Οι εν Λαρίση Άγιοι

Οι εν Λαρίση Άγιοι

Πανηγυρικά και με τη συμμετοχή του ιερού μας κλήρου και του ευλαβούς Χριστεπωνύμου πληρώματος εορτάζεται και φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης μας η εορτή των εν Λαρίση Αγίων από 2 ως 6 Νοεμβρίου 2013. Η Σύναξη των Αγίων της Μητροπόλεώς μας καθιερώθηκε από ετών να εορτάζεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, για να τιμώνται όλοι μαζί οι άγιοι Ιεράρχες, Μάρτυρες, Όσιοι και Δίκαιοι που σχετίζονται με διάφορους τρόπους με τη Λάρισα και τα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Είτε κατάγονται από εδώ, είτε έζησαν και αρχιεράτευσαν στη Μητρόπολή μας, είτε βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην περιοχή μας.

Πρώτος από όλους ο Άγιος Αχίλλιος ο μυροβλύτης, ο πολιούχος και προστάτης μας, ο θαυματουργός, ο Άγιος Βησσαρίων Α΄, ο Άγιος Βησσαρίων Β΄, ο Άγιος Μάρκος ο Ησυχαστής, ο Άγιος Νεόφυτος, ο Άγιος Αντώνιος ο νέος Θεολόγος, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Διονύσιος και ο Άγιος Κυπριανός, Αρχιεπίσκοποι Λαρίσης.

Έπειτα οι νεομάρτυρες Άγιοι Γεδεών,ο πολιούχος του Τυρνάβου και Γεώργιος ο εκ Ραψάνης, που μαρτύρησαν στον Τύρναβο, ο νεομ. Ιωάννης ο εκ Μονεμβασίας και ο οσιομ. Δαμιανός, ο κτίτορας της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, που μαρτύρησαν στη Λάρισα και ο οσιομ. Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις με τη συνοδία του, που ως στρατιωτικοί βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν στον Τύρναβο από τους επιδρομείς Αβάρους.

Στους τοπικούς μας αγίους περιλαμβάνεται επίσης, ο ισαπόστολος και ιερομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος πέρασε από πολλά χωριά της περιοχής μας και κήρυξε το μήνυμα της ανάστασης του σκλαβωμένου γένους μας στα μαύρα και δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς και δύο όσιοι που έλαβαν την ιερωσύνη στην Ι.Μ. Κομνηνείου του Κισσάβου, ο Άγιος Δαβίδ ο εν Ευβοία και ο Άγιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων.

Τέλος,τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε ότι η οσία Άννα και ο υιός της, Ιωάννης, που αναφέρονται στο Συναξάριο της 13ης Ιουνίου, έλκουν την καταγωγή τους από τη Λάρισα.

Το Σάββατο,παραμονή της 1ης Κυριακής του Νοεμβρίου, το απόγευμα, συγκεντρώνονται τα λείψανα των τοπικών μας αγίων, καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αρμενιώτισσας στο Ναό μας και με πομπή μεταφέρονται στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου τα υποδέχεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Ιγνάτιος με άλλους αρχιερείς, τους ιερείς και τον φιλάγιο λαό.Ακολουθεί Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα.Το πρωί της Κυριακής ψάλλεται ο αναστάσιμος εόρτιος Όρθρος και τελείται πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ όλες τις ημέρες τελούνται πρωί και απόγευμα Θείες Λειτουργίες και ιερές Ακολουθίες (Χαιρετισμοί, Παράκληση, Ευχέλαιο, Αγρυπνία), κατά τις οποίες οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων και να λάβουν χάρη και ευλογία.

Τις παραμονές των Λατρευτικών εκδηλώσεων διοργανώνεται κάθε χρόνο ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ με σημαντικούς ομιλητές (κληρικούς, επιστήμονες, θεολόγους, ερευνητές), για να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τον πλούτο που αναβλύζει από τη ζωή και το έργο των αγίων της τοπικής μας Εκκλησίας και να ενισχυθούμε στον αγώνα μας να συναντήσουμε τον Χριστό. Φέτος η ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013, στις 7μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας και θα ακουστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.