xristos

Του Μανώλη Κείου

Μετά….βαϊων και κλάδων περιμένει το υπουργείο Υπο-ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ την ερχόμενη Κυριακή για να απολαύσει το έκτρωμα που θεσμοθέτησε πρόσφατα! Ένα νομοθετικό τερατούργημα που θέλει ανοιχτά τα καταστήματα ακόμη και την μεγάλη εορτή της Κυριακής των Βαϊων, η οποία σημαίνει τόσα πολλά για κάθε Χριστιανό.

Δεν έχουν βάλει μυαλό οι χαρτογιακάδες της παρέας του κ. Χατζηδάκη….Δεν αντιλαμβάνονται πως όλες οι έρευνες ανα την επικράτεια αποδεικνύουν πως τίποτα δεν έχει προσφέρει στον τζίρο των εμπόρων το άνοιγμα τις Κυριακές. Αλλά το γινάτι βγάζει μάτι και εκεί στο υπουργείο υπο-Ανάπτυξης επιμένουν να χτυπούν τη γροθιά στο μαχαίρι….

Η εγωιστική τους πολιτική μυωπία δεν τους αφήνει να δουν πως του Έλληνα δεν του λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά κάτι βασικότερο…ΛΕΦΤΑ!

Το στραπάτσο που θα φάει το υπουργείο πάντως θα είναι το ίδιο με τις προηγούμενες φορές αφού ήδη σε όλη τη χώρα επικρατεί αναστάτωση για το αν θα ανοίξουν τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή ή όχι. Το αλαλούμ για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο Κωστής Χατζηδάκης και το επιτελείο του ήδη διαφαίνεται από τις πρώτες αποφάσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων.

Για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ψήφισε για την Κυριακή 13 Απριλίου (των Βαΐων) να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά. Το ίδιο συνέβη και στην Καρδίτσα. Αντίθετα σε άλλες περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στην Κομοτηνή έχει ανακοινωθεί πως θα ανοίξουν. Στο Βόλο σε πρόσφατη έρευνα οι έμποροι απαντησαν σε ποσοστό 56,6% ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή των Βαΐων τα καταστήματά τους.

Τραγέλαφος δημιουργείται με τις περιοχές εκείνες που οι έμποροι δε θέλουν να ανοίξουν, αλλά ασκείται πίεση….άνωθεν και για αυτό οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι στις ανακοινώσεις αναφέρουν πως το άνοιγμα την Κυριακή των Βαϊων είναι….προαιρετικό.

Από την πλευρά τους πάντως οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις την προσεχή Κυριακή.

Απεργία προανήγγειλε για την Κυριακή των Βαΐων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ συνεχίζει την αντίδρασή της στην Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, κάνοντας απεργία στις 13 Απριλίου 2014. Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα.

O πατρο-Κοσμάς

Και για να μην ξεχνάμε και τι έλεγε ο πατροΚοσμάς ο Αιτωλός για το κέρδος από την εργασία την Κυριακή:

“Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να χαιρώμεθα πάντοτε, μα περισσότερον την Κυριακήν, οπού είνε η Ανάστασις του Χριστού μας. Διότι Κυριακήν ημέραν έγινεν ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Κυριακήν ημέραν μέλλει ο Κύριος να αναστήση όλον τον κόσμον.

Πρέπει και ημείς να εργαζώμεθα τας εξ ημέρας διά ταύτα τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα, και την Κυριακήν να πηγαίνωμεν εις την εκκλησίαν και να στοχαζώμεθα τας αμαρτίας μας, τον θάνατον, την κόλασιν, τον παράδεισον, την ψυχήν μας οπού είνε τιμιωτέρα από όλον τον κόσμον, και όχι να πολυτρώγωμεν, να πολυπίνωμεν και να κάμνωμεν αμαρτίας.

Oύτε να εργαζώμεθα και να πραγματευώμεθα την Κυριακήν.

Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν…

είνε αφωρισμένο και κατηραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν και ή σε θανατώνει ο Θεός παράκαιρα, ή την γυναίκα σου, ή το παιδί σου, ή το ζώον σου ψοφά, ή άλλον κακόν σου κάμνει.

Όθεν, αδελφοί μου, διά να μη πάθετε κανένα κακόν, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακήν, ωσάν οπού είνε αφιερωμένη εις τον Θεόν.

Εδώ πως πηγαίνετε, χριστιανοί μου; Την φυλάγετε την Κυριακήν;

Αν είσθε χριστιανοί, να την φυλάγετε.

Έχετε εδώ πρόβατα; Το γάλα της Κυριακής τι το κάμνετε; Άκουσε, παιδί μου· να το σμίγης όλο και να το κάμνης επτά μερίδια· και τα εξ μερίδια κράτησέ τα διά τον εαυτόν σου, και το άλλο μερίδιον της Κυριακής, αν θέλης, δώσέ το ελεημοσύνην εις τους πτωχούς ή εις την Εκκλησίαν, διά να ευλογήση ο Θεός τα πράγματά σου.

Καί αν τύχη ανάγκη και θέλης να πωλήσης πράγματα φαγώσιμα την Κυριακήν, εκείνο το κέρδος μη το σμίγεις εις την σακκούλα σου, διότι την μαγαρίζει, αλλά δώσέ τα ελεημοσύνην, διά να σας φυλάγη ο Θεός.”

ΠΗΓΗ: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ http://www.agioritikovima.gr