Για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981.

greeceΤην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, αναλαμβάνει από σήμερα η Ελλάδα. Με την ελληνική προεδρία η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδείξει ότι παρά την οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Μάλιστα σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου, ο  Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί αισιόδοξος αναφέροντας ότι η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη.

«Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελούν:

-η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ

-η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

-ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών

-η οικονομική ανάκαμψη

Σημειώνεται ότι τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων. Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια.

Συνολικά αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.

Βενιζέλος: Εφικτοί οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σε μήνυμά του για το Νέο Έτος με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα.

«Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της Ευρωζώνης, εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Ενίσχυση της ασφάλειας των κοινών μας συνόρων, μέσω της ανάληψης πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και προώθηση της κινητικότητας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η Ελληνική Προεδρία έχει υιοθετήσει οριζόντια προτεραιότητα «που διατρέχει όλες τις υπόλοιπες: μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θαλάσσια πολιτική στοχεύει στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη “γαλάζια ανάπτυξη” σε τομείς που εκτείνονται από την αλιεία και τον τουρισμό έως τις μεταφορές, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

Τονίζει ότι «οι επόμενοι έξι μήνες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, που εξέρχεται από μια κρίση που υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε σκληρές θυσίες, αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

«Η Ελληνική Προεδρία, σε αυτή την συγκυρία, θα αποτελέσει μια θεσμική φωνή στην κρίσιμη πολιτική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ευρώπη τους επόμενους πέντε μήνες» εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Εξ ονόματος της Ελληνικής Προεδρίας και του ελληνικού λαού, εύχομαι σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες -όχι μόνο στους πολιτικούς, την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους συγκεκριμένων ομάδων- να έχουν το σθένος και το όραμα να συμμετάσχουν ενεργά και παραγωγικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Της Ευρώπης που αποτελεί την κοινή μας αναζήτηση. Όπως αναφέρει και το σύνθημα της Προεδρίας μας, “Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά”!» καταλήγει στο μήνυμά του ο Ευ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ http://www.agioritikovima.gr