Του Αρχιμανδρίτου Ραφαήλ Ευαγγέλου
Τον τελευταίo καιρό οι Νεοέλληνες είμαστε μάρτυρες μιας έντονης προσπάθειας αντιχριστιανικών κέντρων να εκθρονίσουν από τη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας καθετί εκκλησιαστικό και παραδοσιακό που κράτησε όρθια την κοινωνία μας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο αγώνας τους για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η οποία είναι αφιερωμένη στο Θεό, τον Εκκλησιασμό και την πνευματική περισυλλογή των ανθρώπων.
Τα επιχειρήματά τους, φθηνά και αστεία, πηγάζουν από υλικά και οικονομικά κριτήρια. Κανείς όμως δεν μπορεί να πεισθεί ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα τονώσει την αγοραστική κίνηση ή θα μειώσει την ανεργία. Ούτε καν ο εμπορικός κόσμος της χώρας μας δεν πιστεύει ότι θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη ή ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αν ανοίγει η αγορά κάθε Κυριακή. Δυστυχώς και με αυτό το μέτρο συνεχίζεται ο χριστιανικός αποχρωματισμός και η πνευματική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας.
Εκκλησία και Εμπορικός κόσμος, κληρικοί, πιστοί, έμποροι, βιοτέχνες, εμποροϋπάλληλοι και τόσοι άλλοι αντιδρούν στο μέτρο αυτό και ζητούν να μείνει ως έχει η αργία της Κυριακής. Για μας, τους χριστιανούς η αργία της ημέρας της Κυριακής είναι ιερή, είναι εντολή του Θεού ,ο Οποίος δημιούργησε τα πάντα σε έξι «Ημέρες» και την έβδομη αναπαύτηκε. Στο Δεκάλογο που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους δια του Προφήτη Μωυσή, η τέταρτη εντολή είναι αφιερωμένη στην ημέρα του Κυρίου: «Θυμήσου την ημέρα του Σαββάτου και να την αφιερώνεις στο Θεό. Έξι ημέρες να εργάζεσαι και να κάνεις όλες τις εργασίες σου. Την έβδομη ημέρα θα έχεις αργία και ανάπαυση για τον Κύριό σου. Διότι σε έξι ημέρες δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και την ξηρά και τη θάλασσα κα όλα όσα υπάρχουν μέσα σ’ αυτά, και την ημέρα την εβδόμη αναπαύθηκε. Γι’ αυτό ευλόγησε ο Θεός την εβδόμη ημέρα και την αγίασε».Έτσι το Σάββατο δια του Νόμου της Π. Διαθήκης εισήλθε ως «Ημέρα Κυρίου» στην Κ. Διαθήκη με τα δυο βασικά στοιχεία, δηλαδή αποχή από τις εργασίες και ιδιαίτερη λατρεία του Θεού. Ήδη από τους Αποστολικούς χρόνους και κατ’ αντιδιαστολή προς το ιουδαϊκό Σάββατο καθιερώθηκε η Κυριακή, η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, κατά την οποία Αναστήθηκε ο Κύριος και απέστειλε το Πανάγιο Πνεύμα στους Αποστόλους.
Η Κυριακή είναι η αρχαιότατη εορτή του Χριστιανισμού, η οποία αποκαλείται στο Ευαγγέλιο, ως η «μία των Σαββάτων», ενώ στην Αποκάλυψη του Ιωάννου ονομάζεται Κυριακή ημέρα (Αποκ. α΄ 10 ). Είναι η κατεξοχήν ημέρα που πρέπει όλοι μαζί να δοξολογούμε και να ευγνωμονούμε τον Κύριο για ό,τι έκανε από αγάπη για τη δική μας σωτηρία, και κυρίως για το σωτήριο γεγονός της Ανάστασής Του. Γι’ αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο ονομάζεται, αλλά και είναι η Eκκλησία της Ανάστασης. Το κέντρο της λατρείας της Εκκλησίας είναι η Ανάσταση του Κυρίου, είναι η Θεία Λειτουργία, είναι το Πάσχα του Κυρίου το αιώνιο. Η Εκκλησία διαρκώς κάθε Κυριακή τελεί τη Θεία Λειτουργία και λειτουργικά και εμπειρικά αναβιώνει όλα τα γεγονότα της ζωής του Χριστού με κέντρο «το της Αναστάσεως του Κυρίου μυστήριον». Η Κυριακή γίνεται έτσι η αναστάσιμη σύναξη των πιστών και ο καλύτερος τρόπος να τιμούμε αυτή την αγία ημέρα του Κυρίου, είναι να μεταβαίνουμε οικογενειακώς στον άγιο Οίκο του Θεού και να συμμετέχουμε στην κοινή λατρεία της Εκκλησίας μας. Εκεί είναι παρών ο Χριστός κι έτοιμος να μας προσφέρει το Πανάχραντο Σώμα Του και το Τίμιο Αίμα Του.
Η αργία της Κυριακής, λοιπόν, είναι εντολή του Θεού και μιλούν γι’ αυτήν οι Απόστολοι και οι Άγιο Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας. Την αργία αυτή θέσπισε με απόφασή του ο Μέγας Κωνσταντίνος με Αυτοκρατορικό Διάταγμα της 3ης Μαρτίου 321, που ορίζει την αργία της Κυριακής ως ημέρα ανάπαυσης, αγαλλίασης, Θείας Λατρείας και αγαθοεργίας. Την αργία αυτή προστάτεψαν από τότε Πατριάρχες, βασιλείς, κυβερνήτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί και όλες οι κυβερνήσεις έως και τις μέρες μας…
Η Κυριακή ως ημέρα αργίας είναι συνυφασμένη με τη ζωή του λαού μας. Είναι η ημέρα που τελούμε τις βαπτίσεις και τους γάμους των παιδιών μας, καθώς και τα μνημόσυνα των προσφιλών κεκοιμημένων, οικείων και συγγενών μας. Την Κυριακή, που όλα είναι κλειστά στη πατρίδα μας, τη αφιερώνουμε σε έργα πνευματικά και ψυχωφελή. Μετά τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό είναι για όλους μας ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, να χαλαρώσουμε και να συναναστραφούμε με τους φίλους και συγγενείς μας. Έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να ασκήσουμε τη φιλανθρωπία, να επισκεφθούμε έναν άρρωστο και πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Κατά την Κυριακάτικη αργία μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα, τα χόμπι και τα αθλητικά μας ενδιαφέροντα. Είναι ημέρα για έναν περίπατο, μια εκδρομή στη φύση, μια απόδραση από την καθημερινότητα της τσιμεντούπολης. «Ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος», εξάλλου. Χρειάζεται ξεκούραση, επικοινωνία με τους συνανθρώπους του. Έχει ανάγκη ν’ ασχοληθεί και με τον έσω άνθρωπο και τη πνευματική του τελείωση.
Στη δύσκολη και μπερδεμένη εποχή που ζούμε, με τα τόσα πνευματικά, κοινωνικά, ηθικά και οικονομικά προβλήματα πρέπει να τονίσουμε και να διαλαλήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι Έλληνες δεν έχουμε δυσκολία να βρούμε μέρες και χρόνο για τα ψώνια μας, αλλά έχουμε ανάγκη από χρήματα να καλύψουμε τις βιοτικές μας ανάγκες και ότι η αγορά δεν πάσχει από ώρες λειτουργίας αλλά από έλλειψη ρευστότητας. Και αυτό φαίνεται από την υποτονική αγοραστική κίνηση κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, που τα καταστήματα είναι συνεχώς ανοιχτά. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι έμποροι, το αυξημένο κόστος λειτουργίας τις Κυριακές, μπορεί να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων και τις καθημερινές.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι επιχειρείται η κατάργηση της αργίας της Κυριακής με ανίερους σκοπούς, σε μια εποχή όπου η θρησκευτικότητα θεωρείται ιδιωτική υπόθεση, η ιδέα της αθεΐας έχει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία και το καταναλωτικό πρότυπο αποτελεί βίωμα. Γι’ αυτό, «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου». Ας μη σιγοντάρουμε αυτήν την προσπάθεια με τη δική μας χλιαρότητα και αδιαφορία. Ας προσευχηθούμε στον Κύριό μας για την αίσια έκβαση του θέματος. Ας μη λησμονούμε τη μεγάλη σημασία της ημέρας της Κυριακής και ας την τιμούμε ως την κατεξοχήν ημέρα αφιερωμένη στο Δημιουργό μας. Αν έχουμε εμπορικό , ας μην το ανοίξουμε την Κυριακή (εφόσον περάσει το μέτρο), ούτε να τριγυρίζουμε στην αγορά ως καταναλωτές την ημέρα αυτή του Κυρίου. Για να έχουμε στη ζωή μας την ευλογία Του.