Χριστούγεννα! Ημέρα γιορτής! Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός! [Μέγας Αθανάσιος] «Ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν.» Ο Πανάγαθος Θεός εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε δώσει στον Παράδεισο στους πρωτόπλαστους με το «Πρωτευαγγέλιο», ότι «ένας απόγονος της γυναικός μόνης, αυτός θα συντρίψει την κεφαλή του όφεως» [Γένεσις γ΄,15]. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κατέβηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού στη γη «ίνα την υιοθεσίαν απολάβομεν» για να γίνουμε ξανά τέκνα του Πατέρα και Δημιουργού μας Θεού. Ήρθε, λοιπόν, ο Χριστός στον κόσμο «Θεός ων αληθινός» και έλαβε και την ανθρώπινη σάρκα για να την αγιάσει. Ο Χριστός έγινε ο μεσίτης μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, αφού είναι και τα δύο, και τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, Θεάνθρωπος. Και ήρθε στον κόσμο για να μας καλέσει σε μετάνοια και σωτηρία. Έγινε άνθρωπος για να αναστήσει την πεσμένη και κουρελιασμένη εικόνα Του. Έλαβε την δική μας χοϊκή φύση για να την αφθαρτοποιήσει. Σαρκώθηκε για να πάθει εκούσια πάνω στον Σταυρό και με το Αίμα Του να μας εξαγοράσει από την κατάρα του διαβόλου, της αμαρτίας και του θανάτου.

Η δική μας συμμετοχή σε αυτό το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως είναι η με χαρά και προθυμία θεληματική αποδοχή της Θείας διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. Είναι η αποδοχή Του στη δική μας ζωή. Είναι η συγκατάθεσή μας στο θείο κάλεσμα για προσωπική αναγέννηση και κοινωνία με τον Θεάνθρωπο. Χριστούγεννα γιορτάζουμε όταν μέσα μας γεννιέται ο Χριστός, όταν βρίσκει τόπο «εν τω καταλύμματι» της δικής μας καρδιάς και όταν έχοντας στην ψυχή μας τον Ίδιο τον Κύριο ανοιγόμαστε στον πλησίον, που είναι εικόνα Του, που είναι αδέλφος μας. «Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».

Εμφορούμενοι από αυτό το πνεύμα οι νέοι του Ναού μας, ανήμερα τα Χριστούγεννα, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, με πολλή διάθεση και αγάπη επισκέφθηκαν ένα Κέντρο Αποκατάστασης. Αφού κοινωνήσαν των Αχράντων Μυστηρίων, ήρθαν σε κοινωνία και με τους ασθενείς, πάσχοντες, μοναχικούς συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται τούτες τις άγιες ημέρες και βρίσκονται μακρυά από τις οικογένειές τους. Έμπλεοι χαράς, με καρδιές γεμάτες και πρόσωπα γελαστά έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής και κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σκορπώντας σε όλους συγκίνηση και ευτυχία. Επισκέφθηκαν όλα τα δωμάτια και μίλησαν με τους ασθενείς, τους νοσηλευτές και μερικούς συνοδούς. Τα συναισθήματα ανάμεικτα για όλους μας, που αποχωρήσαμε γεμάτοι ευλογία. Ήταν όντως πραγματικά Χριστούγεννα, Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό!