cholevas

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων

Στις 25 Μαΐου θα κληθούμε να αναδείξουμε τους νέους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή. Για πρώτη φορά οι εκλογές αυτές θα γίνουν με σταυρό προτιμήσεως στους υποψηφίους και με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη την ελληνική επικράτεια. Οι εκλογές συμπίπτουν με μία περίοδο αναζήτησης ρόλου και ταυτότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότεροι πολίτες των κρατών- μελών δεν είναι ευχαριστημένοι από την αντίδραση της Ενωσης στην οικονομική κρίση.

Υπάρχουν παράπονα για απουσία πνεύματος αλληλεγγύης, για δημοκρατικό έλλειμμα, για δύσκολη πρόσβαση του πολίτη και των αιτημάτων του στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Ολα αυτά είναι σεβαστά και κατανοητά και μπορεί να λυθούν μόνο αν ενδυναμώσουμε τη φωνή μας και την παρουσία μας στην Ευρωβουλή, η οποία εκφράζει τη βούληση των πολιτών. Οι αγώνες θα δοθούν μέσα στην Ευρώπη, διότι εκεί ανήκουμε και εκεί πρέπει να ανήκουμε. Παραλλήλως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, να αγωνισθούμε για τα εθνικά μας θέματα, να διαφυλάξουμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με απλά λόγια, να ενισχύσουμε τη φωνή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού μέσα στην Ενωση των 28 κρατών-μελών.

Πρέπει να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους οι οποίοι θα αγωνιστούν για εθνικώς αξιοπρεπείς λύσεις στο Κυπριακό, στο Μακεδονικό, στο Βορειοηπειρωτικό και το ζήτημα της ΑΟΖ, που θα σταματούν κάθε προκλητική εμφάνιση του εθνικισμού των γειτονικών χωρών, που θα προασπίζουν με θάρρος την ορθόδοξη χριστιανική κληρονομιά του λαού μας, που θα υπερασπίζονται με υπερηφάνεια την εθνική μας κυριαρχία· ανθρώπους οι οποίοι θα μάχονται για αρχές και αξίες, για τα δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων, των πολυτέκνων, των νέων μας, που ταλαιπωρούνται από την ανεργία.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας μας, αλλά όχι ολόκληρη την εθνική και κρατική μας κυριαρχία. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Ενωσης, ορίζει σε ποιους τομείς η Ενωση παρεμβαίνει και νομοθετεί, σε ποιους άλλους τομείς συνεργάζεται και συντονίζεται με τα κράτη-μέλη προτού ληφθούν οι κοινές αποφάσεις και σε ποιους τομείς τα κράτη- μέλη έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν χωρίς καμία ανάμειξη των ευρωπαϊκών οργάνων. Δηλαδή επιτρέπεται έντονη παρέμβαση της Ευρώπης σε θέματα οικονομικά και νομισματικά και σημαντική παρέμβαση σε θέματα μετανάστευσης, περιβάλλοντος κ.ά. Οι τομείς στους οποίους η Ενωση δεν παρεμβαίνει, διότι σέβεται την εθνική ταυτότητα των λαών που την αποτελούν, είναι κυρίως οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και το περιεχόμενο της παιδείας. Στα θέματα αυτά η Ελλάς, όπως και κάθε χώρα της Ε.Ε., αποφασίζει μόνη της με κριτήριο την ορθόδοξη παράδοσή της, την Ιστορία της και την εθνική της αξιοπρέπεια.

Στην Ευρώπη μπορούμε και πρέπει να αγωνισθούμε ως ορθόδοξοι Ελληνες. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα για αλλαγή ευρωπαϊκού Νόμου ή Οδηγίας, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αν συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές από πολίτες διαφορετικών χωρών, τότε γίνεται δημοψήφισμα πανευρωπαϊκό ώστε να ακουσθεί αυτούσια η φωνή των πολιτών. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδος, που εκπροσωπούνται ήδη με γραφεία στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει την ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις τους για μια σειρά κρισίμων θεμάτων. Η Συνθήκη της Λισαβόνας θεσμοθετεί τον διάλογο των ευρωπαϊκών θεσμών με τις μεγάλες χριστιανικές ομολογίες και τα άλλα θρησκεύματα και αναγνωρίζει τον σπουδαιότατο ρόλο τους στην κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ούτε ανθόκηπος μυροβόλος ούτε μπαμπούλας. Είναι χώρος συνεχών αγώνων και διεκδικήσεων. Θα αγωνιστούμε με το κεφάλι ψηλά ως ορθόδοξοι Ελληνες. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και θα θυμίσουμε στην Ευρώπη τις ελληνικές και χριστιανικές της ρίζες!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 1/4/2014

ΠΗΓΗ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ http://thriskeftika.blogspot.gr