όσιος νίκωνοςΤη μνήμη του οσίου Νίκωνος του «μετανοείτε» γιορτάζει σήμερα η αγία μας Εκκλησία και στο Ναό μας έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να φυλάσσουμε ικανό τεμάχιο του λειψάνου του, το οποίο ευγενώς μας δώρισε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, κ. Ιγνάτιος. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Ιερού Χρυσοστόμου και οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του οσίου Νίκωνος για να πάρουν ευλογία και χάρη.

Στο κήρυγμά του ο π. Ραφαήλ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της μετάνοιας στον αγώνα του χριστιανού να καθαρισθεί από τα πάθη του και να συναντήσει το Θεό. Η μετάνοια δεν είναι υπόθεση της μιας στιγμής ούτε εξαντλείται σε λόγους ομολογίας των αδυναμιών μας.   Η μετάνοια είναι συνεχής προσπάθεια του πιστού να απεκδυθεί τον παλαιό άνθρωπο και να ενδυθεί τον Χριστό. Είναι ο διαρκής αγώνας της κάθαρσης του έσω ανθρώπου, ο οποίος αναζητάει το Θεό και επιθυμεί να ενωθεί μαζί Του. Είναι η φιλότιμη κίνηση του παιδιού που θέλει να συμφιλιωθεί με τον Πατέρα του,του δημιουργήματος που στρέφεται στον Πλάστη του.

Μετάνοια είναι η διαδικασία θεραπείας της τραυματισμένης εικόνας του Θεού, που επιτυγχάνεται με την αποφασιστικότητα και τον αγώνα του ανθρώπου από τη μια και φυσικά με τη Θεία Χάρη, χωρίς την οποία τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ας μην απελπιζόμαστε,όμως. Όσες φορές πέφτουμε ας σηκωνόμαστε, χωρίς απογοήτευση. Κάθε φορά που αμαρτάνουμε, ας μετανοούμε. Ας μιμούμαστε τον άσωτο, τον ληστή, τον τελώνη, την αμαρτωλή γυναίκα, ΟΧΙ μόνο στις πτώσεις αλλά και στη σωτήρια μετάνοιά τους με ειλικρινή διάθεση αλλαγής και με την ελπίδα μας στραμένη στο ΣΩΤΗΡΑ ΧΡΙΣΤΟ.

Είθε με τις πρεσβείες του οσίου Νίκωνος να μας δίνει ο Κύριος γνήσια μετάνοια. ΑΜΗΝ.