρήσω μαζί του σε γάμο.Γι’αυτό ήρθα εδώ,για να σας συμβουλευτώ.

Εγώ είχα τις αντιρρήσεις μου:

-Άκουσε,κόρη μου,τώρα μην μπλέκεις σε τέτοια,γιατί θα χαραμίσεις τις σπουδές σου.Κάνε υπομονή να τελειώσεις το πανεπιστήμιο και μετά έχεις γι’αυτά όλη τη ζωή μπροστά δική σου.

Μ’άκουσε λοιπόν κι έφυγε.Ήρθε μετά από μια βδομάδα και μου είπε:

-Γέροντα,ξέρετε πόσο σας αγαπώ.Προσπάθησα να τον βγάλω από το νου μου και δεν μπορώ.Συνεχώς  αυτόν σκέφτομαι.

Την συμβούλεψα πάλι κι έφυγε.Γύρισε μετά από μια βδομάδα και μου είπε:

-Γέροντα,αυτή τη φορά δεν ήρθα να σας συμβουλευτώ.Ήρθα να σας ενημερώσω ότι σήμερα θα πάω να τον βρω,γιατί δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτόν.Τον έχω αγαπήσει.Πάω να διαβάσω,δεν μπορώ,γιατί αυτόν σκέφτομαι.Πάω να μαγειρέψω,αυτόν θυμάμαι.Και γενικά,όσο αγώνα κι αν έκανα,όσο κι αν προσπάθησα,δεν μπόρεσα να τον βγάλω από το νου μου.

ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΗ Η ΚΟΠΕΛΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΔΕ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ.

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ Ν’ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΕΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ!ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΓΩ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΟ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΙ ΟΛΑ Τ’ΑΛΛΑ.ΕΜΕΝΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ.[Χρ.353π.]